• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Schengen Vizesinde Kriz Büyüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Danimarka’nın, Schengen anlaşmasını aykırı olarak sınır kontrollerine başlamasına yönelik tepkiler sürüyor. Birçok Alman politikacı uygulamayı eleştirirken, kontrollerin özellikle tatil sezonuna denk gelmesi ayrı bir tartışma konusu oldu.

Almanya`nın Hessen eyaletinin Hür Demokrat Partili (FDP) Adalet, Uyum ve Avrupa Bakanı Jörg-Uwe Hahn, Jyllands-Posten, gazetesine yaptığı açıklamada Almanlara `Danimarka`ya tatile gitmeme çağrısında bulundu. Konuyu bu hafta tüm eyaletlerin Avrupa bakanlarının yapacağı toplantıda gündeme getireceğini ve Danimarka`yı kınayacaklarını ifade eden Hahn, “Eğer, Danimarka özellikle tatil zamanı yeniden sınır kontrolleri başlatıyorsa, ben tatilcilere Danimarka yerine Avusturya ya da Polonya’ya gitmelerini tavsiye ediyorum.” dedi.

Danimarka Vergi Bakanı Peter Christensen ise Hahn`ı `fanatik` olarak nitelendirdi ve ‘‘Eğer biri Avrupa Birliği`ni din yapmak isterse beni o zaman titreme alıyor." tepkisini gösterdi.

DANİMARKA`DAN GÖÇMENLER İÇİN YENİ UYGULAMA SCHENGEN`İ VURDU

Schengen bölgesinde bulunan Danimarka`nın Almanya ile olan kara sınırına, 30 ek görevli daha yerleştirildi; ülkenin deniz sınırlarının kontrolü için 20 görevli daha görevlendirildi.

Danimarka hükümeti kaçak göçü engellemesi için siyasi baskı altında.

İktidardaki merkez sağ koalisyonu, popülist politikalar güden müttefiki, sağcı Danimarka Halk Partisi`nden gelen çağrılar üzerine gümrüklere ek görevli yerleştirilmesi için girişim başlatmış ve ilgili yasa geçen Cuma parlamentodan geçirilmişti.

Danimarka Maliye Bakanı Claus Hjort Frederiksen, geçtiğimiz haftalarda, "Sınırları aşıp gelen kişilerin giriştiği pekçok şiddet, hırsızlık ve vahşi suç olayları yaşandı." demişti.

SCHENGEN RUHU NE OLDU?

Ancak Danimarka`nın bu uygulamasının, 1995 tarihli Schengen Anlaşması`yla ne derece uyumlu olduğu tartışılmaya başlandı.

Schengen Anlaşması, imzacı ülkeler arasındaki sınırları ortadan kaldırmış ve Batı Avrupa`nın büyük bölümünde pasaportsuz dolaşma olanağı yaratmıştı.

Almanya`nın Hessen eyaleti Adalet Bakanı Juerg-Uwe Hahn, Danimarka gazetesi Jyllands-Posten`a verdiği demeçte, "ülkenin kendisini dışladığını" söyledi.

Jyllands-Posten gazetesinin internet sayfasında da, yeni uygulamadan etkilenenlerin yaşadıkları anlatılıyor ve Hollandalı bir kadının bu sabah otomobiliyleFroslev`da, Almanya`dan Danimarka`ya giriş yaptığında gümrük görevlilerince durdurulması ardından hafif bir tedirginlik yaşadığı belirtiliyor.

Sınırdan geçtikten sonra durdurulan ilk sürücü olan Hollandalı kadın, sınır çizgisinden 20 metre içerde kenara çekildi ve çevresi 50 dolayında medya görevlisiyle sarılırken, gümrük görevlilerince sorgulanmaya başladı.

Reuters haber Ajansı, Danimarka`nın mevcut 160 kişilik gümrük görevlisi kadrosunu takviye ettiği ve bu sayının yıl sonuna dek 260`a çıkacağını aktardı.

Danimarka yetkilileri, daha önce Almanya`nın dile getirdiği kaygılara yanıt verirken, "yeniden pasaport kontrollerini başlatmak ve seyahatlerde engel yaratmak gibi bir amaçlarını olmadığını" söylemişlerdi.

Danimarka Gümrük ve Vergi Dairesi Başkanı Erling Andersen, geçen Cuma günü, "Gümrüklerde kontrolleri yeniden başlatarak diğer unsurların yanı sıra, uyuşturucu madde, silah ve büyük miktarlarda para kaçakçılığının da peşine düşmeyi amaçlıyoruz. Sınırdan geçen tüm taşıt ve trenler sistemli bir şekilde kontrolden geçirilmeyecek ve kontrollerin trafik akışında yaratacağı aksaklık, asgaride tutulacak." demişti.
 

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir