• DOLAR 32.56
  • EURO 34.858
  • ALTIN 2434.83
  • ...
Kar nedeniyle çöken deprem konutlarında facianın eşiğinden dönüldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bingöl’ün Karlıova ilçesi Yukarı Yağmurlu köyünde 14 Haziran 2020 tarihinde meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremde evleri zarar gören depremzedeler için yapımı devam eden müstakil konutların bazılarında çelik konsollar ve çatılar karın ağırlığına dayanamayarak çöktü.

Hak sahiplerinin henüz teslim almadığı konutlardan bazıları yağan yoğun karın altında daha fazla dayanamayarak çökerken, evlerde kimsenin olmaması olası can kaybını önledi.

"Karın altında kalan diğer yapıların durumu net değil"

Konuyla ilgili konuşan köy muhtarı Nizamettin Baz, bazı evlerin tamamen çöktüğünü, bazılarında ise çelik konsollarda eğrilmelerin meydana geldiğini söyledi.

Baz, "Bu yıkılanlar görünenlerdir, henüz üzerindeki karı düşmemiş yapılar var ve onlarda da çökme olasılığı var. Çatısı vurulan hemen hemen tüm yapılarda çökme veya demirlerinde eğrilmeler var. Ayakta duranlar çatısı vurulmayanlardır." dedi.

Köy Muhtarı Nizamettin Baz

"Can kaybının olmaması sevindirici"

Çatıları tamamlanan yapıların karın yüküne dayanamadığını dile getiren Baz, benzer durumların çevre köylerde de yaşandığını belirtti.

Baz, sözlerini şöyle sürdürdü:

Şükürler olsun ki içinde yaşayan insan yoktu ve henüz konutlar tamamıyla teslim edilmemişti. Konutlar teslim edilmiş olsaydı şu an bilanço çok ağır olabilirdi. Allah muhafaza bu şekilde teslim edilmiş olsaydı, bir deprem durumunda sadece mal değil, can da zarar görmüş olacaktı.

"Yetkilileri bilgilendirdik ama ilgilenen yok"

Yetkilileri konutlar yapılmadan önce de uyardıklarını dile getiren Baz, "Daha önce muhtarlarla bir araya gelip bölgenin iklim şartlarına göre konut yapılması hususunda yetkilileri uyarıp bu tip yapıların bölgemizde dayanıklı olmayacağını vurgulamıştık ama dinletemedik. Bunun yanında İl Afet ve TOKİ yetkililerine bilgi verdik lakin henüz yetkililer, çökmeleri yerinde incelemek üzere gelmediler. İlgili firmaya dilekçe verdik, firma konutların yapımını tekrardan yapacaklarını ve telafi edeceklerini söylediler." dedi.

"Yapım aşamasında uyardık ama dinletemedik"

Henüz yapım aşamasında iken bölgenin iklim şartlarını göz önünde bulundurarak gördükleri eksiklikleri yetkililere ilettiklerini kaydeden Baz, "Yapım aşamasında bölgemizin iklim şartlarını göz önüne alarak ilgili firmayı uyardık ama dinletemedik. Tavanda çökme var, zemin de büyük sıkıntı. 15 santimetre beton olması gerekirken bu yapılmadı, anlayacağınız eksiklikler çok. Her yönüyle benimsemediğimiz bir yapıydı. İlçemizdeki yağan karın yoğunluğu ve uzun süre yerde kalışını hatırlattık. Yaklaşık bir aydır kardan dolayı demirler ve çatılar eğilmişti ve şimdi çöktü. Allah'tan içinde insan yoktu, yoksa bir deprem sırasında büyük felaketle karşılaşırdık." dedi.

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde, 2020 yılında meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremde evleri zarar görenler için çelik konsoldan deprem konutlarının yapımına karar verilmiş, 2021'de yapımına başlanılan konutların yapımına kış ayının gelmesiyle ara verilmişti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir