• DOLAR 32.534
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2425.42
  • ...
Altıntepe Kazıları Tekrar Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ERZİNCAN -İl merkezine 15 kilometre uzaklıktaki doğal bir tepe üzerine kurulu, sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı, mezarları ve gelişkin kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu Bölgesi`nde örnek bir yapıya sahip Altıntepe`de 2003 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümünce yürütü len kazı çalışmalarının bu yılki bölümü başladı.


İlk bilimsel çalışmaların 1959-1968 yılları arasında yap ıldığı alanda, bu yıl da bilimsel kazı ve onarım çalışmaları yapan ekip, define arayıcılarının büyük zarar verdiği kale ve yapıları onararak tekrar turizme kazandırmayı hedefliyor.


Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kazılara 1 profesör, 2 doktora öğrencisi, 1 yüksek lisans öğrencisi, 21 üniversite öğrencisi ve 23 işçi olmak üzere toplam 48 kişilik bir ekiple çalışmalara başladıklarını s öyledi.


Kazı çalışmalarını, Altıntepe`nin değişik yerlerinde sürdürmeyi planladıklarını anlatan Karaosmanoğlu, "Bu yıl yağmurun fazla olması nedeniyle kazı yapılacak bölgede ilk iki gün ot temizliği yaptık. Pazartesi itibarıyla da kazı çalışmalarımıza başladık. Kazı çalışmalarına kalenin doğu tarafındaki Bizans surlarına ait kapı yapısını açmaya çalışıyoruz" dedi.
Bizans dönemi sur duvarlarında olduğu gibi koruma işlemi (keeping) yapacaklarını ifade eden Karaosmanoğlu, bunun projesini hazırlayıp Erzurum`daki bölge kuruluna vereceklerini, onay aldıktan sonra da projenin hayata geçirileceğini vurguladı.
Prof. Dr. Karaosmanoğlu, bu nedenle önce Bizans dönemi kapısının ön kısmında temizlik çalışmalarına başladıklarını ve buradan aş ağıya kadar inip sur duvarlar ının nereye kadar gittiğini tespit etmeye çalışacaklarını ifade etti.

-TAŞ DÖŞEME KORUMA ALTINA ALINACAK-

Mozaik şekilli taş döşemenin bu yıl yapılacak çalışma ile koruma altına alınacağını belirten Karaosmanoğlu, şöyle konuştu:
"Diğer bir çalışma alanımız ise Urartu dönemine ait tapı nak sarayın batısındaki mozaik şekli olan taş döşemenin etrafını koruma altına al ıyoruz. Yine elediğimiz kerpiç toprağıyla etrafı yükseltip orayı da bu şekilde koruma altına alıyoruz. Diğer bir çalışma alanımız da kalenin batı tarafındaki orta kesimlerinden giden sur duvarlarını açığa çıkarmak. İlk bölüm kazılarında bu surlar kısmen çıkarılmıştı ancak planlara geçirilmediği için biz hem açıp hem de plana geçirmeyi hedefliyoruz. Geçen yıllardan kalan bazı eksikliklerimiz vardı, onları da tamamlamaya çalışıyoruz."


Karaosmanoğlu, 2003 yılından beri kazı çalışmalarını sürdürdüklerini ve tamamlamak üzere oldukları apadananın (saraylarda tavanı sütunlar üzerine oturtulmuş taht salonu) kuzeybatı kesimine dökülen toprak yığınını boşaltıp orayı da açmayı planladıklarını söyledi.


Altıntepe Kalesi`nde kazı çalışmaları, 30 Temmuz`a kadar sürdürülecek.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir