• DOLAR 32.546
  • EURO 34.904
  • ALTIN 2426.362
  • ...
Midyat`a 5 milyon TL`lik dev yatırım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Devlet ile PKK arasındaki şiddet sorununun çözümüne yönelik süreç ile birlikte Midyat’ta sosyo-kültürel ve ekonomik alandaki gelişmeler hızla ilerliyor. Yıllar önce bölgede güven ve huzur ortamının bozulması nedeniyle evini yurdunu terk eden Süryaniler, Yezidiler, Asurîler ve Keldaniler geri dönüş heyecanı yaşarken, işadamları da dev yatırım projeleri ile çözüm sürecine katkı sunuyorlar.

 

Midyat’ta uzun yıllardır tekstil sektörünün perakendecilik alanında faaliyet gösteren Midyatlı İşadamı Halil El, şimdi de 5 milyon TL değerinde 400 kişiye iş imkanı sağlayacak entegre tekstil fabrikası kuruyor.

 

Batman Karayolu’nun 2. kilometresinde 15 bin metrekare alan üzerine kurulan 7 bin metrekare kapalı alana sahip entegre tekstil fabrikasının inşaatı hızla yükseliyor. Bu yıl içinde hizmete girmesi beklenen fabrikada dikim atölyesi, kesim atölyesi, baskı atölyesi, ütüleme, model tasarım, spor salonu, yemekhane, kafeterya, revir ve 50 araçlık otopark bulunuyor.

 

Tekstil alanında Midyat’a dev bir yatırımın yapıldığını duyan Japonya’dan bir heyet fabrikayı gezip incelemelerde bulundu. Midyatlı İşadamı Halil El’in de eşlik ettiği heyette Dünya’nın en büyük Japon Endüstriyel tekstil dikiş makineleri üreticisi JUKI’nin Genel Müdürü Satoshi Ohbuchi, JUKI Japonya Türkiye Satış Sorumlusu Mr. Junichi Kunigi, Juki Japonya Penye Grubu Satış Müdürü Mr. Toshio Arasawa, Astaş A.Ş. Satış Pazarlama Uzmanı Aşkın Adıgüzel ve Juki Türkiye Mali İşler Sorumlusu Özlem Özçevik yer aldı.

 

Tekstil Dikiş Makineleri Üreticisi JUKI’nin Genel Müdürü Satoshi Ohbuchi, gezinin ardından yaptığı açıklamada, bu yatırımın hem Mardin hem de tüm bölgenin gelişimine önemli katkılar sunacağını ve etkili olacağını düşündüğünü söyledi.

 

Fabrikanın içinde yer alan bölümlerden çok etkilendiğini dile getiren Ohbuchi, modern anlamda önemli olan yatırımın aynı zamanda çalışanların sağlığı açısından da hassasiyetle davrandığını belirterek, “Bölgenin gelişimi ve insanların iş sahibi olmaları açısından bu yatırım çok önemlidir. İlk defa böyle büyük bir proje görüyorum. Bu bölgeye büyük katkı sunacaktır. Bizde bu anlamda seviniyoruz. Bundan sonra bölgeyi daha sık ziyaret edeceğiz. Midyat’a gelmeden önce bu kadar geniş kapsamlı ve büyük bir fabrikanın yapıldığını düşünememiştim. Daha dar kapsamlı olduğunu tahmin ediyordum, ama çok etkileyici buldum” dedi.

 

Bu ziyaretten sonra Astaş ve JUKI’nin ortak çalışmasıyla Midyat’a bir teknik servis ve yedek parça mağazası açmayı düşündüklerini ifade eden Ohbuchi, böyle büyük bir fabrika olduğu zaman muhakkak ki teknik olarak ve yedek parça desteği olarak yatırımcıların yanında yer almaları gerektiğini dile getirdi.

 

Uzun yıllardır tekstil sektörünün içerisinde yer aldıklarını söyleyen Midyatlı işadamı Halil El ise, çok iyi bir fizibilite çalışması sonrasında böyle bir yatırım yapmaya karar verdiklerini belirterek, “Bu yatırımımızın bütçe maliyeti 5 milyon liradır. Bu yatırım tam kapasitesi ile çalışmaya başladığında 400 kişiye de iş imkânı sağlayacağız. Tesisimizi ülkemizde ender görülen bir işletme mantığı ile kurduk. En ince detaylarına kadar düşündük ve öyle projesine başladık. Bölgemizde farklı farklı tekstil atölyeleri var, ama bizim bu yatırımımız entegre tekstil fabrikası şeklindedir. İnşallah bizim bu fabrikamızda tekstil sektöründeki diğer arkadaşlara da bir ilham kaynağı olur.

 

Çözüm sürecinin başlamasından dolayı büyük bir sevinç duyduklarını ifade eden işadamı Halil El, bu sürecin kendilerini daha da heyecanlandırdığını vurgulayarak şöyle konuştu: “Ülkemizde kardeşlik ortamının oluşması lazım. Ben birçok Avrupa ülkesini de gezdim ve şunu gördüm, ülkemizde 75 milyon insanı değil, 175 milyon insanı doyurabilecek bir potansiyel var. Yeter ki biz bir ve beraber olalım, kenetlenelim. Herkes üzerine düşeni yapsa, şöyle güzel işlere imza atsa bu memlekete bahar daha erken gelecektir. Bu bölgede şuan yatırım yapmayan işadamları ilerde çok geç kalabilirler. Buralarda yatırım yapılabilecek turizm de, tekstilde ve farklı sektörlerde fevkalade alanlar var, ciddi potansiyel var. İşadamlarımıza çağrım yatırım yapmalarıdır. Hem kendileri kazanır hem de ülkenin birliğine, bütünlüğüne çok ciddi katkıları olmuş olur.”

 

Midyat’taki tekstil sektörünü dernek çatısı altında toparlamayı düşündüklerini kaydeden Halil El, “Midyat’ta şuan da 20’ye yakın tekstil atölyemiz var, burası da bir fabrika olacak. Tekstil işverenleri derneğini kurmak için de tüzük çalışmalarımız devam ediyor. Midyat’taki tekstil sektörünü bu şekilde bir dernek çatısı altında toparlamayı düşünüyoruz. Bölgemizde bütçeler çok kısıtlı. Çok kısıtlı imkânlarla bu yatırımları yapmaya çalışıyoruz. Bu sebeple sektörün el ele verip Midyat’ta memleketimizin istihdamına katkıda bulunması lazım. Çünkü bu memleketin işe ve aşa çok ihtiyacı var. İstihdam Midyat için çok elzem bir konudur. Tabii ki bizde memleketimizi seviyoruz. Şairin dediği gibi, ‘Aşık olmayan şiir yazamaz’. Biz ülkemize aşığız, memleketimize aşığız. Bu sebeple böyle bir yatırımı yaptık ve yatırım yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu. (M. Sait Başaran – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir