• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...
Kamu müteahhitleri zor durumda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yıldırım, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, kamu müteahhitlerinin birçoğunun iflasın eşiğinde olduğunu belirtti.

İnşaat maliyetlerindeki artışın yüzde 200’ü aştığına dikkat çeken Yıldırım, “İnşaat sektörünün özellikle de kamu müteahhitlerinin içinde bulunduğu zor durumun hem karar vericiler hem de iş dünyası temsilcileri uzun zamandır farkında ve çözüm arayışında. Covid-19 ile birlikte küresel ekonomide hammadde temininde ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar, girdi maliyetlerinde beklenmeyen artışlar, ülkemizde yaşanan kur dalgalanmaları ve yüksek enflasyon inşaat maliyetlerinde yüzde 200’ü aşan artışa neden oldu.” dedi.

“Kamu müteahhitlerinin birçoğu iflasın eşiğine gelmiş durumda”

Sektörün en büyük sıkıntısı olan bu öngörülemez düzeydeki maliyet artışlarının telafisi için TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yürürlüğe giren fiyat farkı kararnamesinin yaralara ilaç olmadığını ifade eden Yıldırım, “Düzenleme, inşaat sektörü ile onun doğrudan ve dolaylı etkisi altındaki çok sayıdaki alt sektörün sorunlarına çare olmaktan uzak kalmış ve sektörün en önemli beklentisi olan tasfiye hakkına da yer verilmemiştir. Dolayısıyla kamu müteahhitlerinin birçoğu ne yazık ki iflasın eşiğine gelmiş durumda. Eğer bu yaralar sarılmaz, sektörünün yaşadığı sorunlara tatmin edici ve kalıcı çözümler getirilmezse ekonomimizde çok daha derin yaralar açılması içten bile değil.” ifadelerini kullandı.

“Taleplerimiz binlerce kişinin ekmek kapısının kapanmaması için”

Çok sayıda alt sektör ile birlikte binlerce kişiye ekmek kapısı olan inşaat sektörü için çözüm çağrısında bulunan Yıldırım, “Taleplerimiz binlerce kişinin ekmek kapısının kapanmasını önlemek içindir. Türkiye’deki 80 bine yakın müteahhittin ticari faaliyetlerinin durması demek bir milyona yakın işçinin doğrudan işsiz kalması anlamına geliyor ki bunun ekonomik ve toplumsal sonuçları da ağır olacaktır.  Kamuya iş yapan müteahhitler için en ivedi alınacak tedbirler; ek fiyat farkının devam eden işler için iş bitim süresine kadar ödenmesi ile birlikte başlamamış veya yüzde 50’den az ilerlemiş işler için tasfiye hakkı getirilmesidir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir