• DOLAR 32.335
  • EURO 35.126
  • ALTIN 2309.58
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Elazığ'ın Palu ilçesinde 5 yıldır halı satışı yaptığını Hasbi Karabulut, yapılan zamlarla 50 TL`ye aldıkları halıyı şu an 250-300 TL`ye aldıklarını, genelde dünya; özelde ise memleketimizdeki krizler dolayısıyla halkın alım gücünün düştüğünü bu nedenden dolayı vatandaşın kendi zaruri ihtiyacı dışında alışveriş yapamadığını halı sektöründe alımın çok az olduğunu ve işlerinin çok düştüğünü belirtti.

 

Halının ham maddesinin petro kimya ürünü olması nedeniyle zamlardan en çok etkilenen sektör olduğunu dile getiren Karabulut, "Fiyatların yüksek olması dolayısıyla satışlarımız çok düştü. Yeni evlenmiş veya evini döşemek zorunda olan kimseler dışında kimseye satış yapamıyoruz. Sektörümüz biraz keyfi olduğu için kimse keyfi alışveriş yapmıyor. Gıda sektörü dışındaki sektörlerde çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Vatandaş gıda sektöründe mecburen temel ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş yapıyor. Ama bu durum bizim için söz konusu değil." dedi.

"Gıda sektöründe olduğu gibi halı sektöründe de vergilerin düşmesi gerekiyor"

Çözüm noktasında yapılacakları sıralayan Karabulut, "Gıda sektöründe olduğu gibi bizim sektörümüzde de vergilerin düşmesi gerekiyor. Girdi fiyatlarının düşmesi gerekiyor ki biz fabrikalardan, toptancılardan düşük fiyata ürün alalım ve düşük satalım. Ayrıca nakliye fiyatları da bunların yükselmesini etkiliyor. Bunlarla beraber devletin esnafa faizsiz kredi vermesi lazım. Bizim gibi esnaflar faizin haram olmasından dolayı faydalanamıyor. Devlet belirli bir esnafın altındaki işletmelere kredi vermiyor. Örneğin KOSGEB aracılığı ile şu an kredi veriyor ama belirli bir limiti yakalamış esnaflara veriyor. Bizde bu belirli limitin altında kaldığımız için bu imkanlardan faydalanmıyoruz. Devlet bunları gözden geçirmeli. Küçük esnafa sahip çıkmalı. Bizlere sahip çıkmaz ise yarın öbür gün kapatacağız. Son olarak fiyatların düşürülebilmesi için bir kontrol mekanizmasının devreye girmesini istiyoruz. Özellikle bu işin mutfağında olan fabrikaların denetlenmesini, fiyatların girdi çıktılarının belirlenmesini başarabilirse devlet bize faydalı olacaktır." dedi.

 

Mevsimlik yer kiralayarak kalitesiz halıları düşük fiyata satarak piyasalarını olumsuz etkileyenlerden şikayetçi olan Karabulut, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

Bizi etkileyen durumlardan biri de mevsimlik kampanyacılar gelip gidiyor. Bu kampanyacılar 1-2 aylığına işyeri kiralıyor. Kampanya adı altında düşük kalitede ürün getirerek sergilemeye başlıyor. Şöyle bir argüman kullanıyorlar, ‘depomuzu su basması dolayısıyla yarı fiyatına satıyoruz’ diyorlar. Bu durum her sene bu şekilde devam ediyor. Bu durum bizim piyasamızı olumsuz yönde etkiliyor. Müşteri ile yüz yüze geliyoruz. Müşteri karşı tarafta farklı bir fiyat görünce müşteri ile ciddi sorunlar yaşıyoruz. Kalitesiz ürün getiren bu merdiven altı işletmelere karşı devletin duruma el atması gerekiyor.

 

Perde ve halı üzerine esnaflık yapan İbrahim Şahin, bu zamlardan sonra alışveriş durumlarının düştüğünü, 40 TL`ye aldıkları perdenin zamlarla birlikte 80 TL olduğunu, ihtiyaç maddesi olmaması ve vatandaşın alım gücünün azalması nedeniyle satış yapamadıkları için işlerinin durma noktasına geldiğini vurgulayarak, bu durumun maddi ve manevi yönden kendilerini çok etkilediğini belirtti.

"İstikrarın sağlanabilmesi için zamların durması gerekiyor"

Zamlardan şikayetçi olan Şahin, "Her gün sabah bir zamla, akşam bir zamla yatıp kalkmamız bizi çok etkiliyor. Ürün tedarikimizde herhangi bir problem yok. İstediğimiz ürünü istediğimiz zaman bulabiliyoruz. Fakat fiyat farkı nedeniyle halkımız bize tedirgin bir şekilde yaklaşıyor. Önceleri bu zamları müşterilere anlatamıyorduk ama şu an herkes durumun farkında. Halkta bu zamlara alıştı. Halk artık zamların bizimle alakalı olmadığını, zamların sistemden kaynaklı olduğunun farkındadır. Ona göre de hareket ediyorlar. Ev tekstili üzerinde bir stokçuluk yok ama gıda ürünleri üzerinde bir stokçuluğun var olduğunu görüyoruz. Vatandaş yapılan zamların ardından evlenmeden veya yeni bir ev almadan perde gelip almıyor. Devlet bazı atılımlar yaparak bazı destekler verebilir. Ama yapılan zamlar ile yapılacak olan destekler bizi ne kadar idare edebilir onu bilmiyorum. Onun için istikrarın sağlanabilmesi için zamların durması gerekiyor." dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız