• DOLAR 32.591
  • EURO 34.782
  • ALTIN 2505.43
  • ...
Dünya Basınında Bugün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 HABER MRK - 6 Temmuz Çarşamba dünya basınında yer alan bazı haber özetleri: 

 

İRAN BASINI 
Keyhan Gazetesi: 
İslam inkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei`nin muhafızlar ordusu komutanlarından bir grubu kabulünde yaptığı konuşmasını ilk sayfadan vermiş. 
 

Gazetede Yemen`de diktatör rejim karşıtı halk ayaklanmasının devam etmesi, Afganistan`ın doğu eyaletlerinde NATO ve Kabil yönetiminin başlattığı ortak operasyonda 30 milisin hayatını yitirmesi gibi haberlere dikkat çekiliyor. 
 

Gazetede ayrıca Lübnan Hizbullah`ı genel sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah`ın Refik Hariri mahkemesi hakkında son açıklamalarını konu eden bir değerlendirme yazısı dikkatimizi çekiyor. 
 

Yazıda kısaca şu ifadelere yer veriliyor: "Lübnan Şii`lerinin yüksek İslami meclis başkanı Şeyh Abdul-Amir Kablan, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah`ın Refik Hariri mahkemesi hakkında yaptığı son açıklamasının söz konusu mahkemenin itibarsızlaşmasına neden olduğunu kaydetti. Şeyh Abdul-Amir Kablan Hizbullah genel sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah`ın Refik Hariri mahkemesinin kararına dair yaptığı açıklamasına dikkat çekerek, Nasrullah`ın sunduğu güçlü belgeler ve kanıtlarla söz konusu mahkemenin, işgalci Siyonist rejim elinde Hizbullah`a karşı bir baskı aracı olduğu gerçeğini su yüzüne çıkardığını dile getirdi. 
 

Risalet Gazetesi: Suriye devlet başkanı Beşar Esad`ın ülkede bütün alanlarda reformlar yapılmakta olduğunu dile getirmesi, AKP Ankara milletvekili Cemil Çiçek`in Türkiye Meclisi başkanlığına seçilmesi, Bahreyn`de tutuklamaların halen devam etmesi, Amerika`nın insansız uçaklarının Pakistan`ın Kuzey Batı Aşiret Bölgelerinde saldırılarını sürdürmesi gibi haberler ön plana çıkarılmakta. 
 

İNGİLTERE BASINI 
Bu sabahki İngiliz gazetelerinin ortak uluslararası konusu, Hollanda hükümetini Srebrenitza`daki ölümlerden sorumlu tutan mahkeme kararı. 
 

Dün Hollanda`da bir temyiz mahkemesi, 1995 yılındaki Srebrenitza Katliamı sırasında 3 Boşnak`ın öldürülmesinden Hollanda devletinin sorumlu olduğuna hükmetti. 
 

Guardian: Mahkemenin kararının 16 yıllık bir hukuk mücadelesinin ardından geldiğini belirtiyor. Gazete, beş bin kadar kişinin Hollandalı askerlere sığındığını ancak bunların bir kısmının tesisi terk etmeye zorlandığını belirtiyor. 
 

Hollandalı askerlerin öldürülen şahısları teslim etmemesi gerektiğinden, mahkeme, bunların ölümünden Hollanda devletinin sorumlu olduğuna karar verdi. 
 

Guardian`a göre, mahkemenin, Hollanda hükümetini ölümlerden sorumlu tutan böyle bir karar alması sürpriz oldu. Mahkeme, Hollanda hükümetinin ölen şahısların yakınlarına tazminat ödemesini de kararlaştırdı. Gazeteye göre bu karar başka tazminat davalarına emsal oluşturabilir. 
 

Daily Telegraph: İngiliz dış istihbarat servisi MI6`in eski başkanının, `Avrupalı dostlarımızı izlemeye almalıyız` dediğini aktarıyor. 
 

2004 yılına dek MI6 başkanı olan Sir Richard Dearlove (dirlav), İngiltere`nin ekonomik çıkarlarını korumak için istihbarat servislerini kullanma konusunda aşırı hassas olmaması gerektiğini söylüyor. 
 

Gazete, eski başkanı bu sözleri söylemeye iten başlıca nedenin, Euro bölgesinde yaşanan sarsıntı olduğunu belirtiyor. 
 

Eski MI6 başkanı, bazı ülkelerin borçlarını ödeme kapasitesine ilişkin kaygıların yüksek olduğu bir dönemde, örneğin İngiltere Merkez Bankası`nın istihbarat servislerinin desteğine ihtiyaç duyabileceği kanısında. 
 

Financial Times: Tayland`da genel seçim sonucunu değerlendiren bir yazıya yer veriyor makale sayfasında. 
 

Tayland`da kilit önemdeki genel seçimi, devrik başbakan Taksin Şinavatra`ya yakınlığıyla bilinen bir parti kazanmıştı. 
 

Gazetedeki makaleye göre, Taksin`in rüyası Tayland`da demokrasiye son verebilir. 

Dış İlişkiler Konseyi`nden Güneydoğu Asya uzmanı Joshua Kurlançik imzalı yazıda, on yıl önce Asya`nın en güçlü demokrasilerinden biri olan Tayland demokrasisinin şimdi uçurumun kenarında olduğu ileri sürülüyor. 
 

Seçim ardından Tayland`ın ilk kadın başbakanı olacak olan Yingluck Şinavatra, 2006 yılında bir askeri darbe ile devrilen ve yolsuzlukla suçlanan eski başbakan Taksin Şinavatra`nın kız kardeşi. 
 

Kurlançik`e göre bu durum, Tayland`ın sallantılı demokrasisini yeniden yoluna sokmada son fırsatı da kaçırabileceğine işaret ediyor. 
 

Times: Rusya`da polisin kendilerini yolsuzlukla suçlayan bir avukatın ölümünde parmağı olduğu iddialarını ele alan bir habere yer veriyor. 
 

Habere göre, bir grup polis kendilerini 230 milyon dolarlık bir yolsuzlukla suçlayan avukatı yasadışı şekilde tutuklamış ve avukat hapiste hayatını kaybetmiş. 

İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir