• DOLAR 32.59
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2495.732
  • ...
Türkiye ilaçların yüzde 79'unu alamıyor! İşte sebebi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mete Hüsemoğlu, ilaçlar için fiyat düzenlemesi yapılması gerektiğini söyleyerek, "Bunun nedeni fiyat politikası" dedi.

“İlaç tedariğinin aksamadan sürdürülebilmesi için bu sektörün birçok açıdan dövize bağlı olduğu unutulmamalı." diyen Dr. Hüsemoğlu, ''Bizler en azından dövizdeki bu hareketli dönem normalleşinceye kadar fiyat güncellemesinin yılda iki üç kez yapılması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünya gazetesinin haberine göre; Dr. Mete Hüsemoğlu, şubatta yapılan ilaç fiyatlandırmasına esas euro kuru güncellemesi sonrasında hâlâ görüşülmesi gereken başlıklar olduğuna dikkat çekti.

"İlaç tedariğinin aksamadan sürdürülebilmesi için bu sektörün birçok açıdan dövize bağlı olduğu unutulmamalı. Bizler en azından dövizdeki bu hareketli dönem normalleşinceye kadar fiyat güncellemesinin yılda iki üç kez yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’de ilaç fiyatları Avrupa’daki en ucuz fiyatın yüzde 15-20’si düzeyinde. Bu da pek çok açıdan sorun yaratıyor" diyen Hüsemoğlu, özellikle dünyada yeni onay almış ilaçların erişilebilirliğine dikkat çekti.

Hüsemoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’deki hastalar, son üç yılda Avrupa Birliği’nde onay almış yeni ilaçların yüzde 79’una erişemiyor.

Hüsemoğlu, görüşlerini Avrupa İlaç Üreticileri ve Birlikleri Federasyonu’nun (EFPIA) 2022’de yayımladığı Hastaların Yenilikçi Tedavilere Erişimi Beklemeleri Raporu’na dayandırdı.

Raporda Türkiye’nin 2020’de herhangi bir yeni ilacı geri ödeme sistemine almadığı belirtilirken, son üç yılda yeni ilaçların sadece yüzde 21’inin Türkiye’ye geldiği görülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir