• DOLAR 32.351
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2308.823
  • ...
CHP Demirtaş'la neyi müzakere ediyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Selvi yazısında şu ifadeleri kullandı; 

2023 seçimlerinde CHP’nin en önemli önceliği, Erdoğan’ın karşısına ortak bir cumhurbaşkanı adayı ile çıkmak. Mümkün olursa bu adayın Kılıçdaroğlu olması için çaba gösteriyorlar.

6’lı masada ortak aday fikrinin kabul edildiği söyleniyor. Böylece CHP istediğini elde etmiş durumda.

6 liderin buluşmasında ilk tur seçimlere ortak adayla girilmesi konusunda bir mutabakat sağlanmış. Bu CHP’nin isteğiydi. Ama milletvekili listeleri konusunda henüz verilmiş bir karar yok. Oysa yeni Seçim Yasası’yla birlikte bu konu küçük partiler açısından hayati derecede önemli. Belli ki CHP ve İYİ Parti, milletvekili listeleri konusunu küçük partilerin başında demoklesin kılıcı gibi tutmayı tercih ettiler.

KILIÇDAROĞLU’NU RAHATLATAN GELİŞME

Yeni Seçim Yasası’ndan önce küçük partiler avantajlıydı. Öyle ki ittifakın yeniden kurgulanmasını teklif edecek kadar ellerini yükseltmişlerdi. Ama yeni seçim teklifiyle birlikte o avantajlarını kaybettiler. Varlık ya da yokluk durumu ile karşı karşıya kaldılar. Bu durum Kılıçdaroğlu ve Akşener’in elini güçlendirdi. Öyle ki komisyondaki görüşmeler sırasında CHP bu yönde önerge dahi vermedi.

6 liderin, ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşmaya varması Kılıçdaroğlu’nu rahatlatmış durumda. Ama bir de HDP faktörü var. Kılıçdaroğlu bir yandan da HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmadan, ortak cumhurbaşkanı adayını desteklemesi için çaba gösteriyor.

Çünkü 6 lider ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda mutabakata varırken, ilk tura ortak adayla girilmesi konusunda da mutabakata vardı.

HDP, CUMHURBAŞKANI ADAYI ÇIKARACAK MI

HDP’nin, ittifakta yer alması istenmiyor. HDP’den tek istenen cumhurbaşkanı adayı çıkarmayıp Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi.

HDP bu öneriye kapalı değil. HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, ilkeler konusunda anlaşmaya varıldığı takdirde ortak cumhurbaşkanı adayına destek verebileceklerini aylar önceden deklare ettiler.

Ama CHP işi garantiye almak için bir yandan da Selahattin Demirtaş’la görüşüyor. Demirtaş iki seçimde de HDP’nin cumhurbaşkanı adayıydı. Terör propagandasından dolayı aldığı 4 yıl 8 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onandığı için cumhurbaşkanı adayı olamıyor. Ama Selahattin Demirtaş, cezaevinden HDP’yi yönetiyor. HDP ile Türk solunun yürüttüğü ittifak görüşmelerinin akıl hocalığını yapıyor. HDP ile Türk solunun birlikteliğini dizayn ediyor.

CHP’NİN DEMİRTAŞ İLGİSİ

CHP, Demirtaş’ın gücünün farkında. O nedenle CHP’nin Selahattin Demirtaş’ı ziyaret trafiğinde bir artış gözleniyor. Şimdiye kadar Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret eden CHP milletvekillerinin sayısı HDP’lilerin üç katına ulaşmış durumda.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir