• DOLAR 32.592
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2506.925
  • ...
Kandil ve çocuk!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

İslam aleminde mübarek gün olarak kabul edilen kandil geceleri Regaip kandili, Miraç, kandili, Berat kandili, Mevlid kandili ve Kadir gecesi olmak üzere 5 tanedir. Bu geceleri en güzel şekilde ihya etmeliyiz. Peki ebeveynler bu kıymetli gecelerde  çocuklara kandilin özel bir gün olduğunu hissettirmek için neler yapmalı?

Çocukları bu mübarek gecelerde ibadete teşvik edebilmek için bir takım hazırlıklar yapabilirsiniz. Evinizin ferah bir kısmını güzel sözler, balonlar, yazılar Kuran-ı Kerim, tesbih ve seccade koyarak  çocukları ibatede teşvik edebilirsiniz. Bu köşenin hazırlanmasında çocuklardan yardım almak onları heyecanlandırıp teşvik edecektir.

HEDİYELEŞME

Her insan hediyeleşmeyi sever. Hediyeleşmek, Peygamber Efendimizin de sünneti ve tavsiyesidir. Sahâbîleri tarafından çok sevilen Rasûlullah Efendimiz hem gelen hediyeleri kabul etmiş, hem de bizzat hediyeler takdim etmiştir. Hatta ihtiyaç ve taleplere binâen kendisine gelen hediyeyi, hemen bir başkasına hediye ettiği görülmüştür.

Çocukların  dünyasında hediyenin anlamı çok daha farklı ve özeldir. Çocuklara bu mübarek gecede mutlu olacağı bir hediye vermek kandil gecesini onlar için daha neşeli ve unutulmaz kılabilir.

Hediyeleşmenin sünnet olduğunu düşünerek çocuğunuza küçük bir hediye hazırlayıp onları mutlu edebilirsiniz. Bunun yanı sıra kendisinden de yakın arkadaşları için ya da sevdiği birisine küçük bir hediye hazırlamasını isteyebilirsiniz.

Hz. Enes (r.a) çocuklarına şu tavsiyede bulunmuştur:

''Yavrularım! Aranızda harcama yapın, hediyeleşin; çünkü bu aranızdaki ilgilerin en sıcağıdır.'' (Hadis-i şerif, Buhari)

ETKİNLİKLERE KATILMAK

Namaz günahlara karşı bir kalkandır. Bu yüzden çocuklara namazı ve camiyi sevdirmek, başta anne-babalar olmak üzere tüm toplumun sorumluluğudur. Böyle mübarek gecelerde camilerde düzenlenen kandil programlarına çocuğunuzla beraber giderek sohbetten feyiz almasını sağlayabilirsiniz. Çocuklarımızı bir vakit bile olsa o gün camiye götürelim. Bu durum sosyalleşmesi için, takım ve birlik  ruhunu hissedebilmesi açısından çok gerekli. Eğer camiye gidemiyorsanız evinizde çocuğunuzla cemaat halinde namaz kılarak sevap kazanabilirsiniz.

YARIŞMALAR YAPMAK

Birçok çocuk zamana karşı yarışmayı sever. Çocuklarınızla beraber bu mübarek gecelerde  tesbih çekme yarışması yapabilirsiniz.

ÇOCUKLARLA SALAVAT ETKİNLİĞİ

  • Bir odanın kapısına zikirmatik yapıştırın
  • Kapının üzerini güzel sözler hazırlayıp süsleyin
  • Odaya her girişte zikirmatiğe basıp salavat çekin  

Böylelikle çocukları kaybedeni olmayan bir yarış içerisinde salavat çekmeye teşvik edebilirsiniz.

Not : Unutmamak gerekir ki en mühim olanı örnek bireyler olmak ve muhabbetimizi çocuklara samimi bir şekilde aktarmaktır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir