• DOLAR 32.564
  • EURO 34.931
  • ALTIN 2430.361
  • ...
Ramazan için alışverişe çıkan halk fiyatlardan şikayetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

1 Nisan Cuma Günü ilk teravih ve 2 Nisan'a bağlayan gece Ramazan'ın gelmesiyle ilk sahura kalkacak olan Müslüman halk, ev ihtiyaçlarını karşılamak için çarşı ve semt pazarlarının yolunu tutuyor.

Semt pazarlarında nispeten uygun fiyatlar nedeniyle daha fazla yoğunluk oluşurken çarşı merkezlerinde daha az yoğunluk oluştuğu görülüyor.

 

Mardin'in Midyat ilçesinde Ramazan alışverişi için çarşı pazara inen halk pahalılıktan şikayetçi olurken esnafta pahalılık nedeniyle mallarını satamamaktan şikayetçi ancak daha önce durgun olan çarşı pazarda Ramazan bereketi nedeniyle yoğunluk yaşanıyor.

İLKHA muhabirine konuşan esnaf ve halk sürekli artan hayat pahalılığından muzdarip olduklarını,bu durumun önüne bir an önce geçilmesi gerektiğini söylediler.

"Geçen yıl 50 liraya sattığımız hurma şimdi 120 lira"

Mehmet Beşir Akpınar

Kuruyemişçi Esnaflarından Mehmet Beşir Akpınar, "Bildiğiniz üzere Ramazan arifesindeyiz. Yeni yeni hurmalarımız gelmiş. Kudüs, İran, Irak, Medine, Tunus ve Sudan gibi hurma çeşitleri var. Hurmaların fiyatları geçen seneye göre daha yüksek. Kayısı çeşitlerimiz var. Ramazan için hoşaflık kayısı alıyorlar. Kuru üzüm, cevizli sucuk, tahin ve helva gibi ürünler alınıyor. Ramazan alışverişi başladı yani ancak eskisi gibi değil. Eskiden 2-3 kilo alan şimdi bir ya da yarım kilo alıyor. Geçen yıl 50 liraya sattığımız hurma şimdi 120 lira. 20 liraya sattığımız hurma şimdi 60 lira. Yani fiyatlar ikiye üçe katlanmış. Halk alıyor ama az alıyor, Gücüne göre alıyor. Diğer kuruyemiş fiyatları da aynı şekilde artmış durumda. 2 kilo fıstık ya da diğer ürünleri alan nadir kişi var. Ramazan'ın canlılığı ve bereketi yavaş yavaş kendini hissettiriyor şu an. Ramazan'dır, insanlar mecbur bazı şeyleri alıyor. Hurma, kayısı, tahin ve helva gibi ürünler Ramazanın geleneksel ürünleridir. Halk bunları alıyor genellikle. Tüm Müslümanların Ramazan ayını şimdiden kutluyorum. Hayırlı Ramazanlar diliyorum." diye konuştu.

"Her şey yakıta bağlıdır ve bir an önce önlem alınmalı"

Mehmet Arık

Bağlar Mahallesi'ndeki semt pazarı esnaflarından Mehmet Arık ise, yakıt fiyatlarının yüksek olması nedeniyle zor günler geçirdiklerini ifade ederek hükümetten destek beklediklerini söyledi:

Arık, "Şu an ülke genelinde büyük bir kriz var. Millet geçinemiyor. Her şey aldı başını gidiyor yani. Bu pazarda da iş yapamıyoruz artık. Mazot çok pahalı ve bizi kurtarmıyor artık. Biz devletimizden destek bekliyoruz. Pazarcılara ve çiftçilere yardımcı olunmasını istiyoruz. Yoksa böyle giderse herkes batacak yani. Şu an pazarda halk artık bir kilo domates alamaz duruma gelmiş. Yarım kiloya düştü. Böyle giderse çeyreğe düşecek. Araba sahibi arabasıyla gezemiyor. Mazot pahalı. Esnaflar kirasını ödeyemiyor. Faturalarını, vergisini ödeyemiyor. Millet zor durumda. Geçinemiyor artık. Şu an pazarda doğru dürüst bir şey gitmiyor. Halkın alım gücü çok düştü. Cumhurbaşkanımızdan bu konuda acilen destek bekliyoruz. Destek olsun ki pazarcı esnafı ve çiftçi ayakta durabilsin. Bir an önce bu yakıt fiyatları indirilsin. Her şey yakıta bağlıdır. Bir an önce önlem alınmalı." Dedi.

"Pazar fiyatları market fiyatlarıyla neredeyse aynı"

Veysi Akkurt

Ramazan alışverişi için semt pazarına geldiğini ifade eden Veysi Akkurt, "Pazar çok pahalı. Artık çekilmez oldu. Pazara gelen yarı yoldan geri gidiyor. Daha şimdiden fiyat artışları başladı. Ramazanda daha da artıracaklar. Fiyatlar hemen hemen marketin aynısı. Domates pazar da bile 7 lira ise artık nasıl olacak böyle." Diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir