• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Diyarbakır'da "Birinci Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı" açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

KKTC Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, Erbil Valisi Omid Xoşnav, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, 16 ülkeden ve 30 şehirden davetlilerin katıldığı fuar 27 Mart'a kadar ziyaretçileri ağırlayacak.

 

24-27 Mart tarihleri arasında ziyaretçileri ağırlayacak olan ve sektör temsilcilerinin bir araya geldiği Birinci Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarının açılış törenine katılan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, bu tür fuarların, turizm ve ekonomiyi tabana yaymak, bölgenin genç nüfusuna iş bulmak maksatlı bir gayret ve çaba olduğunu söyledi.

Fuara davet edilmekten dolayı mutlu olduğunu belirten Erbil Valisi Omid Xoşnav ise, 4 Nisan'da Erbil'de gerçekleştirilecek olan fuara, Diyarbakırlıları da davet etti.

Fuarda konuşan Xoşnav, bölge açışından turizmin çok önemli bir noktada olduğunu, Türkiye'ye her zaman destek vermeye hazır olduklarını ve iki tarafın ilişkilerinin gelişmesini istediklerini belirtti.

Erbil Valisi Omid Xoşnav

Türkiye'den binlerce şirketin kendi bölgelerinde çalıştığını dile getiren Xoşnav, "Size söz veriyoruz iyi işler ve iyi hizmetleri onlara sunacağız. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Kürdistan Parlamentosu yasaları çerçevesinde istedikleri her türlü hizmet sunacağız. Yatırımlarınıza ve ticaretinize ihtiyacımız var. Yatırım ve ticari projeler için Kürdistan Bölgesinin fırsat alanlarını kaçırmayın." şeklinde konuştu.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'ndan Erbil ve Diyarbakır uçuşlarının artırılmasını talep eden Erbil Valisi Xoşnav, "Direk seferler başlatılsın. Bu her iki taraf için iyi olur ve ticari ilişkiler daha da gelişir. Diyarbakır Valisi inşallah bu talebimize muvafakat gösterecektir." dedi.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu

Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılışta konuşan Vali Karaloğlu, "Bizler kadim topraklar olan ve insanlığın en önemli hikayelerinin yazıldığı Mezopotamya'da yaşıyoruz. Bu coğrafyada paket olarak insanlığa sunabileceğimiz binlerce hikayemiz var. İnsanlığın ilk yerleşik hayata geçtiği, tarımsal faaliyetlerin yapıldığı, hayvanların evcilleştirildiği coğrafyadan bahsediyoruz. Mezopotamya insanlık medeniyet, inanç ve dinler tarihinin yazıldığı coğrafyadır. Yukarı Mezopotamya'nın en önemli şehri Diyarbakır'dır." şeklinde konuştu.

 "Turizm ve ekonomiyi tabana yaymak, bölgenin genç nüfusuna iş bulmak maksatlı bir gayret ve çabamız var"

Turizmin bölgede gelişmesi için diğer illere iş birliği çağrısında bulunan Karaloğlu, "Bu topraklarda yeniden turizmi keşfetmek, ekonomiyi tabana yaymak, bölgenin genç nüfusuna iş-aş bulmak maksatlı bir gayretimiz var. 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile turizm sektörünün bütün STK'larıyla birlikte Diyarbakır'da çok önemli bir kültür ve inanç turizmi çalıştayı yapmış, bu fuar için protokol imzalamıştık. Mezopotamya gastronomisini anlamadan insanlığın gastronomisini ve tarihini yazamazsınız." ifadelerini kullandı.

"Diyarbakır-Erbil arasında uygun bir saatte direkt uçuşlar ilişkilerimizi güçlendirecektir"

Diyarbakır-Erbil arasında kültür, sanat, turizm ve ticari olarak ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Karaloğlu, "Bunun için direkt uçuşlar çok kritik. İnşallah planlamaya çalışıyoruz. Diyarbakır-Erbil arasında uygun bir saatte direk uçuşlar ilişkilerimizi güçlendirecektir." diye belirtti.  

Mezopotamya'nın altın üçgeni olarak nitelendirilen Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'de kültür ve turizm turlarında son dönemde ciddi artışlar olduğunu vurgulayan Karaloğlu, "Mezopotamya'nın Altın Üçgeninde kültür ve inanç turizm turlarını ilk Jolly Tur başlattı. Ondan sonra da çok ciddi gelişmeler oldu. Çok teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından ulusal ve uluslararası katılımcıların yer aldığı davetliler açılış kurdelesini kesti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir