• DOLAR 32.378
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.675
  • ...
Gaziantep Üniversitesinde Çanakkale Zaferi kutlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) Kültür ve Spor Müdürlüğü Öğrenci Faaliyetleri Merkezi tarafından düzenlenen “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı”nda, Çanakkale ruhunun anlaşılması için Uhud’un, Hayber’in ve Bedir’i anlaşılması gerektiği vurgulandı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Plastik Sanatlar Topluluğu tarafından hazırlanan “Çanakkale Zaferinde Kadınların Rolü” adlı yağlı boya sergisinin açılış sonrasında başladı.

Konferansta konuşan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Afrin Eğitim Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Habib Özkan, Çanakkale Zaferi ve ruhunun önemine değindi.

“Çanakkale ruhunu medeniyet ve inanç köklerimizden aldık”

Özkan, “Çanakkale Zaferi, tarihi dönüm noktalarından bir tanesidir. Çanakkale ruhunu anlamak için Uhud’u, Hayber’i, Bedir’i anlamak gerekiyor. Çanakkale ruhunu medeniyet ve inanç köklerimizden aldık. Hayat geçmişe dönük anlaşılır, geleceğe dönük ise yaşanır. Dolayısıyla geçmişimizi anlamadan geleceğimizi tasarlamak mümkün değil.  Şühedanın izinde giden bireyler olarak geçmişimizi anlamak, anmak ve yaşamamız gerekiyor. Bu manada Çanakkale en çok anlamamız, anlatmamız ve yaşamamız gereken bir dönemi içine alıyor.” dedi.

“Gençlerimizin bu ruhu iyi kavramaları gerekiyor”

Çanakkale ruhunun iyi anlaşılması gerektiğini ifade eden Özkan, “Hep söylenilir, ‘Dur yolcu bilmeden bastığın yer bir devrin battığı yerdir’ Çanakkale’yle birlikte başta Rus Çarlığı olmak üzere birçok krallık yıkılmıştır. Dolayısıyla Çanakkale yeni devirlerin, paradigmaların kapısını aralayan bir dönüm noktasıdır. Gemiler seyri seferlerinde her boğazı geçtiklerinde yazarlarmış; ‘Cebeli Tarık Boğazı geçildi’ ama Çanakkale’ye geldiklerinde bunu yazamazlarmış, ancak ‘Çanakkale Boğazı iki yüz metreden selamlandı’ şeklinde yazarlarmış.  Dolayısıyla Çanakkale geçilmez. Çanakkale ruhunu farklı dönem ve zamanlarda yaşıyoruz. Şüheda ruhunu zaman zaman görüyoruz. Gençlerimizin bu ruhu iyi kavramaları gerekiyor. Tekrar tarih sahnesinde medeniyet nöbetimizi devir almamız gerekiyor. Medeniyetimiz zayıfladığında dünya rahat yüzü görmemiştir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir