• DOLAR 32.494
  • EURO 34.616
  • ALTIN 2478.821
  • ...
Şentop: Müslümanlar olarak başkalarının dertleriyle hemdert olmak vicdani sorumluluktur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından organize edilen Balkan STK'ları ile vakıf bağışçıları iftar programına katıldı.

İstanbul Cemile Sultan Korusu'nda düzenlenen İftar programında konuşan TBMM Başkanı Şentop, büyük bir millet olarak çok geniş bir coğrafyada yaşandığını belirterek, bin yıllarca bu büyük coğrafyada çok geniş bir yelpazede büyük bir aile halinde var olunduğunu söyledi.

Başkan Şentop, bu büyük aile içerisinde aradaki bağın kopmasının mümkün olmadığını ifade ederek, "Balkan' kelimesini bugün bilinçli olarak silmek ve bu coğrafyayı tarihinden, kimliğinden kopartmak isteyenler, bölgenin kimliğini isim düzeyinde dahi yok etmek için Balkanlar yerine Güney Doğu Avrupa demeyi tercih eden bir anlayışın varlığını hatırlatmak isterim. Gönül coğrafyamız diye isimlendirdiğimiz bu tarihi coğrafyalar bizim ortak medeniyetimizin mührünü bastığı topraklardan bahsediyoruz." diye konuştu.

Ülkenin bütün bölgelerinin çok yoğun olarak muhaceretle bir bağlantısının bulunduğunu, "Evladı Fatihan" olmanın geçmişini bilmeyi ve geride kalanları da unutmamayı ihtiva ettiğini anlatan Şentop, şöyle devam etti:

Geçmişini bilme, geride kalanları unutmamak hatıralara sahip çıkmayı, yaşayan eserleri korumayı gerektirdiği kadar, yeni izler, işaretler bırakmayı da icap ettirmektedir. Yeni izler, işaretler bırakmak kişiler ve kurumların yardımlaşmasını, dayanışmasını icap ettiriyor. Bizler özel akrabalık ilişkilerimizde ve devletlerarası hukukta Rumeli'ndeki kardeşlerimizi hiçbir zaman unutmadık. İyi günde, kötü günde varlığımızla daima onların yanında olduk. Bundan sonra da artarak daha güçlü bir şekilde onların yanında olmaya Cenab-ı Hakkın izniyle devam edeceğiz. Türkiye'de 40 farklı şehirde yaklaşık 2 bin Balkan kökenli dernek ve vakfımız var. Bu sivil toplum kuruluşları Balkan coğrafyasında itici bir güç oluşturabilecek yetkinliktedir. Balkan coğrafyasında hatırı sayılır bir ticari büyüklüğümüz de var. Tabii bunların da yeterli olmadığını söylemeliyim.

Şentop, Balkan coğrafyasına yatırım yapmanın sadece ekonomik gerekçelerle izah edilemeyeceğini, başka sebeplerin de var olduğunu aktararak, ata, ecdat yadigarı o coğrafyanın kalkınmasının, ekonomik olarak gelişmesinin, zenginleşmesinin kendileri için bir vefa borcu olduğunu söyledi.

"İnsani duygularla kardeşlik halkasında, bir araya gelme vaktidir"

Yatırım denilince manevi yatırımları da tarihi sorumluluklarının gereklerini, bugünün ve geleceğin irtibat noktalarını, tarihi ve bugünü birbirine bağlayan manevi rabıtaların da unutulmaması gerektiğini dile getiren Başkan Şentop, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bütün STK'larımızın, burada faaliyet gösteren Balkan, Rumeli kökenli kardeşlerimizin bu hassasiyetlerle birçok projeye katkıları olduğunu biliyorum. Bunlar çok kıymetli vefa eserleridir. Bugün bilhassa Diyanet Vakfımızın öncülüğünde sürdürülen temsil değeri çok yüksek öncü projeleri hatırlatmak istiyorum. Onlara desteğini talep etmek istiyorum. Bizler şu an Piriştine'de, Tiran'da, Üsküp'te, Akova'da yapımı devam eden camilerimize, Rusçuk, Şumnu, Mestanlı, Sofya ve Mecidiye'deki okul projelerine omuz vermeliyiz. Kökleri asırlar öncesine uzanan bu büyük ailenin fertleri olarak dostluğumuzu, paylaşımlarımızı, Balkan topraklardan aldığımız ruhu tekrar o coğrafyaya yansıtmak ve vermek mecburiyetindeyiz. Müslümanlar olarak başkalarının dertleriyle hemdert olmayı daha çok idrak ettiğimiz bu mukaddes ayda, insanımızın ve cemiyetimizin, insanlığın her ferdini düşünmek vicdani bir sorumluluktur. Birbirimizle daha çok empati yapmanın diğer adı olan ramazan, maneviyatın maddiyata galebe çaldığı, insani duygularla kardeşlik halkasında, bir araya gelme vaktidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir