• DOLAR 32.553
  • EURO 34.93
  • ALTIN 2436.963
  • ...
Camcılar, tedarikteki sıkıntıyı camın ihraç edilmesine bağlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cam tedarikindeki sıkıntının, ülke içindeki ihtiyacın karşılanması yerine camların ihraç edilmesinden kaynaklandığını savunan sektör temsilcileri, cam bulmakta zorluk yaşandığına dikkat çekti.

 

Sektörde yaşanan sıkıntıları İLKHA muhabirine anlatan cam işletmecisi İdris Çelebi, cam fabrikalarının ürettikleri camın bir kısmını yurt içine, geriye kalanın çoğunu ise yurt dışına ihraç ettiğini söyledi.

İdris Çelebi

Fabrikaların kota şeklinde çalıştığı için şu anda cam tedarikinde sıkıntı yaşadıklarını belirten Çelebi, bu sıkıntının kaynağını araştırdıklarında ise üretilen camların çoğunluğunun ihraç edildiği yönde olduğunu gördüklerini ifade etti.

Özellikle pandemi süreciyle birlikte cam sıkıntısının da başladığını ve halen bu sıkıntının devam ettiğine işaret eden Çelebi, cam fiyatlarının yüzde 100’ün üzerinde arttığını aktardı.

“İhtiyacımız kadarıyla cam tedarik edemiyoruz”

İhtiyaçlarına rağmen fabrikalardan camın sadece yüzde 20’sini alabildiklerini vurgulayan Çelebi, şöyle devam etti:

“İnşaat ürünlerinin üzerine gelen zamlar aynı zamanda cam sektörünü de etkilemiştir. Daha önce metrekaresini 50 liraya aldığımız camın fiyatı şu anda 90 lira civarında. İhtiyacımız olan cam miktarını cam fabrikalarından alamadığımız için geriye kalan kısmın yüzde 80’ini dışardan almak zorunda kalıyoruz. Durum böyle olunca fabrika fiyatının üzerine 30-40 liralık bir rakamla cam almak zorunda kalıyoruz. Biz hükümetten eski fiyatlara yakın cam getirmelerini istiyoruz.”

“İhraç edildiği için yurt içine yeteri cam verilmiyor”

Yeteri kadar cam bulamadıklarını söyleyen bir diğer cam işletmecisi Ramazan Ayaz, bu durumun işlerini olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Ramazan Ayaz

Cam fiyatlarının çok fazla arttığını dile getiren Ayaz, “Elimizdeki camlar 5-10 güne yetecek kadar var. Bu camlarımız bitince oturacağız. Şu anda mevcut camların yurt dışına ihraç edildiği için yurt içine yeteri cam verilmiyor. Durum böyle olunca ithal cam almamız gerekiyor ama ithal camdan da istediğimiz rağbeti alamıyoruz. Fiyatlar daha yüksek olduğu için de almak istemiyoruz.” diye konuştu.

“Çare bulunmazsa esnafın çoğu kepenk kapatacak”

Cam esnafının kepenk kapatmayla karşı karşıya olduğunu belirten Ayaz, son olarak şunları söyledi:

“Cam fiyatlarında geçen seneye göre neredeyse yüzde 300 kadar bir artış oldu. Metrekaresini 20 liraya aldığımız camın fiyatı şu anda 110-120 lira, hatta el altında 150 liraya kadar çıkaran oluyor. Bu durumun çözümü için en azından iç piyasanın düzeltilmesi gerekmektedir. Bu duruma bir çare bulunmazsa cam esnafının çoğu kepenk kapatacaktır.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir