• DOLAR 32.494
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2433.14
  • ...
İsmail Haniye: Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmeyi  umuyoruz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gündemde yer alan konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Haniye, Rûdaw’ın bölgedeki gelişmelere dair sorularına yanıt verdi.

Kürdistan Bölgesi halkı ile iyi bir ilişkimiz bulunuyor!

Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmeyi planladıklarını kaydeden Haniye, Rûdaw’ın Hamas olarak Kürdistan Bölgesi ile ilişki kurup kurmadıklarına dair sorusunu şöyle yanıtladı:

“Öncelikle Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan herkese selamlarımı iletiyorum. Selahattin Eyyubi de Kürtlerin bir evladıdır. Selahaddin, Filistin’i kurtarıp Kudüs’ü Haçlılardan aldı. Bu her zaman için övünç kaynağıdır. Şükürler olsun ki Kürdistan Bölgesi halkı ile daima iyi ve şeffaf bir ilişkimiz bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi halkının Gazze kuşatma altındayken desteğini gördük. Son olarak geçtiğimiz Mayıs ayında Kudüs ve Aksa için eylem düzenlediler ve siyasi olarak desteklerini gösterdiler.

Bütün bunları gördük ve elbette mutlu olduk. Ayrıca Irak Cumhurbaşkanı ile de – ki kendisi de Kürt’tür – bir telefon görüşmesinde bulunduk. Bizim için Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri ilerletmek, daha da öteye taşımak son derece önemli. Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmeyi de umuyoruz.”

Kürtlerin kendileri için uygun gördüğünü biz de kabul ediyoruz!

Kürtlerin kendi kaderini tayin etme hakkına ilişkin soru üzerine ise Haniye, Kürtlerin kendileri için uygun ve faydalı gördükleri şeyi kabul ettiklerini belirtti.

Haniye konuya ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Prensip olarak tüm halkların ve bileşenlerin, siyasi ve insani olarak haklarından yararlanması gerektiğini belirtiyoruz. Seslerinin kısılmaması, göz ardı edilmemesi ve siyasi dengelerden dışlanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kürdistan Bölgesi’ndeki kardeşlerimiz için de aynı şey geçerli. Söz konusu ülkelerdeki her vatandaş gibi haklarına kavuşmaları gerekir. Öte yandan bu devletlerde yaşayan Kürt kardeşlerimizin kaderlerine ve geleceğine dair bir karar veremeyiz. Kürtlerin kendileri için uygun gördüğünü şüphesiz biz de kabul ediyoruz.

Kürtlerin kendi kaderlerini tayin etmeleri onların karar verebileceği bir şey!

Kürt kardeşlerimizle gurur duyduğumuzu tekrar etmek istiyorum. Varlıkları ve tarihlerinden son derece gurur duyuyoruz. Bu bölgenin kadim bir bileşeni olmalarından, bu ümmetin bir parçası olmalarından ve tarihteki rollerinden dolayı onlarla gurur duyuyoruz.

Kendi gelecekleri ve kaderlerini tayin etmeleri tamamen kendilerinin karar verebileceği bir şey ve bu karar, yaşadıkları ülkelerle karşılıklı anlayış ve anlaşma çerçevesinde alınır.”

Hamas’ın Türkiye ile ilişkileri!

İşgal rejiminin sözde cumhurbaşkanının son Türkiye ziyareti de hatırlatılarak Hamas’ın Türkiye ile ilişkilerine dair soruyu cevaplayan Hamas lideri Haniye, Müslüman ve Arap devletlerin işgal rejimi ile ilişki kurmalarına sıcak bakmadıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Şüphesiz prensip olarak hiçbir zaman İsrail yönetimiyle bir ilişki kurmaktan yana değiliz. Arap ve Müslüman devletlerin de İsrail ile ilişkileri normalleştirmelerine karşıyız; gerek Filistin davası için, gerekse bizzat o devletler için bu normalleşme zararlıdır. Bu Türkiye için de geçerli.

Açık bir dille bunu Türkiye’deki yönetici kardeşlerimize de aktardık. Elbette, Türkiye dahil kimsenin içişlerine karışmayız. Fakat biz Filistin halkı olarak tutumumuzu açıkça belirttik.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir