• DOLAR 32.569
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2430.809
  • ...
Hukukçu Tanrıseven: Temsilde adaletin sağlanması için seçim barajı kalkmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İLKHA muhabirine konuşan Tanrıseven, ülkede seçim barajının partileri ittifak yapmaya zorladığını belirtti. Hiçbir partinin ittifaka girmeye mecbur kalmaması gerektiğini ifade eden Tanrıseven, halkın kendisine oy verdiği temsilcilerini Meclis’te görmesi gerektiğini kaydetti.

Mevcut seçim barajının adaletsizliğe yol açtığını, her partinin ittifaka zorlanmadan kendi adına seçime girebilmesinin önünün açılması gerektiğini vurgulayan Tanrıseven, “Artık Türkiye’de barajsız bir sisteme geçilmelidir” dedi.

“Çift baraj uygulandığı dönemlerde olmuştur”

Türkiye’de her seçim döneminde seçim barajının tartışıldığını belirten Tanrıseven, “Yıllardan beri Türkiye’de seçim barajı uygulanmıştır. Tabi geçmiş dönemlerde aslında çift baraj uygulandığı dönemlerde olmuştur. Hem ülke hem de bölge barajı uygulanabiliyordu. Son dönemde şu anda Türkiye’nin uyguladığı sistem, ülke barajının uyguladığı sistemdir.” diye konuştu.

“Halkın büyük bir çoğunluğunun temsili dışarda kalabiliyor”

Seçim barajının uygulamasında sorunların olabildiğini vurgulayan Tanrıseven, “Temsilde adalet, yönetimde istikrar hedeflendiği için baraj sisteminin getirildiği söyleniyor ama çoğu zaman şu sıkıntılara yol açabiliyor. Özellikle 2002 seçimlerinden sonra bunu gördük. Halkın büyük bir çoğunluğunun temsili dışarda kalabiliyor. Bunun sakıncalarını önlemek için ne yapılabilir? Yönetimde istikrar olsun ama temsilde adaletin, daha adaletli olması lazım.” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir ülkede böyle bir baraj sistemi yok”

Halkın belli kesimlerinden oy alan partilerin veya adayların seçilebilmesi gerektiğine işaret eden Tanrıseven, şöyle devam etti:

“Şu anki yüzde 7 seçim barajı indirimi geçmişe göre tabi ki daha iyi. 3 puan baraj inmiş oluyor ama halen Türkiye’deki baraj oranı çok çok yüksek. Avrupa’da gelişmiş ülkelere baktığımız zaman hiçbir ülkede böyle bir baraj sistemi yok. Birçok yerde baraj olsa bile partini yine meclise gönderebiliyorsun.”

“İnsanlar temsilcilerini Meclis’te görmelidir”

Seçim barajının partileri ittifak yapmaya zorladığının altını çizen Tanrıseven, “Türkiye’de son seçimde ittifaklar uygulandı. İttifaktakiler için bir nevi baraj ortadan kalktı. Yüzde sıfıra indi. İşte bunu ittifak dışındaki partiler için de uygulamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü zaten o partilerin çıkarabileceği milletvekili sayısı çok az. Onlarla yönetimde istikrarın zedelenebileceğini düşünmüyorum. Onun için artık Türkiye’de bence barajsız bir sisteme geçilmesi gerekiyor. Bir yerdeki insanlar eğer birilerini Meclis’te görmek istiyorlarsa, o kişilerin oylarının çöpe gitmemesi, onların temsilcilerinin de Meclis’te olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

“Partilerin Meclis’e girmelerini engellememek gerekir”

“Türkiye’nin de bence yönetimde istikrar olacak diye bu kadar yüksek barajı uygulamaması lazım.” diyen Tanrıseven, seçim barajının adaletsizliğe yol açtığını kaydetti.

Tanrıseven, “Partileri, barajı geçemediler diye Meclis’e girmelerini engellememek gerekiyor. Çünkü bunu yaptığınız zaman ittifak içerisinde yüzde sıfır 1 oy alan bir parti bile bir yerde oyu yüksekse ve oradan milletvekili çıkarabilecekken, başka bir yerde belki yüzde 50 oy alan bir parti ülke barajını geçemediği için milletvekili çıkaramıyor. Aslında en büyük adaletsizlik burada zaten. Bu adaletsizliğin giderilmesi lazım. Öbür türlü partiler arasında bir dengesizlik oluyor.” açıklamasında bulundu.

“Baraj sorunu olmasa ittifaklara da gerek kalmayacak”

Hiçbir partinin ittifaka girmeye mecbur olmaması gerektiğini dile getiren Tanrıseven, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Eğer baraj sorunu olmasa aslında ittifaklara da gerek kalmayacak. Zaten son verilen kanun teklifinde milletvekilliği için eskisi gibi ittifakın toplam oyuna bakılmayacak. Her partinin aldığı oylara bakılacak. Madem öyle o zaman bütün partiler için barajı kaldıralım. Her parti kendi adına seçime girsin.”

Geçtiğimiz gün seçim barajıyla ilgili açıklama yapan HÜDA PAR da temsilde adaletin sağlanması için seçim barajının tamamen sıfırlanması gerektiğini belirtmişti.(İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir