• DOLAR 32.574
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2434.685
  • ...
Romatolojik hastalıkların tedavisinde erken tanı önem arz ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doktor Öğretim Üyesi Orhan Zengin, romatolojik hastalıkların çocukluktan yaşlılık dönemine kadar görülebildiğini bildirdi.

Zengin, son yıllarda görülme sıklığı artan ve dünya üzerindeki birçok kişinin yaşam kalitesini düşüren romatizmal hastalıklar hakkında önemli bilgiler verdi.

Romatizmal hastalıkların çocukluktan yaşlılık dönemine kadar görülebildiğine dikkat çeken Zengin, “Ancak en fazla genç erişkin ve orta yaş grubunun romatizmal hastalıklardan etkilendiği söylenebilir. Takip romatizmal hastalıkların tedavisinde en önemli unsurlardandır. Çünkü hastalığın seyri ve şiddetine göre tedaviler değişmektedir.  Takip iyi olduğunda uygun şekilde tedavi düzenlenir ve tedavi başarısı bariz şekilde artar.” dedi.

“Romatizmal hastalıklarda erken tanı önemlidir”

Zengin, romatizmal hastalıkların kas ve eklem ağrılarına yol açan ve çoğu zaman neden başladığı tam bilinmeyen uzun süreli hastalıklar olduğu bilgisini veren Zengin, “Romatoloji; iltihaplı  romatizmalar olarak bilinen romatoid artrit, ankilozan spondilit, sedef romatizması, gut, ailevi akdeniz ateşi, behçet hastalığı, vaskülitler, bağ doku hastalıkları, sistemik lupus eritematozus ,sjögren, skleroderma, myozit ve benzeri sarkoidoz gibi hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Ayrıca fibromiyalji ve osteoartrit de romatoloji kliniklerinde tedavi edilebilen hastalıklardır.” ifadelerini kullandı.

“Behçet hastalığının dünyada en sık bildirildiği ülke Türkiye’dir”

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en sık romatoid artrit, ankilozan spondilit ve fibromyalji hastalıkların görüldüğünü belirten Zengin, “Ayrıca diğer Akdeniz ülkeleri gibi iltihaplı  romatizmalar olarak bilinen romatoid artrit, ankilozan spondilit, sedef romatizması, gut, ailevi akdeniz ateşi sık görülmektedir. İlaveten İpek yolu ülkelerinde sıklığı artan behçet hastalığının dünyada en sık bildirildiği ülke Türkiye’dir. Bu iki hastalığın ülkemizde sık olması şüphesiz genetik ve çevresel nedenlerden kaynaklanmaktadır.” diye konuştu.

“Romatizmal hastalıklar çocukluktan yaşlılık dönemine kadar görülebilmektedir”

Romatizmal hastalıkların erken tanısının önemli olduğunu vurgulayan Zengin, “Romatolojik hastalıkların erken tanısı oluşabilecek olası kalıcı hasarların önüne geçilebilmesi için önemlidir. Ayrıca erken tanı ve tedavi dirençli hastalık gelişmesinin de önüne geçer ve böylece takiplerde daha fazla sayıda ilaç gereksinimi azalır. Romatizmal hastalıklar çocukluktan yaşlılık dönemine kadar görülebilmektedir. Romatizmal hastalıklar en fazla tedavi yeniliği olan dahili branşlarlardan biridir.  Son yıllarda özellikle biyolojik tedaviler olarak adlandırılan ileri teknoloji ürünü tedaviler romatizmal hastalıkların tedavisinde çığır açmıştır. Klasik tedaviler ile tedavisi yapılamayan hastalarda çok anlamlı iyileşmeler biyolojik tedaviler ile mümkün olmaktadır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir