• DOLAR 32.576
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2435.726
  • ...

Firmalar son teknoloji makineleri işyerlerine alırken bunları kullanabilecek donanımda çalışan bulamıyor. Başkanlığını Erdal Gamsız’ın yaptığı TİAD, nitelikli teknik eleman sıkıntısını aşmak için ‘Akademi’ kurdu.

Türkiye’de üretime bağlı sanayi her geçen yıl gelişirken nitelikli teknik eleman sorunu gündemdeki önemini koruyor. Firmaların son teknoloji makineleri işyerlerine koyduğunu belirten Takım Tezgâhları Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Erdal Gamsız, “Ama makineleri kullanabilecek çalışan bulamıyoruz. Bu durum düzeltilmezse sanayi bir yerde durur, yürüyemez.” dedi. Artık eski tip makinelerin yerini bilgisayar destekli makinelerin aldığını belirten Gamsız, makinenin başına sıradan bir işçi koyup çalıştırma döneminin kapandığını, bunun da nitelikli teknik eleman sorunu anlamına geldiğini kaydetti.

Takım tezgâhı makineleri bütün sektörlerdeki üretim için makine üreten makineler olarak biliniyor. Bu anlamda kendilerini üretim odaklı sanayinin kalbi olarak nitelendiren Gamsız’a göre firmaların en büyük sorunu ‘Gelen talebi karşılayamamak’. Satılan makinelerin kullanımı için firmalara eğitim de verildiğini belirten Gamsız, “Bazen öyle durumlar oluyor ki bir firmaya altı ay içinde 6 kere eğitime gidiliyor.” dedi. Yaşanan diğer problem ise hatalı üretim ve makinelerin sık sık bozulması. Nitekim makinenin yanlış kullanımı yüzünden hatalı üretilen birçok mal piyasaya sürüldükten sonra geri toplanmak zorunda kalıyor. Türkiye’de sanayinin çok hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Gamsız’a göre nitelikli teknik eleman sorununun kaynağında meslek liselerinin aynı hızla gelişememesi yatıyor. “Bu geçmişte yapılan politikalardan kaynaklandı.” diyen TİAD Başkanı, son iki yıldır yapılan çalışmalarla sorunun üstesinden gelmeyi umduklarını söyledi. Takım tezgâhı makineleri alanı sanayinin de hızla gelişmesiyle ciddi oranda istihdam potansiyeli taşıyor. Genellikle makine operatörü olarak çalışanların maaşları bin TL ile 3 bin TL arasında değişiyor.

TİAD Akademi’yi kurduklarını söyleyen Gamsız, “Akademide teorik bilgiyi alıp sahada çalışmamış kişilere eğitim veriyoruz. Burada makineleri görünce sahada şaşkın ördek olmuyorlar.” ifadelerini kullandı. Nitelikli teknik eleman yetiştirmek için derneğin başlattığı diğer faaliyet ise ‘Takım Tezgâhları VOC-Test Merkezi’nin Kurulması ve İşletilmesi Projesi.’ Avrupa Birliği’nden fon alan proje kapsamında makine üreten makinelerin sektöründe çalışanlar, teorik ve pratik iki sınava girecek. Başarılı olmaları halinde dernek tarafından verilen sertifika ile bu alandaki yeterliliklerini belgelendirme imkânına sahip olacak.

Projenin en büyük faydasının sertifikayı alacak kişiye olduğunu dile getiren Gamsız, “Çünkü artık sektörde aynı seviyede iki insan arasından belgeli olan tercih edilecek.” dedi. Avrupa Birliği ülkelerinde sektörde çalışabilmek için mecbur tutulan belgenin Türkiye’de yaygınlaşması için bazı teşvik veriliyor. Söz konusu sınav sonrasında alınacak belgeye sahip kişileri çalıştıran KOBİ ve sanayiciler, 12 aydan 48 aya kadar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) desteğinden muaf olacak. Türkiye’de 26 sektör derneğinin verdiği belgeyi takım tezgâhı makineleri alanında TİAD verecek. Pilot uygulamaları bitmek üzere olan projede hazirandan sonra yeterlilik belgesi verilebilecek.

zaman