• DOLAR 32.368
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2325.136
  • ...
İlk teravih namazı ne zaman kılınacak? 2022 - Teravih namazı nasıl kılınır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini gün ve gecelere ilişkin takvime göre 2022 yılı Ramazan ayında ilk teravih namazı ne zaman kaılınacak? Teravih namazı nasıl kılınır? Evde teravih namazı kılınır mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı vakit hesaplama sisteminde verilen bilgiye göre 2022 yılında müminler 1 Nisan Cuma'yı 2 Nisan Cumartesi gününe bağlayan gece ilk oruç için sahur yapacak ve Cumartesi günü ilk oruç tutulacak.

Ramazan-ı Şerif'in gelmesiyle birlikte bu mübarek ayın ihyası için camilerde ve evlerde teravih namazları kılınacak, Mukabeleler okunarak hatimler yapılacak.

Cumatesi günü ilk orucun tutulacağı 2022 yılı Ramazan ayında ilk teravih ise Cuma akşamı yatsı namazının ardın kılınacak. Geçtiğimiz 2 yılda etkili olan kovid 19 salgını nedeniyle kısıtlı şartlada kılınan Teravih namazları bu yıl camilerde kılınabilecek.

Teravih namazı nasıl kılınır?
Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekat? Teravih namazı evde kılınabilir mi? Teravih namazının kılınışını öğrenmek için bu haberi okuyabilirsiniz.

Teravih namazı nasıl kıldırılır?
Teravih namazının cemaatle kılınışı:
İlk önce yatsı namazının sünneti kılınır ardından yatsı namazının farzı cemaatle kılınır. Farzın ardından yatsı namazının son 2 rekat sünneti kılınır.

Bundan sonra müezzin kayyım teravih namazı için nidada bulunur.

Böylece imam hatiple birlikte teravih namazına niyet edilerek başlanır.

Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2'şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4'er rekat olarak da kılınmaktadır.

Teravih namazına niyet:
İmamın niyeti: "Niyet ettim Allahı’ım senin rızan için teravih namazı kılmaya ve bana uyanlara kıldırmaya."

Cemaatin niyeti: "Niyet ettim Allah’ım senin rızan için teravih namazı kılmaya, uydum hazır olan imama."

Teravih namazına niyet ettikten sonra iftidah tekbiri alınır ve erkelerde göbek hizasına kadınlada ise göğüs hizasına sağ el sol elin üstüne gelecek şekilde eller bağlanır.

1. Rekat
Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası" okur, sadece imam hatip sessiz "Euzü besmele" çeker ve ardından sesli (cehri) bir şekilde "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. İmama uyan cemaar okunanları dinler. Rüku ve secde yapılır. Rüku ve secdelerde cemaat içinden tesbihatları okur. Rükuda 3 defa "Sübhane Rabbiyel Azîm", secdede de 3 defa "Sübhane Rabbiyel aliyyil Âlâ" der.

2. Rekat
İmam hatip "Besmele, Fatiha ve zammı sure" okur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa imam ve cemaat "Tahiyyat duası, Salli-Barik dualarıyla Rabbena duaları" okur ve selam verlir. Eğer 4'er rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda imam ve cemaat "Tahiyyat duası ve Salli, Barik duaları"nı okur sonra üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat
İmam hatip ve cemaat "Sübhaneke" sadece imam hatip "Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.

4. Rekat
Sadece imam hatip "Besmele, Fatiha ve zammı sure" okur, rüku secde yapılır ve oturulur. Bu oturuşta imam hatip ve cemaat "Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları"nı okuyarak sağ ve sol tarafa selam verilir.

Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.

Teravih namazının ardından vitir namazı cematle kılınır.

--

Cemaatle vitir namazı nasıl kılınır?
1. Rekat
Önce niyet edilir adından tekbir alınır ve imam hatip ve cemaat "Sübhaneke" sadece imam hatip "Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure" okur, rüku ve secdeye gidilir.

2. Rekat
Sadece imam hatip "Besmele, Fatiha ve zammı sure" okuyarak rüku secdenin ardından oturulur ve imam ve cemaat sadece "Tahiyyat duası"nı okur. Üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat
Sadece imam hatip "Besmele, Fatiha ve zammı sure"yi okuduktan sonra "eller kulak hizasına kaldırılarak tekbir alınır." Bu tekbirden sonra imam ve cemaat kunut dualarını sessiz okur. Ardından rüku secde yapılarak son oturuş yapılır. İmam hatip ve cemaat "Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları"nı okuduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilerek vitir namazı tamamlanır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir