• DOLAR 32.334
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2285.658
  • ...
Gençler evliliğin kolaylaştırılması için ebeveynlerini ikna etmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ahir zamanda fitnelerin çoğalması, gayri İslami hayat tarzının alenen yaşanması, günahların kolaylıkla ulaşılabilir olması toplumun tamamını, özelde ise gençleri ciddi manada olumsuz etkiliyor.

Günümüzde en masrafsız evliliklerin dahi 150-200 bin TL gibi bir miktara denk gelmesi, dar gelirli aileleri, henüz iş sahibi olamayan veya kazandığı para ile ancak geçinebilen gençlerin evlenebilmesinin önünde büyük bir engel olarak duruyor.

Özellikle son dönemde artan hayat pahalılığı ile birlikte toplumun büyük bir kısmı geçinebilmek, ev idare edebilmek için büyük mücadele ediyor. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda, helal yoldan yuva kurmak isteyen gençler de kız tarafının talep ettiği yüklü miktarda mehir, ev eşyası, düğün masrafları ve buna benzer giderler sebebiyle evlilik düşüncesinden ya vazgeçiyor ya da bu isteğini uzun bir süre ertelemek zorunda kalıyorlar.

Peygamber efendimizin (Sallalahu Aleyhi Vesellem) evliliği tavsiye eden birçok hadisinin yanı sıra evliliğin kolaylaştırılması adına da, "Nikâhın hayırlısı, külfetsiz olanıdır" buyurarak adeta günümüze ışık tutarak bu sünnetin yerine getirilmesi adına tüm Müslümanlara çağrıda bulunmuştur.

"Evlilik bir insaniyet projesidir"

Evliliğin kolaylaştırılması adına hem ailelere hem de gençlere çağrıda bulunan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın, "Evliliği bilerek harama götürecek şekilde zorlaştırmak şer'en haramdır. Zira peygamber efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem)'in bize getirdiği dinde Allah'u Teâlâ'nın tabiri caizse insan projesi evlilik üzerine oluşuyor. Allah'u Teâlâ hazreti Âdem Aleyhisselam'ı yaratmakla kalmamış Hazreti Havva validemizi de yaratmıştır. Bu dünyada insanca kalabilmek veya kovulmuş olduğu yerde sakince kalabilmek, sükûnete erebilmenin tek yolu, karşı cinsler arasındaki ülfet ve muhabbet anlamındaki evliliktir. İnsanın dünya üzerinde eşinden daha rahat sekinete ulaşabileceği başka bir yaratık yoktur. Bu münasebetle evlilik tam bir insaniyet projesidir. Bu cihetle İslam dini evliliğe çok ayrı bir ehemmiyet vermiştir." dedi.

"Peygamber efendimiz evliliğin kolaylaştırılmasını tavsiye ediyor"

İslam'da mehir ile ilgili herhangi bir sınırlama olmadığını ancak buna rağmen dinimizde evliliğin kolaylaştırılması gerektiğinin tavsiye edildiğini belirten Yaşasın, "Hazreti Ömer efendimiz bir dönem evliliğin kolaylaştırılması adına bir sınırlandırma getirmek istemiştir ama sonrasında yaşlı bir kadının 'kantarlar dolusu altınlar' ifadesinin geçtiği (Nisa 20) ayeti hatırlatmasıyla bundan vazgeçmiştir. Belki keskin anlamda bir sınırlandırma getirmek şer'i anlamda doğru olmayabilir. Öte yandan mehir zorunludur. Mehir belirlenmese dahi şeriatın zorunlu olarak belirlenmesinin şart koştuğu, kadının kendisini güvende hissetmesi, muhafazası için zorunludur. Ancak buna rağmen peygamber efendimiz; En hayırlı kadın mehri en az olanıdır' diye buyurmuştur. Evliliğin kolaylaştırılması ile ilgili çok keskin ifadeler kullanmıştır. Uygun aday çıkınca kızların evlendirilmemesinin büyük fitnelere sebebiyet verdiğini ifade etmiştir. Diğer taraftan evlilik ile alakalı özellikle erkeği ilgilendiren kısmıyla aday ararken şartlarla ilgili ısrarla dindarlığı, ahlaklı olanı tercih etmesi istenmiştir. Bu çerçevede değerlendirdiğinizde mademki evlilik insanın sürgün olduğu dünyada muhafazası ile alakalı tek ana yer evliliktir o zaman bunu hızlı bir şekilde eriştirmek gerekiyor." diye konuştu.

"Gençler ebeveynlerini evliliği kolaylaştırmaları için ikna etmeli"

Ahir zamanda artan fitne ve fesada dikkat çekerek gençlerin kendilerini muhafaza edebilmeleri için evliliğin bir sığınak olduğunu vurgulayan Yaşasın, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Diğer taraftan yaşadığımız çağ ve coğrafyayı düşündüğümüzde fitne ve fesadın ahir zamanda bu kadar yaygınlaştığı dönemde tabiri caizse evlilik bir can simididir. Cinsellikle ilgili ihtiyaç olabileceği yaştan itibaren evlendirmek zorunludur. Ne kızlar ne de erkeler bu hususta ebeveynlerden kaynaklı zorlaştırmalara asla boyun eğmemeli, evliliği kolaylaştırmaları ile ilgili onları ikna etmeli. Özellikle kızlar evlilikte mehir ve belki de mevzubahis bile olmaması gereken eşyalar ile ilgili evliliği kolaylaştırmalı. Erkekler de dindarlık ve ahlak dışındaki şartlar haricinde standartları yükselterek yanlış adaylara yönelmek gibi sebeplerle evlilikten kaçmamalı. Kendilerine ve ebeveynlerine bu hususta çeki düzen vermelidirler. Bu iş özellikle gençlerde bitiyor. Gençler, ebeveynlerine evliliği kolaylaştırmada, adaylarına sünnet ölçüsünde hareket ederek hizaya getirmelidir. Bu olursa peygamber efendimizin hadisine binaen tam bir düzen oluşur. Olmazsa fitne ve fesat oluşur." (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir