• DOLAR 32.377
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.628
  • ...
KDV İNİYOR FİYATLAR DÜŞMÜYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Erkan Yavuz-DOĞRUHABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından ekonomiye yönelik açıklamalarda bulunurken birçok alanda yeni KDV indirimlerini duyurdu.

Buna göre sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi, hijyenik ped gibi ürünlerin satışında KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek.

Birinci sınıf işletme, üç yıldız ve üzeri otel gibi yerlerde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanacak.

Konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 8; 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda yüzde 18 olacak.

Arsa ve arazi teslimlerindeki KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek.

Tıbbi cihazların KDV'si de yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan tüm tohumluk ve fidanların KDV oranı yüzde 1'e indirilecek.

Yüzde 8 KDV oranı uygulanan tarım makinelerinin kapsamına sütçülükte kullanılan makine ve cihazlar ile pancar, meyve, yumurta gibi ürünleri ayırmada ve temizlemede kullanılan bir takım makinalar da dâhil edilecek.

Oto galericilerin araç-alım-satımdan elde ettiği gibi yat, tekne gibi yüzde 1 olan KDV oranı yüzde 18'e çıkarıldı.

“YAPILAN KDV İNDİRİMİ RAFLARA YANSIMADI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni KDV indirimini gazetemize değerlendiren Ekonomist Sinan Bayraktar, yapılan indirimin işe yaraması için tüccar ve esnafların ahlaklı davranması gerektiğine dikkat çekti.

Fiyat artışlarının en büyük nedenlerinin başında enflasyonun geldiğini belirten Sinan Bayraktar, “Son dönemlerde yaşanan yüksek enflasyon ve döviz kurlarının da tetikleyici etkisi tahmin edilenin de üzerinde artış gösteren mal ve hizmet fiyatları için ekonomi yönetimi yoğun çalışmalar yapıyor.

Yapılan çalışmaların tümü malı ve hizmeti alan kurum ve bireylerin geçim ve yaşam standartlarını rahatlatmak, hatta düzeltmek amacıyla yapılıyor. Sivil toplum kuruluşlarının ve bağlı esnaf ve sanatlar odalarının uzun süredir sürdürdüğü söylemlerin ve serzenişlerin de etkisi ile önce gıda fiyatlarındaki muhtelif KDV oranları % 1 e çekilerek bir rahatlama sağlanmaya çalışılmıştı. Ancak o günden bu yana görüldüğü gibi büyük oranda yapılan bir indirim ve rahatlama raflara yansımadı ve halen daha da yansıtılmamaktadır. Özellikle tedarikçi tarafında yapılmayan bu yansımaların halka yine yüksek tutarlarda yansıtıldığı da gözlenmektedir.” dedi.

“ESNAF VE TÜCCARLAR AHLAKLI DAVRANMALI”

Son açıklanan KDV indirimi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, “KDV indirimleri işe yarıyor mu sorusuna gelince… Evet tabii ki halkımızın yaşamına bir nebze olsun destek verebilecek nitelikle olan bu düzenlemelerin en azından aşırı fiyat yükselmelerini önleyebileceği, bir ölçüde moral ve motivasyon yaratacağı da görülebilir.

En son yapılan KDV indiriminden de görüleceği üzere neredeyse tüm tüketim ve hizmetlerde KDV sıfırlanması, hatta tümünde % 1 e inen bir KDV görmekteyiz.

Şu günlerde sorulacak soruların başında da hadi bakalım KDV indi , dün lokantanızda, cafenizde 10 TL sattığınız kahveyi %18’lik KDV’nin yüzde bire inmesi nedeniyle 8 TL ye satacak mısınız, yoksa biz rahatladık, siz içmeye devam edin, bizim zaten masraflarımız çok niye inelim ki demeye devam mı edeceksiniz.

Söylediğimiz en önemli tespitlerin başında esnaf ve tüccarın ahlaklı davranması düşüncesi esas olmalıdır. Bununla birlikte KDV inecek diye, zaten alışıldı biz zam yapmaya devam edelim, davranışı ile sürdürülen bir anlayışın devam ettirilmemesi gerekmektedir.

Bir soru da ekonomi yönetimine…

Petrol fiyatları gevşemeye başladı, dün süratle zam yapıp halkın en çok kullandığı dizel yakıtı 22 TL seviyelerine getirirken ve hatta hiçbir şekilde düşme yansıtmayarak acaba amacınız diğer ürünlerden vazgeçtiğiniz KDV kayıplarını akaryakıt fiyatları ile geri almaya mı çalışıyorsunuz?

Eğer biz inen KDV desteklerini başka ürün ve hizmetlerde yüksek olarak ödemeye başlayacak isek, gerçekten de işe yaramayan ve raflara yansımayan bu KDV indirimlerini yapmayın ve bizim de diğer hizmetleri daha da pahalı almamıza sebep olmayın.

Hayırlı ve bereketli ve hatta ucuz olabilecek bir Ramazan ayı diliyorum.“ ifadelerini kullandı.

ATO BAŞKANI BARAN:  KDV İNDİRİMİ SEKTÖRÜ FERAHLATACAK

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesinin uzun süredir sıkıntı çeken sektör için ferahlatıcı bir haber olduğunu bildirdi.

Baran, Twitter hesabından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından açıkladığı KDV indirimi kararlarına ilişkin paylaşımda bulundu.

Gürsel Baran paylaşımında, "Yeme içme sektöründe KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi uzun süredir sıkıntı çeken sektör için ferahlatıcı bir haber oldu. Üyelerimizin taleplerine kulak veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Temel ihtiyaç ürünlerindeki KDV indiriminin fiyat artışlarının önüne geçme yönünde faydası olacağına inanıyorum. Tıbbi cihaz ile arsa ve arazilerde KDV indirimi de sektörel faaliyetlerin artmasına katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"ENFLASYONLA MÜCADELEYE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Twitter hesabından KDV ile ilgili yaptığı paylaşımda ortak gayretin enflasyonla mücadeleye de önemli katkı sağlayacağının altını çizdi.

Avdagiç, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın açıkladığı, bazı temel ihtiyaç maddelerinin KDV'sinin yüzde 8'e indirilmesini de içeren ve halkımızın alım gücünü destekleyen, iş dünyamızın fiyatlama baskısını hafifleten adımları ekonomimiz için kıymetli görüyoruz. Tüm dünyada fiyat baskılarının arttığı bu süreçte, hükümetimizin aldığı proaktif kararlarla birlikte enflasyonla mücadelemizde de başarıya ulaşacağız."

Bu haberler de ilginizi çekebilir