• DOLAR 32.344
  • EURO 35.086
  • ALTIN 2309.79
  • ...
Şanlıurfa'da 16 yaşındaki çocuğun şüpheli ölümü ile ilgili Şanlıurfa Barosundan açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesine bağlı Çalışkan kırsal Mahallesi'nde yaşayan 16 yaşındaki Muharrem Aksan, evlerine yakın bir alanda ölü halde bulunmuştu.

Çocuğun ölü olarak bulunduğu yerin yakınlarında silah atış alanının bulunması ve ölen çocuğun vücudunda şarapnel izlerine rastlanması ölümle ilgili çeşitli iddialara neden oldu.

Şanlıurfa Adli Tıp Kurumunda yapılan ön otopsi raporunda Aksan'ın vücudun değişik yerlerinde metal parçaları olduğu tespit edildi.

Olayla ilgili Şanlıurfa Barosu İnsan Hakları Merkezi bir açıklama yayımladı.

Avukat Kazım Ekinci adıyla yayımlanan açıklamada, "24 Mart 2022 günü, Eyyübiye ilçesine bağlı Organize Bölgesi civarında, Çalışkan Köyü'nde, 16 yaşındaki Muharrem Aksan'ın cansız bedenine ulaşılmıştır. Aile ile yaptığımız görüşmede çocuğun arkadaşlarına 'Ben bir köpek bulmaya gideceğim' dediğini ve gittiği bölgenin de emniyetin atış talimi yaptığı yer olduğu, cesedin bulunduğu yerin polislerin atış talimi yapmak için geldikleri yer olduğu belirtilmiştir. Olay günü en son saat 16.30'da, çocuklarına ulaşabildiklerini ve nerede olduğunu sorduklarında ise arazide hayvanların yanında olduğunu söylemiştir. Bu görüşmeden sonra gelmeyince babası çocuklarına gidip, karakola haber vermelerini söylemiş ve akrabaları ile birlikte aramaya başlamışlardır. Yine o bölgede yaşayanlardan edindiğimiz bilgilere göre, evlerin 500 metre yakınında olan bir alanda polislerin sürekli gelip atış yaptıklarını ve o gün de saat 18.00'e kadar silah seslerinin geldiğini söyleyen tanık beyanları bulunmaktadır. " ifadelerine yer verildi.

"Açıkça yaşam hakkı ihlal edilmiştir"

Çocuğun vücudunda şarapnel izlerine rastlandığı belirtilen açıklamada, "Saat 22.00 sıralarında o bölgede çocuklarının cansız bedenine ulaşmışlardır. Vücudunda şarapnel izlerinin olduğu, sis mermisi olabilecek güçte taşı bile parçalayan mermilerin olduğu, çocuğun elinin olmadığı, parçalandığı, vücudunun paramparça olduğu ve orayı gittiklerinde de barut kokusunun olduğu belirtilmiştir. Aile avukatlarının dosyayı takip ettiğini ve henüz raporun gelmediğini ifade etmişlerdir. Bu şekilde denetimsiz bir şekilde atış talimi yapılması, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması, açıkça yaşam hakkı ihlaline yol açmaktadır. Devletin öncelikle çocukların güvenli alanlar da yaşama hakkını sağlama yükümlülüğü bulunmaktadır. Şanlıurfa Barosu olarak yaşamını yitiren Muharrem Aksan'ın ailesine başsağlığı diliyor, olayın aydınlatılması için sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz." denildi.

"Çocukların yaşam hakkını korumak, yaşam alanlarını güvenli hale getirmek devletlerin yükümlülüğüdür"

Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada da şu ifadeler kullanıldı: Çocukların yaşam hakkını korumak, yaşam alanlarını güvenli hale getirmek devletlerin yükümlülüğüdür. Etkili soruşturmanın yapılması, faillerin tespiti ve cezalandırılması için Urfa Barosu olarak sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz."

"Şüpheli ölümle ilgili detaylı soruşturma yapılmıştır"

Şanlıurfa Valiliği tarafından konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "24 Mart günü İlimiz Eyyübiye İlçesi Çalışkanlar Mahallesi'nde meydana gelen şüpheli ölüm olayının ardından yapılan detaylı soruşturmada; bölgenin Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğümüzce 2005 yılından bu yana resmi atış ve eğitim yeri olarak kullanıldığı, şüpheli ölüm olayının söz konusu alanın yaklaşık 300 metre dışında yaşandığı ve olay günü İl Emniyet Müdürlüğü personelinin sabah vakitlerinde alana gelip eğitimi tamamladıktan sonra saat 15.08'de atış alanından ayrıldıkları PTS kayıtları, güvenlik kameraları ve alınan beyanlardan anlaşılmıştır. Aynı gün 16.40 sıralarında maktulün arkadaşına kendi kullanmış olduğu cep telefonundan mesaj gönderdiği, 17.30'da da başka bir arkadaşıyla telefonla görüşme yaptığı tespit edilmiştir." denildi.

"Maktulün vücudunda mermi giriş çıkışı bulunmamıştır"

Açıklamanın devamında, "Ayrıca, yapılan otopsi incelemesinde; maktulün vücudunda mermi giriş çıkışının bulunmadığı, vücudun değişik yerlerinde metal parçaları olduğu anlaşılmıştır.  Bu verilerden hareketle, maktulün saat 17.30'dan sonraki bir saatte arazide bulmuş olabileceği bir cismin infilak etmesi sonucunda hayatını kaybettiği değerlendirilmektedir." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir