• DOLAR 32.598
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2498.054
  • ...
"Yeni Dünya içinde Türkiye muhakkak yerini alacak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - AK Parti Batman İl Başkanlığı, Siyaset Akademisi konferansında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan katılarak tarih ve coğrafyamız ile ilgili bir konferans verdi.

 

İl Başkanlığı Konferans salonunda saat 10.00’da başlayan konferansta ilk olarak Ak Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir açılış ve selamlama konuşması yaparak sözü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan’a bıraktı.

 

Murat Mercan burada yaptığı konuşmada, 1900’lü yıllarda Türkiye’nin bambaşka bir Türkiye olduğunu belirterek, “Özellikle Trakya, Makedonya, Selanik, Üsküp hatta ve hatta Bosna Hersek’te o zaman yaşayan dedelerimiz buralara pasaport ile gitmiyorlardı. O zamanlar çok müthiş bir trajedi yaşandı. Millet olarak yaşadığımız sevinçler oldu, kederler oldu, eylemler oldu. Birçok şey oldu ama 20. yüzyılın siyasi bir coğrafi yapısını belirleyen en büyük olaylar atalarımızın dedelerimizin belki çoğunluğumuzun acıyla söz ettiği balkan harbidir. Bu topraklarda bu ülkelerde bugünkü coğrafi yapının ve bugünkü etnik temele dayalı ulus devletlerin ortaya çıkışı 1900’lü yıllardır” dedi.

 

O günlere bakıldığında bugünün Türkiyesini tasavvur etmenin pekte kolay olmadığını dile getiren Mercan, “O günlerde akın akın Müslümanların Anadolu’ya göç ettiğini biliyoruz. En azından tarih kitapları onları yazıyor. Bunu anlatmamın sebebi bundan 10 sene önce yaşadıklarımız aynı şekilde hepimizin hafızalarında tazeliğini koruyor. Çoğumuzun kökeni ne olursa olsun hepimizin unutmak istediği çok acı hatıraları hep beraber yaşadık belki sorumlusu biz değildik ama bu topraklarda yaşadık” şeklinde konuştu.

 

Bu coğrafya hiçbir zaman istikrarlı bir şekilde olmadı

Bu yenidünya içinde Türkiye’nin muhakkak ve muhakkak yerini alacağına değinen Mercan, “Ama o Türkiye bugünkü Türkiye’den çok daha farklı olacak. 15-20 sene sonraki Türkiye hayal edemeyeceğimiz kadar güzel, enteresan ve belki de o zamanlar diyeceğiz ki; keşke 20 25 yaşında olsaydık bugünleri yaşasaydık diyeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Anadolu coğrafyasının en doğusundan en batısına, en kuzeyinden en güneyine kadar dünyanın en ilginç coğrafyası olduğunu ve bu coğrafyanın hiçbir zaman istikrarlı bir şekilde olmadığına dikkat çeken Mercan, “Bu coğrafya sosyolojik olarak çok hızlı değişen be evrimi çok hızlı bir şekilde yaşayan coğrafya olarak ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.

 

Tarihin bir şeyi tekrar üretmeyeceğini her yeni şeyin bir öncekinden farklı olduğuna işaret eden Mercan, “Allah’ın azametine aykırıdır bunlar. Allah ki bu dünyayı böyle yaratmış sosyolojik olayları toplumsal olayları da tekrar etmeyecek kadar büyüktür. Biz Şam’a, Bağdat’a, Bosna’ya, Gürcistan’a belkide Kahire’ye inşallah Kudüs’e çok rahat elimizi kolumuzu sallaya sallaya gideceğiz. Hayalimiz bu olmalı vizyonumuz bu olmalı. Bu bir emperyal düşünce değil. Bu toplumun birbiri ile yaşaması birbiri ile entegre olması demektir. Böyle bir Türkiyeyi hayal etmemiz lazım.  Başbakan diyor ya; ‘Şam huzurlu olmasa İstanbul’da huzurlu olmaz’ Bu doğrudur. Ben siyasi anlamda söylemiyorum mutlaka entegre olmamız gerekiyor onun içinde hayal etmeliyiz” diye konuştu. (Cevher Ekinci - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir