• DOLAR 32.378
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2326.059
  • ...
Afganistan'ın komşusu ülkeler: ABD el koyduğu ülke varlıklarını iade etmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkesinin ev sahipliğinde yapılan; Pakistan, İran, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan dışişleri bakanlarının yanı sıra Afganistan İslam Emirliği temsilcisinin de katıldığı, "Afganistan'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı"nda konuştu.

Wang, Afganistan'ın komşuları arasındaki koordinasyon ve işbirliği mekanizmasının benzersiz rolünü daha da güçlendirmeye, Afganistan'da istikrarlı kalkınmanın erken gerçekleşmesini teşvik etmeye ve kalıcı bölgesel güvenlik ve refah elde etmek için birlikte çalıştıklarını söyledi.

ABD ve Batı ülkelerinin Afganistan'ın yeniden inşası ve kalkınmasında ana sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini belirten Wang, ülkede kargaşa yaratacak ve bölgeye zarar verecek girişimlerden kaçınılması çağrısı yaptı.

Toplantıya katılan ülkelerin dışişleri bakanları da Afganistan'ın barışı, istikrarı ve ekonomisinin yeniden güçlendirilmesi için koordinasyon ve işbirliğinin önemini vurguladı.

Yapılan ortak açıklamada, ABD ve NATO'nun Afganistan'ın yeniden inşası ve kalkınmasında sorumluluk alması, Afgan halkının varlıklarının mümkün olan en kısa sürede iade edilmesi gerektiği belirtildi.

ABD, eski Afganistan hükümetinin, ABD bankalarında tuttuğu 7 milyar dolarlık ülke varlığını dondurmuştu.

Bakan Vang, ayrıca Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ve Afganistan Dışişleri Bakan Vekili Emir Han Muttaki ile üçlü görüşme de yaptı.

Afganistan'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ilki 8 Eylül 2021'de Pakistan'da, ikincisi 27 Ekim 2021'de İran'da yapılmıştı.

Afganistan'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın dördüncüsü Özbekistan'da yapılacak. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir