• DOLAR 32.37
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.441
  • ...
Erdoğan, ABD Dönüşünde Soruları Cevaplandırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD`de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye`ye dönüşünde ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulunduktan sonra gazetecilerin soruları cevaplandırdı.

Erdoğan `Ayın 16`sında ABD Başkanı Obama ile sabah 09:45`ten itibaren başlayan yoğun bir programımız oldu. 3,5 Saat süren heyetler arası görüşmemiz, akabinde basın toplantımız ve bu görüşmelerde bölgesel sorunları ele almanın yanında tabi küresel sorunları da ele aldık. Başta Suriye olmak üzere Irak, İsrail Filistin ilişkileri, Kuzey Afrika`daki Tunus, Libya, Mısır konuları. Bütün bunlarla birlikte bu konularla ilgili veya ilinti bir çok konuyu değerlendirme fırsatımkız oldu. Türkiye ABD arasındaki ekonomik ilişkileri ele almak suretiyle göreve geldiğimizde 8,5 milyar dolar olan ticaret hacmini şuanda 20 milyar dolar seviyesine çıkarmamızın yeterli olmadığını daha yukarı çekmek için neler yapabiliriz bunları değerlendirme fırsatımız oldu.

Gün ortasında Başkan Yardımcısı Biden, Kerry tüm yanımızda gelen işadamlarımız Amerikalı muhatapları ile bizlere bir öğle yemeği verildi. Burada işadamlarımızla hep bir arada olduk. 200-250 kişinin katıldığı bir yemekti. Bu yemekte Kerry, Biden gerekse şahsım orada katılımcılara hitabımız oldu. Bunun ardından daha sonra yine aynı gün ABD`nin çok ileri gelen CEO ile yuvarlak masa toplantısı yaptım. Bu toplantıya katılanların bir kısmı ülkemizde yatırım yapanlardı. Karşılıklı soru cevaplar oldu. Bunun ardından Biden`in de katıldığı işadamlarına ilişkilerimize yönelik bir hitabımız oldu. Bundan sonra da akşam dar kapsamlı bir görüşme yaptık ki bu da yaklaşık 2,5 saat süren bir toplantıydı. netgazete Gerek sayın Başkan yanında Kerry ve güvenlik konseyi üyesi arkadaşla olmak üzere bende Dışişleri Bakanım ve İstihbarat Müsteşarımla birlikte toplantı yaptık ve bölgedeki hassasiyetleri görüştük. Washington ayağında bu tür çalışmalardan sonra Büyükelçiliğimizde de bir resepsiyon vermek suretiyle işadamlarımızın katıldığı bir resepsiyon oldu. Ardından Silikon Vadisi`nde Microsoft, Apple, Google gibi firmaları gezip bilgiler aldık. O sunumları ile birlikte kendilerine yönelttiğimiz sorular oldu. Onların ülkemizi ne denli takip ettiklerini kendilerinden bizzat dinleme fırsatımız oldu. Özellikle Fatih Projesi ile çok ilgilendiklerini gördüm. Ardından, gerek Türk gerekse İslam Dünyasının temsilcileri ile bir toplantı yaptık. Bu toplantıda da hitabımı müteakiben soru cevabı gayet verimli bir toplantıyı gerçekleştirdik.

SORULAR

Genelbaşkan Yardımcımın yapmış olduğu açıklamadaki tarihler neye dayalı olduğunu bilemiyorum ama bu ABD`de yazılı ve görsel medyanın genel yayın yönetmenleri ile yaptığım toplantıda sorulan bir soru üzerine önümüzdeki yıl içerisinde eğer böyle birşey parlamentoda kabul görürse 3 seçim olabilir gibi ortaya çıkan birşeydi. Bu yeni anayasa ile olabilir cumhurbaşkanlığı seçimleri gündemde onun tarihi belli. Orada herhangi bir şey söz konusu değil. Yerel seçim tarihi de belli. Ama yeni anayasa ile ilgili bir değişiklik söz konusu olması halinde o zaman bir referandum açılabilir bununla ilgili de 3. seçim gündeme gelebilir.

REYHANLI OLAYI

18 Gözaltının 12`si tutuklu. Bunlar içerisinde şuandaki ilk kanaatler eldeki bilgilere bakılırsa failler olma ihtimalleri çok yüksek. Biz, şuanda yargı kanaatini açıklamadığı sürece bu konuda şu şudur diyemeyiz. Yargı kesin kanaatini açıkladığı zaman fail budur deriz. Bir de tabi bunların şuanda kendi itirafları üzerinden hareketle bazı kanaatler oluşmuş durumad. Temennim odurki bir an önce bunun diğer bağlantıları da ortaya çıksın. Çünkü bunun kesin bağlantıları var. Şuan bilinenler var ama bilinmesi gerekenler de var. Ama süreç herşeyi ortaya çıkaracaktır.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Şimdi, bazı değişiklikler öngören adım atılabilir ancak burada da iki yol var. Bunlardan biri 330`dur. Diğeri de Anayasa değişikliğinde müşterek halinde muhalefet partisidir. Anamuhalefet sıcak bakmadığına göre diğer partiler sıcak bakmadığına göre olsa olsa şu olabilir. Muhalefet partileri kendilerini kilitlemez de yani kendi milletvekillerini parti genel merkezlerine kilitlemez serbest bırakırlarsa o zaman bir tasarıyı Parlamentoya sunabiliriz. Bizim sunduğumuz tasarı milletvekillerinin serbest bırakılması halinde atılacak bir adımla bir referandum yolunu açabilir. Bu durumda ben milletimden evet oyu alabileceğimize inanıyorum. Çalışmamız var bunu netleştirip böyle bir adımı da taabiliriz. Burada bir sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum. Önümüz açık, şimdilik işimze bakalım diyoruz.

CUMHURBAŞKANI ADAYI OLACAK MISINIZ?

Bunların hepsi hayali şeyler. Sağır duymaz uydurur şeyler. Sağır kardeşlerime hakaret olmasın. Burada partimizin yetkili kurulları var. Yetkili kurullar bu konuyla ilgili ne tür bir karar verirse bu karar uyulur ve partimizin derdi ile dertlenmeyenlerin bu konuda yapmış oldukları açıklamalar sadece durgun suyu bulandırmaktan başka birşey değildir. Böyle birşey de gündemimizde yok. Vakti saati geldiğinde kim nereye aday olur kim nerede görevlendirilir. Partimizde böyle ilkeler vardır biliyorsunuz. Partimiz hep başarılı olmuştur.

LOJİSTİK DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Bunları daha çok ağırlıklı olarak uygulamada göreceğiz, attığımız adımlarda göreceğiz bu konuyla ilgili olarak da bir çalışmanın içerisindeyiz. Bizim şu ana kadar yaptığımız çalışma lojistik destek istikametinde olmuştur. Bu desteği de bugüne kadar nasıl sürdürdüysek aynı şekilde sürdürüyoruz sürdüreceğiz. Bu kararlılığımız devam ediyor. Bunda dahi dünyanın buna seyirci kalması doğru değil. Temennim odur ki burada ABD gibi ülkelerin bu lojistik desteğe onların da sahip çıkması muhalif güçleri daha da güçlü hale getirecektir. Bu seyahatimizde bunların da ipuçlarını gördük. Bundan dolayı isabetli bir ziyaret oldu diyebilirim.

Sayın Obama`nın çizgisi bu durumda nedir onu sormak gerekir. Onu öğrenirsem o zaman bizim o çizgiye yaklaşıp yaklaşmadığım daha net ortaya çıkar. Benim Başbakanlık sürecim 10,5 yıl, siyasette 40 yılı aşkın bir sürem var. Kendimize ait olan çizgiyi aynen koruyoruz. Bu tür yaklaşımda bulunanlar önce benim çizgimi iyi bilmesi lazım.

Orada sadece hizbullah yok orada hizbullahın dışında güçler de var. Bunu en güzel yansıtması gereken yazılı ve görsel dünya medyasıdır. Suriye`nin içinde hangi örgütler var hangi ülkelerin örgütleri var buun açıklamaları lazım. Türkiye`nin silahlı gücü varsa çıkıp açıklasınlar ama lojistik destekse onu veriyoruz. Türkiye ne Hizbullah`ın ne de farklı ülkelerden orada bulunan güçlerin yaptığını asla bugüne kadar yapmadı.

PKK`NIN ÇEKİLME SÜRECİ

Tarih vs şeyleri daha önce yanlış buldum. Şuralardan çekileceğiz gibi açıklamalar bu uygulamanın ne denli yanlış olacağının bir işaretidir. Nereden girdilerse oradan çıkacaklarını bilirler. Bu güvenlik güçlerimize karşı spekülasyondur. Yavru muhalefetin yaptığı gibi de onlara zemin hazırlamaktır. Böyle bir zemine bu iktidar düşmez. Hukuk devleti içerisinde yapılması gereken ne ise onu yapmaya devam ediyoruz.

ESAD`A BENZETME POLEMİĞİ

Kılıçdaroğlu`na cevabımı avukatlarım vasıtası ile yargı ne diyorsa hukuk devleti çerçevesinde onunla arayacağım. Türkiye Cumhuriyeti`nin başbakanlığını yürüten insana bu ülkedeki bırakın dışardakileri bu ülkenin siyaseti içerisinde yer alan anlayan kimse katil sıfatını yakıştıramaz. Bizim abdestimizden şüphemiz yokki namazımızdan şüphemiz olsun. Adeta PKK yandaşlarını, DHKP-C yandaşlarını savunan ben değilim. Bu adam şimdi kalkmış bu tür hakaretlerde bulunuyor. Bakın gidiyor Avrupa`da bizleri oraya şikayet etme yoluna gidiyor ve Sosyal Demokratların oradaki lideri durumunda olan kişi de kendisine daha önce verdiği randevuyu iptal ediyor. Niye bir ülkenin başbakanı hakkında bu tür yakıştırmalarda bulunamazsınız diyor. Daha sonra ben iptal ettim diyerek dürüst davranmıyor. Böyle bir insanın bu tür yaklaşımlarını açıklamalarını kale almak Türkiye`ye zaman kaybettirmektir. Ben CHP`nin içine düştüğü duruma üzülüyorum. Türkiye`de böyle bir muhalefet olmamalıydı. Böyle zayıf bir muhalefetle demokrasi de zaafa uğruyor. Türkiye`de inşallah kısa zamanda güçlü muhalefetlere kavuşuruz

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir