• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Vatandaşlar: Zararımızı giderin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN –  Van’da akşam saatlerinde etkili olan yağışlar nedeniyle patlayan rögardan fışkıran sular altında kalan iş yerlerinin sahipleri olaya zamanında müdahale etmeyen Belediye ve DSİ yetkililerine tepki gösterdi. Rögarın patladığı alanın sorumluluğunun belediye ait olduğu ifade edilirken rögarın ise DSİ’ye ait olduğu belirtildi.

Vatandaşlar patlayan rögar nedeniyle zararlarının büyük olduğunu belirterek  zararlarının giderilmesini istediler.

 

“Oturmuş kağıt oynuyorlardı”

Sular altında kalan çarşının  bekçisi olduğunu söyleyen  Abidin Kuşan DSİ’nin olaya duyarsız kaldığını ifade ederek  olay sırasında durumu haber vermek için DSİ’ye gittiğini kendisine mesai bittiği için kimsenin olmadığın söylediklerini ifade ettiler.Kuşan, “Bana Kadir Bey’e gidin. Abdullah Bey’e gidin falan dediler ben tüm odaları tek tek gezdim. Kimse ilgilenmedi. Masada oturmuş kâğıt oynuyorlardı” dedi.

 

“Belediye yetkilileri kendi işlerinden habersizdirler”

Çarşı esnaflarından  Nevzat Ertuş ise yetkililerin zamanında olaya müdahale etmediğini belirterek şöyle konuştu:  “Rögarlar tıkanmış ve sular taştı. Belediye ve Devlet Su İşlerini çağırıyoruz.  Bir buçuk saat sonra geliyorlar ve nerde ne yapacaklarını da bilmiyorlar. Kepçe ile dozerle içeri giriyorlar. Bu kadar işlerinden habersizdirler. Bir rögar kapağıdır açıp temizleyecekleri yerde kepçeyle duvarı yıkıyorlar.”

 

“Çarşı üçüncü kez sular altında”

Çarşı girişine “rögar kapağı nasıl bırakılır?”  bırakıldığını soran Ertuş, “Olur mu ağabey böyle rezalet olur mu? Görün bunları 2 yıl öncede oldu 6 yıl önce bu oldu. Bu üçüncü defadır” dedi.

 

“Zararımız giderilsin”

Dükkânlarını kendi imkânlarıyla temizlediklerini aktaran Mustafa Gezer, “Yaklaşık olarak 4-5 saat bizler kendi imkânlarımızla suyu engellemeye çalıştık. Bu süre içerisinde ne belediye ne karayolları ne de başka bir yetkili bizlere yardım etmedi. Buralarda gezip durdular işler bittikten sonra buraya geldiler. Yarın hasar tespit için gelecekler. İnşallah bu esnafın zararı giderilir.” diye konuştu.

Zamanında telefon açmalarına rağmen hiç kimsenin kendileri ile belirten Özcan Karahan “Olaya çok geç müdahale ettiler. Pasajın girişinde DSİ rögarın ne işi var bunu anlamış değiliz. Kesinlikle olayda büyük bir ihmal var. Hem yetkililerin müdahalesinde hem de yetkililerin duyarsızlığı noktasında ihmal olmasaydı bu kadar zarar olmazdı.

 

"Belediye yetkilileri rögarın yerini bilmiyor”

Şefik Yiğit de defalarca Devlet Su İşlerini aradıklarını mesai bittiğini ve kimseyi bulmadıklarını söylediklerini belirterek, “Belediyeye telefon açtık. Belediye yetkilileri gelip rögarın nerden geldiğini bilmiyoruz . dedi. Devlet su işleri bunu biliyor. Vatandaş mağdur olmuş burada bir ay buyunca iş olmaz. Bunun temizliği en az bir ay sürer bu esnafın zararının giderilmesi ve bize sahip çıkılması gerekir” diye konuştu.

 

Olayın Belediyenin rögarları temizlememesinden kaynaklandığını dile getiren Kasım Aslan, “Yer Altı Çarşısı Van’ın bir yarısıdır. Çarşı komple sular altında kalmış halk mağdur olmutur.”  İfadelerini kullandı.

 

“DSİ ve Belediye depremde nerdeyse şimdi de ordadır”

Terzi dükkânı işleten Rahmi Aslan ise, mağduriyetlerinin ortada olduğunu ifade ederek  Belediye ve DSİ’nin yaşanan depremde nerdeyse aynı yerde saydığını belirtti. Aslan, “Kendi çabamızla elimizden geldiği kadar buraları temizledik ne kadar yeterli o da tartışılır hepimiz mağduruz ve mağduriyetimizin en kısa zamanda giderilmesini istiyoruz.

 

Eski Belediye Başkanı DSİ’yi Suçladı

Çarşı esnafını ziyaret eden Van Eski Belediye Başkan Vekili Sabri Abi ise esnafın büyük bir zarar gördüğünü ve burada bir ihmalkârlığın olduğunu belirterek, “Şimdi bu ihmalkarlık daha evvel bu kanalı yapan DSİ’nindir. Belediyenin bu kanallar hakkında hiçbir bilgisi yoktur. Birbirimizi suçlamak yerine hep birlikte sorun nereden kaynaklandıysa Belediye ve Valilik olarak en kısa zamanda bu sorunu gidermemiz gerekir” dedi.

 

Belediyenin olaya bir saat geç müdahale ettiğiyle ilgili bir soru üzerine ise Abi, “ Aniden ortaya çıkan bir olaydır. Burada belediyeye haber verilmiş ve belediye bildiğim kadarıyla haber alır almaz harekete geçmiştir tabi bu kadar büyük bir felaketin olduğunu bilmeyerek.” şeklinde cevapladı. (Murat Dalgın-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir