• DOLAR 32.571
  • EURO 34.909
  • ALTIN 2435.937
  • ...
Suriyeli sığınmacılar oy kullanacak mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Süriyeli sığınmacılara Türkiye'de oy kullandırılacağı iddiası üzerine CHP'li Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Başbakanın yazılı olarak cevaplaması için TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

 

Atıcı, yaptığı yazılı açıklamada: "Suriye iç savaşından kaçarak ülkemize sığınan Suriye vatandaşlarının ülkemizde resmi kamplar dışında nerelerde yerleştikleri ve sayıları hakkında çeşitli sayılar verilmektedir. En son Başbakan Yardımcısı ‘kamplarda iki yüz bin kişi, kamplar dışında şehirlerde yüz bin kişi yaşamaktadır’ şeklinde ifadeler kullanmıştır. Suriye sınırına yakın şehirlerimiz başta olmak üzere ülkemizde sığınmacıların karıştığı olaylar ve uygulamalar yurttaşlar arasında karışıklıklar yaratmaktadır. Kamplar dışındaki sığınmacı Suriyeli komşuların hangi illerde nasıl yaşadıkları ve hangi statüde ülkemizde kaldıkları vatandaşlarımızca sorgulanmaktadır. Yaklaşan seçimlerde sığınmacıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı haline getirilerek ‘oy kullandırılacakları’ şeklinde kaygılar giderek büyümektedir." dedi.

 

Suriyelilerin oy kullanacağı yönündeki iddia üzerine Atıcı, Başbakanın yazılı olarak cevaplaması için şu soruları sordu:

Suriye iç savaşından bu yana kaç Suriyeli sığınmacı Türkiye vatandaşlığına geçmiştir? Bugünden itibaren kaç Suriyeli sığınmacının daha Türkiye vatandaşı yapılması planlanmaktadır?

 

“Arap Baharı” olarak adlandırılan felaketler zincirinin başlamasından bu yana bu “bahar”dan etkilenen ülkelerden kaç kişi Türk vatandaşlığına geçmiştir? Bu kişilerin geldikleri ülkelere göre dağılımları nasıldır?Sığınmacılardan kaçı önümüzdeki seçimlerde oy kullanabilecektir?

 

Kamplar dışında Suriyeli sığınmacılar hangi il ve ilçelere ve kaç kişi olarak yerleştirilmiştir? Hangi ilçede kaç sığınmacı oy kullanabilecektir?

 

Kamplar dışında yerleştirilen sığınmacıların konaklama ve diğer giderleri kim/ler tarafından karşılanmaktadır? Kamu kaynakları bu giderleri kısmen de olsa karşılamak için kullanılmakta mıdır?(Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir