• DOLAR 32.378
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2326.038
  • ...
Oruç hangi durumlarda bozulur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Her yıl Ramazan'ın gelişiyle orucu bozan şeyler de merak konusu oluyor.

Bu minvalde orucu bozan konular hakkında açıklamalarda bulunan Molla Ekrem Derdiyok, konuşmasına 'Ey iman edenler sakınasınız diye oruç sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi sizlere de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.' (Bakara 183) ayetiyle başlayarak "Bizlerin yaratılış sebebi, Rabbimizin rızasını kazanıp cehennemin kapılarını kapatmak ve cennet kapılarını açmaktır. İşte oruç ibadeti bu rızayı kazandıracak ibadetlerden birisidir." dedi.

 "Diş tedavisi sırasında bir madde veya su boğazdan kaçmıyorsa oruca zarar gelmez"

Hekimler tarafından zorunlu kılınmış bir tedavisi yoksa diş tedavilerinin Ramazan ayı sonrasına bırakılmasını söyleyen Derdiyok, "Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için, kanal tedavisi, anestezi, diş temizliği ve dolgu esnasında oruçlu kişinin boğazına herhangi bir madde veya su kaçmıyorsa oruca zarar vermez, kardeşlerimiz diş tedavilerine devam edebilirler." diye konuştu.

"Uygulanan iğne gıda vitaminli değilse oruç bozulmaz"

Doyurucu, vitaminli veya besleyici olmadığı takdirde iğnenin orucu bozmayacağını ifade eden Derdiyok, "Uygulanan iğne vitamin veya gıda içerikli ise bütün mezheplere göre orucu bozar. Hanefi mezhebinin içtihadına göre, yapılacak iğne gıda vitaminli olsa da olmazsa da orucu bozar. Fakat İmameyn'e ve Muhammet Yusuf'a göre vitamin içerikli olmayan gıdasız olan iğneler orucu bozmaz. Böyle bir durumda Hanefi kardeşlerimiz, Muhammet Yusuf'u veya İmamı Şafii'yi taklit ederek iğnelerini yaptırabilirler." tavsiyesinde bulundu.

"Şeker hastalarının kullandığı insülin iğneler orucu bozmaz"

Kulak damlasının imam Şafii'ye göre orucu bozduğunu belirten Derdiyok, şunları kaydetti: "İmam Hanefi'nin içtihadına göre ise kulak damlası kullanan kişinin kulak zarları delik değilse ve damlatılan sıvı mideye ulaşmıyorsa bir şey olmaz. Şafii kardeşlerimiz bundan sakınmalıdır, illa da yapılıyorsa daha sonra orucunu kaza etmeleri gerekmektedir. Şeker hastası olanların kullandığı insülinin de İmam Şafi, Yusuf, Muhammed'in içtihadına göre bir mahsuru yoktur; yaptırabilirler, orucu bozmaz.

Fitil kullanımı orucu bozar mı

"Şafi mezhebine göre, fitil kullanmak orucu bozar." diyen Derdiyok, "Menfezler dediğimiz ağız, burun, kulak, ön ve arkadan insanın içene giren her şey orucu bozar. Bazı imamlarımız mideye ulaşmadığı için fitil kullanmak orucu bozmaz demişse de Şafii mezhebinde olan kardeşlerimiz bundan kaçınmalı. Yapmak zorunda kalanlar ise uyguladıkları gün adedince orucunu kaza etmelidir." şeklinde konuştu.

"Ramazan orucunu mazeretsiz tutmamak büyük günahtır"

Hiçbir mazereti olmaksızın oruç tutmayanların nefislerine zulüm ve Allah'a isyan ettiklerini vurgulayan Derdiyok, "Oruç öyle bir ibadettir ki Müslümanlar Ramazan'ı 11 ay dört gözle bekler çünkü bu ayın girmesiyle insanlar kendini affettirmeye, günahlardan vazgeçmeye çalışırlar. Ramazan orucunu mazeretsiz yemek, tutmamak büyük bir günahtır ve Allah'a karşı gelmektir. Allah'ın Rahmet Peygamberi: "Ramazan ayına yetiştiği halde kendini Rabbine affettirmeyenler, geçmiş günahlarını, kusurlarını telafi etmeyenlerin burnu yere sürtülsün." buyurmaktadır. Oruç tutmayanların Ramazan ayına karşı hem saygı hem de hürmet etmesi gerekiyor. Oruç tutmayanların, oruçlu kişilerin yanında yememeleri ve içmemeleri gerekir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir