• DOLAR 32.569
  • EURO 34.713
  • ALTIN 2412.04
  • ...
Bir Müslümanın Günlük Hayat Çizelgesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MÜSLÜMANIN GÜNLÜK HAYAT ÇİZELGESİ ...
Günlük Ameller:
1- Beş vakit namazı vaktinde cemaatle eda etmek.
2- Kuran'dan bir cüz okumak.
3- Gecenin bir kısmını ibadetle ihya etmek.
4- Rasulullah Efendimizin haber verdiği sabah-akşam zikrine devam etmek.
5- İşrak , kuşluk ve evvabin namazını kılmak.
6- Azda olsa günlük sadaka vermeye çalışmak.
7- Her an abdestli olmak.
8- Her işin başında niyeti tashih edip tefekkür ederek almak.
9- Azaları (özellikle dili gıybetten ve gözü harama bakmaktan) haramdan korumak.
10- Alınan evrad ve ezkara devam etmek.
11- Evden çıkarken hergün rızkının helal olması için Rabbine dua etmeli.
12- Gözün gördüğü her şeye ibretle bakabilmeli.
13- Ailesinden mesul olduğunu bilip kısa bile olsa evinde hayırlı sohbet meclisi oluşturmalı.
14- Günlük nefsinin muhasebesini yatağına yatınca yapmak.
15- Yatağına dualarla ve abdestli olarak girmeli.
16- Günlük takip ettiği basın ve yayına dikkat etmeli.
17- Televizyonun mudır yayınlarıyla gözlerini kirletmemeli , vaktini zayi etmemeli.
18- Her türlü taharete riayet etmek.Temizlikte itinalı olmak.
19- Güneş batarken o günün lehine mi , aleyhine mi şahit olacağı düşüncesiyle yarına daha riayetkar olmalı.
HAFTALIK ÇİZELGE
1- Cuma günleri Kehf suresi okumayı adet edinmeli
2- Cuma namazlarına özel hazırlık yaparak mü'minleri bayramı şuurunu kalbinde hissetmeli.
3- Haftalık dini sohbetleri aksatmamalı.
4- Yakın akraba ve arkadaşları ile irtibat sağlamalı.
5- Pazartesi – Perşembe günleri oruç tutmaya gayret etmeli.
6- Haftanın belli bir günü nefsini hesaba çekmek için nefsiyle baş başa kalmalı.
7- Haftalık tesbit edilen bir kitaptan belli bölümler okunmalı.(Akaid , Fıkıh , Hadis , Tefsir , İslam Tarihi )
8- Meclisi huzur veren hâl ehli bir zât ziyaret edilip duası alınmalı ahalinden ve ilminden istifade edilmeli.
9- Cuma akşamları tesbih namaz kilinmalı
Meryem, Rabbine gönülden itaatte bulun, secde et ve rüku edenlerle birlikte rüku et. (Al-i İmran Suresi, 43)

Bir Müslümanın Günlük Hayat Programı Nasıl Olmalı
Bir müminin müslümanın günlük hayat programı nasıl olmalı

Günlük ibadet programınızı bu listeyi tamamlayarak geçirebilirsiniz.
Müslümanın Günlük çizelgesini üstte 15 madde olarak sıraladık. Ancak aşağıda ilgili maddelerin tamamını, Haftalık ibadet programı ,Günlük maneviyat programları, Dini çetele tablosu, Maneviyat çizelgesi, Ramazan ayı maneviyat Programı ve benzeri olarak da isimlendirenler bulunmakta.

1-Beş vakit namazı vaktinde cemaatle eda etmek.
Günde beş vakit namaz bir müslümanın gündemini belirleyen en önemli ibadettir. Bu sebeple beş vakit namaz vaktinde kılınmalıdır. Sevgili Peygamberimize “En hayırlı davranış nedir” diye sorulduğu zaman “Vaktinde kılınan namazdır.” cevabını verir. Namazı kılmak önemli olduğu kadar onu vakti içinde kılmak esastır. Namazı cemaatle kılmaya özen göstermek ayrı bir görevimizdir. Çünkü İslam’a göre cemaatle kılınan namaz tek başına kılınan namazdan 27 derece daha çok sevaptır.

Gündelik hayat içinde elbette her vakti cemaatle kılmak mümkün olamayabilir. Ancak buna gayret etmek ve alışkanlık haline getirmek faydalı olacaktır.

2-Kuran’dan her gün bir bölüm okumak.
Peygamberimiz (a.s), “Allah ile konuşmak isteyen Kuran okusun” buyurur. Kuran’ın Allah kelamı oluşu bizim Allah ile aramızdaki iletişimi canlı ve taze tutmasını sağlar. Bunun için her Müslüman günde en az bir ayet dahi olsa belirli bir miktar Kuran okumalıdır. Burada Kuran okumak derken orijinal metni ve Türkçe anlamını birlikte okumayı kasdediyoruz.

3-Her gün en az bir vakit kaza namazı veya nafile kılmak.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi namaz bize belirli vakitlerde kılmak üzere farz kılınmıştır. Dolayısıyla insanlar bazen namazın vaktini geçirmiş olabilirler veya çeşitli nedenlerle namazlarını kılmamış olabilirler. Kılınmayan namazı kaza etmek gibi bir yolu var Müslümanların. Kaza namazı borcu olanların bir günde kıldığımız her vaktin arkasından en az bir vakit namazı kaza etmesi güzel bir alışkanlık olacaktır.

Ayrıca kaza borcu olmayanların nafile namaz kılma alışkanlığı kazanmaları dinimizde teşvik edilen bir alışkanlıktır. Zira kıyamet gününde ilk sorgunun namazdan olacağını bildiren hadislere göre farzlarda eksik olduğu zaman Allah’ın “eksikleri nafilelerden tamamlayın” buyuracağı belirtilmektedir. Bunun için günde en az 2 veya 4 rekat nafile namaz kılmak Müslümanlar için hayırlar kazandıracaktır.

4-Rasulullah (s.a.v) Efendimizin haber verdiği zikirlere devam etmek.
Bir gün efendimiz (s.a.v) ” Sizden biri her gün bin sevap kazanmaktan aciz midir? ” diye sorar. Ashab-ı Kiram ise, “Bir günde nasıl bin sevab kazanılır ya Rasulallah” deyince Allah’ın Rasulü şöyle cevap verdi:

“Her gün 100 defa Sübhanallah diyen kimseye bin iyilik sevabı yazılır veya onun bin günahı bağışlanır.”

Peygamberimizin bize tavsiye ettiği zahmeti az ama mükafatı çok olan zikirler vardır ki bunlardan bazıları günde belirli miktarlarda “Elhamdülillah, Allahu Ekber, La İlahe İllallah, Sübhanalahi ve bi hamdihi, Estağfirullah” gibi zikir ve tesbihlerdir.

Bu zikir veya tesbihlerden bazısını veya hepsini günde 100 defa söylemek bize kolayca ve çokça mükafat kazandıracaktır. Bu zikirlerden maksat onları sadece dille terennüm etmek değildir. Amaç her gün Allah’ı hatırlamaktır. Dilin Allah’ın adını anmayı alışkanlık haline getirmesidir. Yolda yürürken, otobüste, metroda, beklerken boşa giden zamanımızı kazançlı hale getirebiliriz.

Her gün Allah’ın Rasulüne salavat getirmek Sevgili Peygamberimize yakın olmanın bir yoludur. Zira Peygamberimiz “Kıyamet gününde bana en yakın olanlar bana çokça salavat getirenlerdir.” buyurur. Peygamberimizin ismi anıldığı zaman “Allahümme Salli ve sellim ala Muhammed” gibi salavat ı getirmek bu yakınlığı kazanmanın bir yoludur.

5-Az da olsa günlük sadaka vermeye çalışmak.
Cimriliğin insanlarda bir hastalık olduğunu biliyoruz. Cömertlik ise hem bir güzel ahlak işareti hem de Allah’ın emridir. Cimrilikten kurtulmanın yolu irademizi vermeye alıştırmaktır. Bu sebeple her gün veya birkaç gün arayla az da olsa vermek bizim cimriliğimizi törpüleyecektir.

Elbette bir müslümanın ailesinin rızkı için harcadığı para da sadaka sayılır dinimizce. Ancak ailemiz zaten bizim bakmakla zorunlu olduğumuz alandır. Örneğin; maaşımızdan en azından % 2.5 miktarda parayı her ay ihtiyaç sahiplerine vermek güzel bir davranış olsa gerek.

Abdest nedir Abdestin çeşitleri Her an abdestli olmak
6-Her an abdestli olmak.
“Abdest müminin silahıdır” der Sevgili Peygamberimiz. Bir Müslüman zaten beş vakit namaz için abdest alır. Ancak günün her saatini abdestli geçirmeye çalışmak bizi manen ve madden zinde ve moralli kılacaktır. Özellikle sabahları evden çıkarken besmele ile ve abdestli olarak çıkmak tavsiye edilen güzel bir alışkanlıktır.

7-Her işe besmele ve Allah rızası niyeti ile başlamak.
“Besmele ile başlanmayan işin sonunun bereketsiz olacağından” haber veriyor Peygamberimiz. Her meşru işimize besmele ve Allah rızası ile başlamamız gerekiyor. Zira bir davranışı ibadet haline getiren şey onu Allah rızası niyetiyle yapmamız değil midir? Böyle olduğu takdirde yolculuk, çalışmak, yemek, uyumak, dinlenmek dahil her doğru davranışımız ibadet kapsamına girmez mi? Elbette girer. Öyleyse günlük olarak her işimizi Allah’ı hatırlayarak ve O’na yakın olma niyetiyle yapabiliriz.

8-Haramlardan korunmak.
Günlük yaşantımızda Müslümanlar olarak yapmamız gereken önemli bir görevimiz de dinimizce yasaklanan ve “haram” adı verilen davranışlardan uzak durmamızdır. Yalan, gıybet, kötü söz, yabancı kadınlara bakmak gibi gayri ahlaki davranışlardan uzak durmalı bir Müslüman. Zira “haram kalbi öldürür.”

9-Evden çıkarken her gün rızkının helal olması için Rabbine dua etmeli.
Sabahları evden çıkarken besmele ile ve Allah’a o günümüzün hayırlı olması dualarımızla güne başlamamız önemlidir. Zira Müslümanların hayatında “helal rızık” önemli bir kavramdır. Bir insan çocuklarına alın teri ile kazanılmış helal rızık getirmek ister. Bu sebeple Müslümanlar gündelik yaşamında bu hassasiyeti korumalıdırlar.

10- Her gittiği yere okuduğu kitabı ile gitmek, otobüste, yolda zamanı iyi değerlendirmek.
Okumak, toplum olarak bizim aşina olduğumuz bir davranış şekli değil maalesef. Her gün elimizde, çantamızda mutlaka okumakta olduğumuz kitabımızı taşımamız ve her fırsat bulduğumuz yerde okumamız günlük zamanı tasarruflu kullanmanın yoludur. Böylece hem biz okumanın sonsuz faydalarına ulaşırız hem de toplumda kitabın ve okumanın öneminin yer etmesine katkıda bulunabiliriz.

11-Ailesinden mesul olduğunu bilip kısa bile olsa evinde hayırlı sohbet meclisi oluşturmalı.
Bugün ailelerin en çok şikayetçi oldukları konuların başında çocukları ile olan iletişim sorunudur. Akıp giden hayat şartlarında ailemize, çocuklarımıza zaman ayıramazsak bunun olumsuz sonuçları ile karşılaşmaktan kurtulamayız. Bir baba işyerinde, sokakta insanlardan esirgemediği güzel söz ve gülervyüzü ailesinden, çocuklarından esirgememelidir.

Akşamları ailece TV’ye bağlanarak başkalarının yaşadığı hayatı izlenmek yerine çocuklarımızla hayatı kendimiz yaşamalıyız. Aile sohbetleri, eğlence ve oyunlarla doldurduğumuzun akşamlarımızın tadını çocuklarımızın, bizim zihnimizde ve hayatımızda bırakacağı etkileri en kısa zamanda mutlaka hissedeceğiz.

12-Akşam yatağımıza dualarla ve abdestli olarak girmek.
Peygamberimizin tavsiye ettiği üzere İhlas, Felak, Nas gibi sure ve Ayetel Kürsi’yi okuyarak avucumuza üflemek ve tüm vücudu sıvazlamak suretiyle yatabiliriz. Ve yaşadığımız o günün günlük muhasebesi yapmalıyız.

Akşam yatağımıza dualarla ve abdestli olarak girmek
13-Yakın akraba ve arkadaşlar ile irtibatı koparmamak.
Akraba ve dostlarımızla hayatı paylaştıkça mutlu oluruz. Bu sebeple belirli aralıklarla akraba ve arkadaş, dostlarımızı aramalı, ziyaret etmeli ve onları sevdiğimizi, hatırladığımızı göstermeliyiz. Onları aramak veya görmek onların bizim için değerli ve önemli olduklarını onlara hissettirmektir. Unutmayalım etrafımızdaki bağları kopardıkça yalnızlık bizim etrafımızı örer. Yalnızlık ise her insanın istemediği bir durum değil midir?

14- Ailemize zaman ayırmak.
Haftanın belli bir gününü kendimize ve çocuklarımıza ayırmalı ve onlarla birlikte evimizde veya dışarıda beraber olmalıyız. Akrabaları ziyaret, bulunduğumuz yerdeki tarihi,dini, tabii ve kültürel yerleri beraberce gezebiliriz.

15- Evimizde okuma ortamı oluşturmak.
Haftanın belirli bir gününde veya her gün bir kitaptan belli bölümleri ailece okuyabiliriz. Hikayeler, Peygamber kıssaları, ayet veya hadis gibi farklı konuları çocuklarımızla beraber okumalıyız. Bir gün biz bir gün eşimiz okurken diğer gün çocuğumuza okutarak biz dinleyici olabiliriz. Böylece hem öğrenme hem öğretme hem de paylaşma gibi üç güzelliği ailemizle beraber yaşamış oluruz.

10 maddede Müslüman gencin günlük programı

Müslüman genç, güne sabah namazı ile başlar. Namazdan sonra bir müddet Allah’ı zikreder. Tevbe, istiğfar ve muhasebe yapar. Dua için özel bir vakit ayırır. Duasında özellikle, Kur’an’da peygamberler tarafından yapılmış örnek dualara ve Efendimizin (s.a.s.) tavsiye ettiği muhafaza ve sığınma dualarına özel bir yer verir. Namazdan sonra muhakkak bir miktar Kur’an okur. Kur’an’ı tefekkür ederek okumaya gayret eder.

Müslüman genç, sabahın ilk vakitlerinde o gün neler yapması gerektiğine dair muhakkak bir plan ve program çıkarır. Çünkü plan aynı zamanda aktif bir duadır. Yani plan yapmak demek, “Ya Rabbi ben bugün şunları yapmak istiyorum ve bunun içinde ilk adım olan planımı yaptım. Bana bu planı hayata geçirebilecek iradeyi ve fırsatı nasip eyle” diye fili bir dua yapmak demektir. Plansız bir gün, şeytanın tuzakları için ona gerekli zamanı ve fırsatı vermek demektir. Plansız bir gün heba edilmiş bir gün demektir. Plansız bir gün gafletle geçirilmiş bir gün demektir.

Müslüman genç, bu planlamasını yaparken öncelikler sıralamasına dikkat eder. Yani önceliği neyse zihnin en dingin olduğu, vaktinin en geniş ve rahat olduğu zamanı ona ayırır. Şahsi ders, iş ve görevlerin dışında her gün bu plan içinde muhakkak şunlar bulunur:

Bir: Kur’an çalışması:
Müslüman genç her gün muhakkak Kur’an’ı anlama ve araştırma çalışmaları yapar. Bu çalışma notlamaya, tefsirlere müracaat etmeye, anlamaya ve araştırmaya dayalı bir çalışmadır.

İki: Hadis ve sünnet çalışması:
Sünnet, Müslüman gencin hayat programıdır. Bu çalışma Allah’ın gönderdiği kitabın Peygamber (s.a.s.) tarafından nasıl anlaşılıp uygulandığına dair araştırma, inceleme ve hayata uygulama çalışmasıdır.

Üç: Sahabe hayatı çalışması:
Bu çalışma da Allah’ın gönderdiği Peygamberi sahabe efendilerimiz nasıl anladılar ve nasıl örnek aldılar çalışmasıdır. Sahabe efendilerimizin hayatı, bizim için sorunlarımızın çözümü adına aradığımız cevapları bulabileceğimiz ve İslam anlayışımızı tazeleyebileceğimiz bir kütüphane ortamı gibidir.

Dört: Günlük rutin okuma programı:
Bu çalışma, uzmanlaşmak istediğimiz alanla ilgili yapacağımız okumalardan oluşur. Müslüman genç, günde en az yüz sayfa okumaya gayret eder. Günlük yüz sayfalık faydalı bir okuma demek, birkaç yıl içerisinde iyi bir İslam davetçisi olmak için atılmış önemli bir adım demektir.

Beş: Notlama Çalışması:
Müslüman genç, mümkünse tüm okumalarını notlayarak yapmaya gayret eder. Çünkü notlamak demek, yazı, makale ve kitap çalışmaları için altyapının büyük bir kısmını oluşturmak demektir. Müslüman genç, evde kaldığı zamanları yazma yeteneğini geliştirmek için bir fırsata çevirir. Yazabilmek ve konuşabilmek demek, Müslüman gence İslam’a hizmet için her zaman ve şartta kullanabileceği büyük bir imkân demektir.

Altı: Namaz ve aile programı:
Müslüman genç namazlarını camide cemaatle kılmaya gayret eder. Mescide gidemediği günlerde mümkünse ev halkıyla cemaat yaparak, sünnetlerini, tesbihatını ve duasını ihmal etmeden kılmaya çalışır. Ev halkıyla münasebetlerde örnek bir ahlakla davranır. Her gün anne-babasının duasını almak için özel bir çaba gösterir. Çünkü ana-babanın duası alınmadan bu çalışmalar hiçbir işe yaramaz.

Yedi: İslami görev ve sorumluluk programı:
Müslüman genç evdeyken de her türlü teknolojik imkân kullanılarak İslami vazifeleri yerine getirir. Tebliğ, davet, emr-i bi’l maruf ve neyh-i ani’il münker gibi vazifeler, günaha düşmemek şartıyla internet ve sosyal medyayı mükemmel bir şekilde kullanarak yapar. Dijital ortamlardaki ders ve sohbetleri kaçırmaz. Sosyal medya paylaşımlarını tebliğ, davet ve salih amel bilinciyle yapar, faydalı tavsiyelerde bulunur. Dizi, filim ve bilgisayar oyunlarıyla vaktini heba etmez.

Sekiz: İnfak programı:
Müslüman genç, adeta tek başına bir yardım kuruluşu gibi hareket eder. Önce kendi akraba ve yakınlarından başlayarak, mahallesinde ve çevresindeki ihtiyaç sahiplerini tespit eder. Onların dertleriyle dertlenir ve ihtiyaçlarının giderilmesi için köprü olmaya gayret eder. İhtiyaç sahipleriyle infak etmek isteyenleri buluşturur. Maddi imkâna sahip tanıdıklarını arayarak tespit ettiği ihtiyaç sahiplerine veya güvendiği yardım kuruluşlarına yönlendirir.

Dokuz: Temizlik ve spor programı:
Müslüman genç, temizliğine ve sağlığına da mümkün olduğu kadar dikkat eder. Mümkünse günlük yapılabilecek bir spor çeşidiyle hantallığın ve tembelliğin önüne geçer.

On: Muhasebe programı:
Müslüman genç, her akşam bir nefis muhasebesi yaparak gününü gözden geçirir. Planlarının ne kadarını hayata geçirebildiğini kontrol eder. Günahları varsa tevbe eder. Kul hakkına girmişse helalleşir. Eksikleri varsa yarınki planları arasına kaydeder.

Bu haberler de ilginizi çekebilir