• DOLAR 32.562
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2424.38
  • ...
İran ve Hizbullah Niçin Hedef Tahtasına Oturtuluyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

The American İnterest Online’de Jeffrey White imzasıyla yayınlanan "What Would War with Iran Look Like?” başlıklı analizde, İran İslam Cumhuriyeti ve Hizbullah ile girilecek bir savaşın değerlendirilmesi yapılıyor.

Analizde şu ifadelere yer verildi:

“İran askeri gücü çok tehlikeli bir sınırda iken, biz kendimizi hic bir yerde güvende hissedemeyiz. İran füze sistemleri, özellikle Shahab 3 ve Siccil füzeleri, İran’a, yerleşim bölgeleri, askeri kurumlar, bölgedeki Amerikan üsleri de olmak üzere Ortadoğu’daki bütün hedefleri vurma imkanı veriyor. İran bunun yanı sıra, müttefikleriyle birlikte küresel bir çatışmayı sürdürme yollarına da sahip. Örneğin, büyük olasılılkla, İran Hizbullah’ı İsrail’e karşı saldırmaya sevk edecektir, aynı şekilde Hizbullah İsrail’e karşı bir savaşta İran’ın desteğini bekleyecektir. Bu durumda Suriye de sonunda bu çatışmanın içine girecektir.

Hizbullah şu anda bütün İsrail’i vurabilecek durumda. Hizbullah’ın İsrail’in bütün askeri kurumlarını ve diğer önemli alt yapı tesislerini vurabilecek yeterli sayıda füzeye sahip. Hizbullah günde 500-600 füze ateşleyebilecek durumda. Hizbullah aynı zamanda dışarıda askeri ve sivil hedeflere yönelik terörist saldırı ya da gizli operasyon düzenleme ve buraları anında bir savaş alanına çevirme kapasitesine de sahip. Şeyh Nasrullah oldukça açık bir şekilde, İsrail ile bir savaş durumunda Doğu Akdeniz’deki gemileri vurmakla tehdit etti.

Suriye askeri güçleri İsrail ile savaş için hazırlanmış ve konumlanmış durumda. Suriye füze sistemleri İsrail’deki askeri bölgeleri, lojistik tesisleri ve havaalanlarını vurabilecek durumda. Suriye’nin Yakhont kıyı savunmasındaki cruise füzeleri, Suriye’ye Doğu Akdeniz’deki deniz güçlerini vurma kapasitesini veriyor.

Diğer yandan Hamas da bu tehdit çevresinin bir parçası durumunda. Her ne kadar Hamas’ın savunma ve saldırı gücü Hizbullah’ın gücü kadar olmasa da, Hamas’ın saldırı kapasitesi, füze ve roketlerinin menzili aşamalı olarak artmakta, bu da İsrail’in merkezinin büyük bir kısmını ve güneyini her geçen gün tehdit altında bırakıyor. Hamas şu anda, Tel Aviv’in merkezini, Beersheba ve güney İsrail’in ötesini vurabilecek durumda.”

Velfecr
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir