• DOLAR 32.379
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2325.65
  • ...
Sağlıkta Kriz; Halk Mağdur RANDEVU ALINAMIYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abdurahman Deniz Uğurlu-Muhammed Yaşar Aksoy

Koronavirüs salgını süreci boyunca hastanelerde yaşanan yoğunluk, yerini randevu krizine bıraktı. Aylardır hasta vatandaşlar randevu alma sıkıntısı yaşıyor. Özellikle son birkaç gündür randevu krizine bir de grev eklenince vatandaşların mağduriyeti daha da arttı. Birçok vatandaş aylardır zorla bulduğu randevu gününde doktorların grevi nedeniyle tedavi olamadı. MHRS üzerinden kimi zaman saatlerce randevu almak için bekleyen hastalar, genellikle randevu tarihlerinin dolu olması nedeniyle randevu alamıyor. Sağlıkta yaşanan bu sıkıntılarla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Aslan, “Kamu hastanelerindeki randevu sıkıntısı nedeniyle vatandaş, sağlığın korunması ve tedavi olabilme noktasında çok büyük çileler çekiyor. Bu ciddi bir sorundur. Vatandaş maalesef artık devlet hastanelerinden randevu alamıyor. Bundan dolayı da alım gücü düşük olan insanlar, elindekini de özel hastane rantçılarına kaptırmak zorunda kalıyor.” ifadelerini kullandı.

RANDEVU KRİZİ İVEDİLİKLE GİDERİLMELİDİR

“Sağlığın korunması hususunda ve tedavide, daha makul bir yaklaşım ortaya konmalıdır.” diye konuşan Aslan, “Bu anlamda ‘hastayı ölüme götüren’ vatandaş-hastane arasındaki randevu krizi ivedilikle giderilmelidir. Hastane binalarına yapılan yatırımlar tüm hızıyla devam ediyor. Bu, vatandaşın tedaviye hızlı ulaşmasını sağlayacak önemli bir çalışma olup iyidir. Ayrıca üzerinde özellikle durulması gereken başka noktalar da hekim eksikliğinin giderilmesi ve var olanların da çalışma şartlarındaki sıkıntılarının ortadan kaldırılması hususu olmalıdır. Hizmet konusundaki ‘geriye gidiş’in sebebi, son ifade ettiğim iki konudur. Her 5 dakikada bir, bir hastaya bakmak zorunda bırakılan hekimlerin bu şartlarına kesinlikle bir çözüm bulunmalıdır.” dedi.

HASTA DA HEKİM DE BİZİMDİR, ONLARI BAŞKA YERE İTECEK LÜKSÜMÜZ YOKTUR

Hastaların yaşadığı bu soruna bir an önce çözüm bulunması çağrısında bulunan Aslan son olarak şöyle konuştu; “Hasta da hekim de bizimdir, onları başka yere itecek lüksümüz yoktur. Doğru olan, makul çözümlerle hasta ile hekimi iyi şart ve sağlıklı ortamlarda zamanında buluşturabilmektir. Randevular konusunda eksik olan hekimse, bu açık giderilmelidir. Doktorların özlük haklarından dolayı devlet hastanelerine rağbetleri yoksa eğer, o zaman doktorları buralara çekecek şartlar hayata geçirilmeli ve vatandaşı hasta eden randevu alamama sorunu bir an önce ortadan kaldırılmalıdır. Sonuç olarak demem o ki; hastayı krizlere düşüren randevu sorunu bir an önce çözülmelidir.”

"DİŞ HASTANELERİNDEN ŞİKÂYETÇİYİZ"

Diş hastanesindeki randevu sisteminin kaldırılmasını talep eden Hasan Aydın, "Diş hastanelerinden şikâyetçiyiz. Elimizden hiçbir şey gelmiyor. Bu soruna acilen bir çare bulmaları gerekiyor. Randevu sisteminin kalkması gerekir. Diğer hastanelerde de aynı sorunu yaşıyoruz. Randevu alıyoruz, 15-20 sonraya gün veriyor. 20 güne kadar zaten insan ağrıdan ölür. Randevuyu en az 15 gün sonraya veriyorlar. Ne yapacağız? Dişimde bir ağrı var; kaç defa randevu almayı denedim; ama bir türlü randevu vermediler. Diş hastanelerden şikâyetçiyiz ve ne yapacağımızı bilmiyoruz." dedi.

"RANDEVU ALAMAMAKTAN DOLAYI SIKINTI ÇEKİYORUZ"

Mahallelerine diş hastanesi sözü verildiğini ama verilen sözün tutulmadığını savunan Serkan Çelik, "Okuma-yazmam yok diye randevu alamıyorum. Hastaneye gitmek istiyorum; ama gidemiyorum, ne yapayım? Hastaneye randevu alamamaktan dolayı sıkıntı çekiyoruz. Mahallemize diş hastanesi yapılacağı söylendi; ama yapılmadı. Hastaneye gidince doktor bakmıyor. Randevu ve sıra almamız isteniyor. Sıkıntımız çoktur. Emekli maaşı alıyorum. Özel diş hastanesine gidip 40 bin liraya yakın para vererek dişimi yaptırdım. Dişimi tedavi etmek için borç para aldım. Yetkililerden ricam; diş hastanelerine çözüm bulsunlar. Devteşti Mahallesi'ne çoktandır diş hastanesi sözü verilmişti." şeklinde konuştu.

"BİRÇOK SAĞLIK ALANINDA RANDEVU ALAMIYORUZ"

Tedavi olmak için hastaneye randevu aldığını fakat randevunun bir ay sonrasına verildiğini belirten Faruk Yıldız, "Devlet hastanesinden randevu almak istiyorum; ama bir ay sonraya randevu veriyorlar. Diş tedavim için özel hastaneye gittim fakat 500-600 lira ödedim. Devletimiz ne için var, diş hastaneleri ne için var? Randevu alamıyorum. Sadece diş randevusu değil birçok sağlık alanında randevu alamıyoruz. Ultrason randevusu 1-2 hafta sonraya veriliyor. Eskiler 'yağ sırası, hastane kuyruğu' diye bahaneler ediyor. Şu an maalesef aynı durum burada da var. Randevu alamıyoruz, randevularda sıkıntı yaşıyoruz. İlaç sıkıntısı var. İlaçlar depolanıyor. Cumhurbaşkanımıza oy vermiş biriyim; ama yanlış olunca da yanlışları söylemek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"HASTALAR, TEDAVİ OLMAK İÇİN GÜNLERCE HASTANE ÖNLERİNDE BEKLİYOR"

Hastaneden randevu aldıktan 3 gün sonra randevunun iptal edildiğine dair cep telefonuna mesaj geldiğini belirten Cemal Bozkurt, "Diş hastanelerinde randevu sıkıntısının olduğu doğrudur. Torpili olanlar randevu alabiliyor; ama torpili olmayanlara randevu verilip, iptal ediliyor. Randevu alıyorum, 3 gün sonra  'Randevu iptal edilmiştir, randevunuz ertelenmiştir' diye mesaj geliyor. Sağlık Bakanlığının ve diğer sağlık kuruluşlarının bu duruma bir el atması gerekir. Sağlık sektörünü bu kadar söylüyorlar ama biraz da halkın sorunlarıyla ilgilensinler. Hastalar, tedavi olmak için günlerce hastane önlerinde bekliyor." diye konuştu.

"DİŞ HASTANELERİNDE RANDEVU SORUNU YAŞIYORUZ"

Hastaların özel diş hastanelerine mecbur edildiğini ifade eden Müslüm Delemeci, "Diş hastanelerinde randevu sorunu yaşıyoruz. Bu sorunun çözümü için sağlık müdürlüklerini ve valilikleri göreve davet ediyorum. Bu sorunu çözmek onların görevidir. Halkı perişan etmesinler. Memura kalsa; memur çalışmaz bekler. Halkı özeldeki diş doktorlarına mecbur ediyorlar. Özellere de tedavi için para ödeniyor. Halk, diş hastanelerinde mağdur ediliyor." şeklinde konuştu.

"YAKLAŞIK 15 GÜN ÖNCE RANDEVU ALDIM AMA HALEN SIRA GELMEDİ"

Dişinin tedavisi için 15 gündür randevu beklediğini belirten Tolga Aslan, "Diş ağrısı çekiyorum. Yaklaşık 15 gün önce randevu aldım ama halen sıra gelmedi. Bu soruna çözüm bulunmalı. Doktorlar bir hastayı 3-5 saat tedavi ederlerse, hastalarla sohbet ederlerse olmaz. Diş hastanesinde sıra istiyorum; ama 15 gün sonraya değil. Diş ağrısını şu an çekiyorum zaten; 15 gün sonra tedavi yapsa ne olur? Dişim kırıldı diye ağrı çekiyorum.  Dolgu yaptırmak için halen sıra bekliyorum." ifadelerini kullandı. Diş hastanesinden randevu almanın çok uğraştırdığını ifade eden Ali Balyemez ise randevunun hep ertelenmesinin bir sorun olduğuna dikkat çekti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir