• DOLAR 32.37
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2325.438
  • ...
Kızılay’dan kan bağışı çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Hunat Kan Alma Biriminde görev yapan Dr. Mustafa Kürşat Uzandaç, havaların soğukluğu ve salgının etkisiyle insanlarda ürkme ve hassasiyet oluştuğunu ve bundan dolayı kan bağışlarının da belli bir seviyenin altına düştüğünü belirterek şunları söyledi:

“Bizler insanlara ulaşmak istiyoruz ama siz basınımız vasıtasıyla inşallah insanları bilinçlendirme konusunda daha avantajlı olacağız. Sayılarımız beklenilen seviyelerin altında gittiği için, stokları doldurmak ya da acil durumlarda ihtiyaçları daha rahat gidermek adına her bir kan bağışı bizim için önem arz etmekte.

Dr. Mustafa Kürşat Uzandaç

Kan bağışında kanlarımız ayrıştırılarak trombosit, beyaz kan, kırmızı kan olarak ayrıştırılarak üç ayrı kategoride kullanılıyor. Gelen bağışçılarımıza belli kriterlerde sorular soruyoruz. Kan ve tansiyon ölçümleri yapılıyor, hem kendilerine zarar gelmesi adına hem de kan bağışının gideceği kişileri riske atmaması adına belli bir güvenlik sorularından geçmek zorunda. Bundan sonra uygunluk kabul ediliyorsa kan bağışı yapılıyor, tahmini on dakikalık bir sürecimiz var, daha sonra da bağışçılarımıza Kızılay sodalarımızı ikram ediyoruz.”

Kan vermenin insana ne tür faydalar sağladığına değinen Uzandaç, “Kan bağışı insan vücudunun baş ağrılarına iyi gelir, migren ve karaciğer yağlanmasına karşı da faydaları kaydedilmiş ve kanıtlanmış durumda. Kan ve yağ değerlerini biraz daha makul seviyelere düşürmekte, bunun haricinde vücut için detoks sayılabilir, kan hücrelerimiz tazeleniyor, gençleşiyor. Vücuda dokuz tane faydası var, ayrıca üç grup ihtiyacı olan insana da ilaç oluyor. Kızılay ormanına da her bağışçımızın her bağışında bir fidan dikiliyor.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

 









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir