• DOLAR 32.547
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2441.096
  • ...
Gazze Filosu`na Bir Darbe de İsviçre`den
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsviçre`de faaliyet gösteren ve Gazze`ye gönderilmek üzere Gazze Filosu aktivistlerine çimento satmayı kabul eden Interbulk şirketi kararından geri döndüklerini açıkladı.

İsrail`de yayın yapan Haaretz Gazetesi`nin haberine göre İsviçreli şirket, Gazze`ye giden İsviçreli aktivistlere, Gazze`ye gönderilmek üzere çimento satmıştı. Ancak aktivistler tarafından bugün yapılan açıklamada, Interbulk şirketinin kararından geri döndüğü açıklandı.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, çimento satışının iptal nedeni ile ilgili detaylı açıklama yapılmazken; alınan kararın :`zorunlu nedenlerden` dolayı kabul edildiği eklendi.

Uzmanlar ise İsrail yönetiminin Gazze`ye gidecek filoyu durdurmak için elinden geleni yaptığına dikkat çekerek; Interbulk şirketine baskı yapılmış olabileceğini ekledi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, Gazze Filosu organizatörlerinden alınan 25 bin Euro`nun da geri ödeneceği ifade edildi.

İSRAİL`İN BASKI ve `KARA PROPAGANDALARI` YENİ DEĞİL

Yola çıkmak için geri sayımda olan Gazze filosuna yönelik olarak İsrail`in kara propagandası daha önce başlamıştı.

Yeni Gazze filosundaki 22 ülkeden eylemciler, perşembe veya cuma Yunanistan`ın Girit adası açıklarında buluşup on kadar gemiyle denize açılmayı planlarken, İsrail ordu sözcüsü Binbaşı Avital Leibovich, filodaki `aşırılık yanlısı kişilerin elinde İsrail güçlerine karşı kullanmak için tehlikeli kimyasal maddeler taşıdıklarını` iddia etti.

Haaretz`e konuşan üst düzey savunma yetkilileri, `aktivistlerin sülfürle dolu çantalar hazırladığını ve operasyon halinde bunları askerlere atacaklarını` iddia etti. Bir yetkili "Bu askerleri felç edebilir. Sülfür ateşe verilirse, askerler meşale gibi yanar" dedi.

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da, "Askerleri provoke edip çatışma çıkarmak ve dünyaya bunu izletmek istiyorlar" dedi.

FİLOYA `PROVOKASYON` SUÇLAMASI

İsrail Telekomünikasyon Bakanı Yuli Edelstein, Gazze`ye doğru yola koyulmak üzere gün sayan Gazze filosunun "provokasyon" olduğunu öne sürdü.

İsrail radyosunun haberine göre Edelstein, "Filo, İsrail`den nefret edenlerin düzenlediği bir provokasyondur" dedi ve organizatörlerin İsrail`in diplomatik çabaları nedeniyle zorluklarla karşı karşıya bulunduklarını belirtti.

Bakan Edelstein, filoda yer alacak basın mensuplarına da uyarılarda bulundu.

Edelstein, İsrail`in, yerli ve yabancı basın mensuplarının gemilerin durdurulmasını çok yakından izlemesi için çaba gösterdiğini dile getirerek, "Çünkü, bizim saklayacak bir şeyimiz yok" dedi. Edelstein, basın mensuplarının kendilerini tehlikeye atmasını istemediklerini ve kimseyi konvoya katılması için teşvik etmediklerini söyledi.

İsrail Telekomünikasyon Bakanı, "gemideki katılımcılardan birinin, İsrail askerlerine zarar vermek için kendisini havaya uçurması ve gazetecilerin ölmesi halinde, durumun çok iyi olmayacağı" ifadesini de kullandı.

AKTİVİSTLERDEN `TERÖRİST` AÇIKLAMASI

Maan ajansına göre, Gazze Filosuna katılan aktivistler, Libermanın filoya katılanlar için `terörist` ve `kan istiyorlar` açıklamalarını reddederek kendilerinin insani yardım götürdüklerini dile getirdi.

AKTİVİSTLER: PASİF DİRENİŞ YAPACAĞIZ

Yunanistan`da olan organizatörlerden Dror Feiler ise, iddianın `ordu şiddetini meşrulaştırmaya yönelik` olduğu eleştirisini yaptı: Aktivistler pasif direniş bildirgesini imzaladı. İsrail`in şüphelilere dair bilgisi varsa bunu bize vermeli. Biz de bu kişileri durdururuz."  Feiler sabotaja uğradıklarını da açıkladı. İsveç ile Norveç`e ait `Juliano` gemisinin işletme milinin kesildiğini belirten Feiler "Korkunç. Sadece ablukayı Yunanistan`a taşımak ve Atina`ya bizi engellemesi baskısı yapmakla kalınmıyor, Yunan karasularında, İsrail`den binlerce kilometre uzakta saldırıya uğruyoruz" dedi.

AKTİVİSTLER NÖBET TUTUYOR

Ortak açıklamada, tamirata başlandığı,çıkışın tarihinin değişmeyeceği ve sabotajın `düşman dalgıçlar` tarafından yapıldığına inanıldığı belirtildi. Nöbet tuttuklarını aktaran bir gönüllü, `muhtemelen askeri eğitimli kişilerce yapılan sabotajın, birilerinin filoyu durdurmayı gerçekten istediğini gösterdiğini` söyledi. Öte yandan Haaretz, İsrailli yetkililerin, `İHH filodan çekilmiş olsa da bazı üyelerinin gemilerde bulunacağı` yönünde bilgileri bulunduğunu da yazdı.

İSRAİL: FİLOYA MÜDAHALE MEŞRUDUR

İsrail ordusu dört dilde uyarı yayınlayıp İsrail`in, sınırlarını `terör örgütleri` ve destekçisi ülkelerden korumak için herşeyi yapacağını belirtti. `Ordu bu uğurda yaptıklarından dolayı asla özür dilemez` mesajı verilen uyarıda `İsrail`in güvenliğini uluslararası topluma havale edemeyiz` denip olası müdahalenin meşru olduğu savunuldu.  

İSRAİL`DEN GAZZE FİLOSU TEHDİDİ 

İsrail`deki haber sitelerinden Arutz 7, önde gelen sigorta şirketi Lloyd`s Londra`nın Gazze`ye yardım için yola çıkacak gemileri sigortalamayacağını bildirdi.

Arutz 7, Londra merkezli sigorta şirketinin, İsrailli örgütlerden Şurat HaDin`in (İsrail Hukuk Merkezi), çeşitli sigorta şirketlerine gönderdiği Gazze`ye yeni gemi filosunu sigortalamaları halinde dava açacakları yolundaki uyarı mektuplarının ardından, örgüte gönderdiği yazıyı aktardı ve Lloyd`s`un gemileri sigorta etmeyeceğini duyurdu.

Buna göre, Şurat HaDin`in kurucusu Nitzana Darshan-Leitner`in 15 Mayıs tarihinde gönderdiği mektuba atıfta bulunan Lloyd`s Londra`nın Uluslararası İdari İşler Müdürü Andy Wragg, "Hamas`ın İngiltere ve AB ülkelerinde terörü finanse ettiği gerekçesiyle yaptırımlara tabii olduğunu" kaydetti ve bu durumda, bu örgütün mülkiyetindeki ya da denetimindeki herhangi bir geminin Lloyd`s`daki ya da AB`deki bir sigorta şirketi tarafından sigortalanmasına izin verilmeyeceğini belirtti.

Şurat HaDin, sigorta şirketlerini Gazze`ye ablukayı kırmayı planlayan gemileri sigortalamaları halinde, "terörizme yardımcı olacakları" gerekçesiyle suçlamıştı.

 Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir