• DOLAR 32.604
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2425.274
  • ...
Bitlisli Koçerler oldukça sıkıntılı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Bitlis yaylalarına gelmek için 25 günlük yolculukta çektikleri eziyeti dile getiren Koçerlerden Reşit Ok, “Bizler hayvancılık yapıyoruz. Son baharda Bitlis yaylalarında havaların soğumaya başlamasıyla birlikte buradan Güneydoğu’nun sıcak yaylalarına hareket ediyoruz. Bizim gidişimiz çileli olduğu gibi gelişimizde tamamen çileye dönüşmektedir.” dedi.

 

Yollarda birçok zorluk ve hakarete maruz kalıyoruz

Ok açıklamasının devamında, “Bu yılda bulunduğum Mardin-Nusaybin yaylasından hayvanlarımız ve ailelerimizle birlikte, havaların daha serin olduğu, otlakların gür olduğu Bitlis ilinin yüksek kesimlerinde kiraladığımız meralara ve yaylalara gelmeye başladık. 25 gündür hayvanlarımız ve ailelerimizle birlikte yollardayız. Bu yolculukta yağmurlara tutulduk, gecelerin soğuğuna katlandık, hayvanlarımız yollarda telef oldu, birçok zorluk ve sıkıntılarla yaylaya (zozana) çıkıyoruz.

 

Bu yolculuk esnasında birçok hakaretlere maruz kalmaktayız. Özellikle köylüler bu konuda bizlere çok sıkıntı ve zorluk çıkarmaktadırlar. Eğer hayvanlarımızı araçlara yükleyerek götürürsek bu aşırı sıcak havalarda hayvanımız derecede telef olacaktır. Hayvanlarımızı otlatarak götürdüğümüzde köylülerde, dağlarda geçerken otlaklarımıza zarar veriyorsunuz diyerek bizlere engel olmaya çalışmaktadırlar.” diye konuştu.

 

Devletten Koçerlerin hayat şartlarını iyileştirmesini istiyoruz

Bu sıkıntılar ile birlikte kimi zaman yetkililerin kendilerine para cezasını kestiğini dile getiren Ok, “Yaylaya çıkarken Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bize idari para cezası kesti. Zaten hayvanlarımız yolda yeterince telef olmaktadır. Bize kesilen bu cezalarda eklenince, artık bu çile çekilmez hale gelmiş durumda. Devlet bize ceza keseceğine, hayvancılık yapan Koçerlerin hayat şartlarını daha da iyileştirmeye yönelik bir çalışma yapsın. Sonuçta bizlerde bu ülkenin insanlarıyız” ifadelerini kullandı.

 

İnsanların haklarını ve sağlıklarını korumak zorundayız

Konuya ilişkin görüştüğümüz Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz ise, Koçerlerin Bitlis yaylalarına gelmelerine karşı olmadıklarını belirterek şunları söyledi: “Her yıl Koçerler gelip kiraladıkları yaylalarda kalmaktadırlar. Fakat bu gelişleri sırasında Bitlis içerisinden geçerken genellikle kullandıkları mahallelerde halkın bağ ve bahçelerine zarar verdiklerinden dolayı, halkta bizleri arayarak şikâyette bulunmaktadır. Buraya getirilen hayvanların çoğunun geliş izinleri bulunmamaktadır. Aynı şekilde gelen hayvanların sağlıklı olup olmadığı da kontrol edilmemiştir. Burada insanların sağlığı ön planda olacağından dolayı bunu titizlikle kontrol ediyoruz. Kendilerine geliş işlemlerinin yapılması ve geçiş güzergâhında insanların zarar görmemesi için hayvanlarını il girişinde araçlara yükleyerek yaylalara götürmeleri konusunda uyarı yapıyoruz. İşlemleri tamamlamayanlar hakkında insanların sağlığını da göz önünde bulundurarak kendilerine gerektiğinde idari para cezası uyguluyoruz” dedi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir