• DOLAR 32.331
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2295.22
  • ...
SON DAKİKA
Seçim barajı iniyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi, önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla verilecek 15 maddelik teklifle seçim barajı yüzde 7'ye düşürülecek.

Seçimlere katılabilmek için Meclis'te grup kurmak yeterli sayılmayacak, örgütlenmesini yeterli oranda tamamlayan partiler seçimlere katılabilecek.

Teklife yönelik ayrıntıları, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ortak basın toplantısıyla duyurdu.

Düzenleme ile siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis'te 20 milletvekili ile grup kurma şartı kaldırılıyor. Partilerin, en az 41 ilde seçimden 6 ay önce örgütlenmeyi tamamlamaları gerekecek. Bu madde ile milletvekili transferinin önüne geçilmiş olacak.

Yapılacak bir diğer değişiklik ise il seçim kurulu başkanı belirlenmesinde oldu. Mevcutta ildeki en kıdemli hâkim, il seçim kurulu başkanlığı görevini yürütüyordu. Taslak ile en kıdemli üç hâkim arasında kura çekilecek. İl seçim kurulu başkanı kura ile belirlenecek.

Düzenleme ile ittifak içindeki bir partinin içinde bulunduğun ittifakın barajı geçmesi durumunda o seçim bölgesinde her parti kendi aldığı oy oranında milletvekili çıkaracak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir