• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Hollanda`da Müslümanlar Hedef Gösteriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HOLLANDA - Den Haag (Lahey) kentinde yaşayan Müslümanların yaşantılarını hazmedemeyen çevreler basit haberleri çarpıtarak Müslümanları hedef tahtasına oturtmaya çalışıyorlar.

Hollanda`da günlük yayımlanan Trouw gazetesi kaynak gösterilerek, "Lahey`in merkezinde şeriat" başlığıyla Yusuf Özkan imzalı BBC Türkçe`de yayımlanan haberde asılsız ve basit olaylar çarpıtılarak ve "Hollanda`nın hükümet merkezi Lahey`deki Schilderswijk adlı mahallede "şeriat kuralları" uygulandığı haberleri tartışma yarattı" denilerek ortamı kızıştırmaya çalıştı.

Trouw Gazetesinde yazilan "müslümanlar komşularına dini baskı uygulamakta" haberi üzerine meclisden üc üye bahsedilen bölgeye incelemelerde bulunmak üzere gittiler.

Herhangi bir baskı yok

CDA Parti Başkanı Gert-Jan Bakker şunları ifade etti; "evet bölgede oldukça fazla müslüman var, ama herhangi bir baskı gördüğümüzü söyleyemeyiz. Bakker, bölgeye Vvd üyesi Ibo Gulsen ve D66 üyesi Rachid Guernaoui ile birlikte gitti ve konuyu gençler, bayanlar, erkekler ve bölgede sorumlu olan polislerle konuştular.

Trouw`un haberine göre insanların giyim, kuşam ve ahlaki konularda baskı altında olduğunu yazdığını belirten Meclis Üyeleri "bu belirtilen vakalar ender yaşanilan durumlardır ve çoğu insan bu tür vakalara şahit olmamıştır" dediler.

İki basit vakadan başka birşey yok

Meclis Üyesi Bakker NOS`e yaptığı açıklamada "bir gün bir çocuk, kısa etek giyinen öğretmenine, bunun Allah tarafindan yasak olduğunu söylemesi ve bir kadının, pazarda gördüğü kısa etekli bayanı uyarmasından başka bir vakanın olmadığını" belirtti.

Bunun gibi münferid durumları büyüterek medyaya servis eden İslam düşmanlarının, müslümanların yaşantısını hazmedemedikleri ve hedef göstererek huzursuz ortama sürüklemek, baskı altına almak istendiği yorumları yapıldı.

BBC Türkçe`de Yusuf Özkan imzalı çarpıtılan haberi olduğu gibi aşağıya alıyoruz.


Lahey`in merkezinde `şeriat`

Hollanda`nın hükümet merkezi Lahey`deki Schilderswijk adlı mahallede "şeriat kuralları" uygulandığı haberleri tartışma yarattı.

Hollanda`da günlük yayımlanan Trouw gazetesi, Lahey`in mekezinde yer alan ve çoğunlukla yabancıların oturduğu Schilderswijk semtiyle ilgili kapsamlı bir araştırmaya yer verdi.

Gazeteye göre, semtte oturan radikal İslamcı kesim "şeriat kuralları" uyguluyor. Semtte sigara ve içki içenler, domuz eti yiyenler uyarılarak, bu konudaki rahatsızlık iletiliyor.

Habere göre, kadınlara yönelik baskı da çok fazla. Kadınlar sık sık kıyafetlerinin "çok açık ya da dikkat çekici" olduğu yönünde uyarılıyor. Bu baskılardan sadece Müslüman olmayanlar değil mahallede oturan ılımlı Müslümanlar da şikayet ediyor.

`Kılıcın ucu`

Çevresinde Selefi mezhebine ait üç cami bulunan Schilderwijk, semt sakinleri tarafından, "Şeriat üçgeni" ya da " Kılıcın ucu" olarak adlandırılıyor. Gazeteye konuşan Fas kökenli bir kadın, mahalledeki durumu, "Çok iyi. Medeniyet, temizlik ve iffet var" diye anlatıyor.

Faslı kadına göre, Bible Belth ve Staphorst gibi koyu Protestan mahallelerinde de benzer bir durum söz konusu.

Gazeteye konuşan hükümet ortağı İşçi Partisi (PvdA) milletvekili Keklik Yücel, "Hollanda`da böyle bir şey olamaz, olmamalı. Devlet bu duruma müdahale emeli" dedi.

Yücel, polisin, mahalle sakinlerinin özgürlüğünün kısıtlanmasına izin vermemesi gerektiğini söyledi. Kadınlara yönelik baskıya da dikkati çeken Yücel, kadın eşitliği konusunda bu tür semlerde daha çok çaba harcanması çağrısı yaptı.

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, konuyu parlamento gündemine taşıyacağını açıkladı. Wilders, "Hollanda`da İslamofaşizmin yükselişi kabul edilemez" dedi.

Sosyalist Pari (SP) Milletvekili Saadet Kaabulut, 2008 yılında hazırladığı raporda bu soruna dikkat çekmişti.

Karabulut, aralarında Lahey`deki Schilderswijk`ın da yer aldığı yabancı ağırlıklı semtlerde gençlerin suç şebekeleri ya da radikal dincilerin etkisinde kaldığını vurgulamıştı.


(Hürseda Haber)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir