• DOLAR 32.542
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2488.988
  • ...
SON DAKİKA
Depremzedelere katkı payı ve muayene ücreti mağduriyeti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van’da 2011'de meydana gelen depremlerden sonra Afet Fonu çerçevesinde halktan alınmayan Ancak yanlış uygulamalardan dolayı hastaların T.C kimlik numaralarına işlenen hastane katkı payları ve muayene ücretleri deprem fonunun sona ermesiyle halktan talep edilmeye başlandı. Sorunu daha önce gündeme getirmemize rağmen yetkililerin harekete geçmemesi ve sürenin sona ermesini beklemesi ise burada “Kim suçlu?” sorusunu akıllara getirdi. 

 

Daha önce “Depremzedelerden muayene ücretleri alınacak mı?” başlığıyla gündeme getirdiğimiz ancak yetkililerin hiçbir önlem almadığı, hastane katkı payı ve muayene ücretlerinin alınmaya başlanması, binlerce depremzede hastayı mağdur etti. Birçok hasta ilaçlarını alamadan eczaneden ayrılırken, kimi hastalar ise ücret ödemek zorunda kaldı.  

 

Eczacılarla hastaları karşı karşıya getiren deprem sürecinde alınmayan katkı payı ve muayene ücretleri ile ilgili konuştuğumuz eczaneler ve hastalar mağduriyetlerini ifade ederken, Van Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Murat Keçecioğlu ise, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yaptıkları görüşmeler neticesinde sorunun giderileceğini söyledi.

 

“Hem işlerimiz düştü hem de hastalarla karşı karşıya geldik”

Hastaların önüne konulan muayene ve katkı payı ücretlerinin hem işleri düşürdüğünü hem de hastalarla karşı karşıya getirdiğini belirten Eczacı Teknisyeni Hakan Güçlüer, “Normal günlerde saat 12.00’a kadar 100 reçete işliyorduk. Bugün bunlardan ancak 10 tane işleyebildik. Deprem sonrasında 2 yıllık süre içerisinde bekletilen meblağlar bir anda hastaların önüne bırakıldı. Hastalar da biz de büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Hastalarla yüz göz oluyoruz. Birçok hasta ilaç alamadan ya da ilacın parasını cebinden ödeyerek, ilaçlarını alamaya çalışıyor. Yetkililerin en kötü ihtimalle taksitlendirme ya da bunu en aza indirerek almaları ve ya verdikleri sözde durup bunları silmeleri gerekiyor” dedi.

 

“Olay tamamen hastanelerin ihmalkârlığıdır”

Yaşanan depremlerden sonra hastalardan muayene ücreti ve katkı paylarının alınmadığını hatırlatan, Eczacı Mustafa Adsız ise, olayın tamamen hastanelerde yapılan yanlışlardan kaynaklandığını belirterek, “ Yaşanan afetlerden sonra bölgemiz afet bölgesi ilan edildi bununla birlikte hastanelerimizde muayene ücretleri ve katkı payları alınmayacağı söylendi. Afet girilen her reçetede bu uygulama ücretsiz olarak yansıtıldı. Yani hastane ve eczanenin afet şeklinde girdiği reçetelerde hiçbir problem yok. Ancak buradaki asıl sorun, hastanenin hastanın girişini normal fonda yapması, eczanenin ise deprem fonunda girmesi ve ücret talep etmemesidir. Hal böyle olunca katkı payı ve muayene ücretleri de askıda kaldı. Hastaya yansıtılamadı. Bunlar hastanın üstünde borç olarak kaldı. Yetkililer de bunun farkına varmalarına rağmen bundan geri dönüş yapmadılar.Bu gün uygulama sona erince, hastalardan biriken paralar talep edilmeye başlandı. Çünkü devlet diyor ki, ‘Muayene ücretini eczacı benim adıma tahsil edecek’ Eczacı burada tahsildar değil. Muayene ücretini devlet alacaksa hastanede almalı” şeklinde konuşarak olayı anlattı.

 

“Devlet bizleri tahsilatçı yapmış”

Hastaların gözünde tahsilâtçı gibi göründüklerini belirten Eczacı Esin Akarsu Orunç da, “Sanki bu parayı bizler alıp, kendimize kullanıyormuşuz gibi görünüyor. Bununla ilgili ya devletin bir bilgilendirme yapması veya bu mağduriyeti ortadan kaldırması gerekir. Kimi vatandaşlar sadece bir aspirin için 100 TL ödemek zorunda kalıyor. Kimileri para bulamadığı için ilaç alamıyor. Öte taraftan bizimle yüz göz oluyorlar. Sürekli hastalara bir açıklama yapmak durumunda kalıyoruz” şeklinde konuştu. 

 

“Yetkililer verdikleri sözü tutsunlar”

100 lira ödeyerek ilaç alabildiğini söyleyen M. Emin Eskinoba hasta, “100 lira ödedim. Yetkililerden talebimiz mağdur olmuş insanları kandırmasınlar. En azından verdikleri sözlerin arkasında dursunlar. Bu ücretleri almayacaklarını söylemişlerdi, şimdi ise bizden isteniyor. Büyük bir mağduriyet var ortada. Bir an önce bunun önüne geçilmesi gerekir” diyerek olaya tepki gösterdi.

 

“Saçma bir uygulama”

Kendisinden 130 lira katkı payı ve muayene ücreti istenen ve parayı ödemediği için ilacını alamayan Leyla Gündüz ise, “Eğer alınacaksa, neden zamanında alınmadı da şimdi toplu bir şekilde istenip, insanlar mağdur ediliyor. Saçma bir uygulama. Düşünün, insanlar mağdur olduğu için ücret alınmayacak ve bu insanlar daha fazla mağdur edilerek bu ücretler bir anda istenecek, gerçekten çok saçma. Bu parayı ödeyemediğim için ilacımı alamadım. Bunu ne hakla talep ediyorlar? Onu da anlamadık güya depremzede idik ve ücret alınmayacaktı” ifadelerini kullandı

 

“Sorun en kısa sürede çözülecek”

Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan 38. Bölge Van Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Murat Keçecioğlu,  23 Ekim depreminden sonra Van ve Erciş ilçelerinde SGK’nın hastalardan muayene ücreti almadığını ve bu uygulamanın 15 Mayıs itibarıyla sona erdiğini hatırlatarak, “Yaklaşık olarak 1,5 yıl kadar ekonomik katkı sağlandı vatandaşlarımıza. Burada tek sıkıntımız var. Süreç içinde hastaneler hasta kayıtlarını yaparken doğal afet butonunu yanlışlıkla tuşlamamışlar. Dolayısıyla vatandaşlarımıza o günden bu yana muayene ücreti ve katkı payı çıkmış. 300-400 liraya kadar rakamlar var. Bunun kaldırılması için girişimlerimiz oldu. Bunun düzeltilmesi için SGK ile görüştük. Onlar da olayı biliyorlar zaten. Bu aksaklığın en kısa süre içinde çözüleceği sözünü de verdiler. Geçmişe yönelik bir birikme varsa onu silecekler, ama bugün itibariyle vatandaşlar depremden önce olduğu gibi muayene parasını ödemek zorundalar.  Bunun kaç günde düzeltileceğini bilemiyoruz” diye konuştu.

 

Öte yandan binlerce hastanın mağdur edilmesine rağmen SGK İl Müdürlüğünün olaya sessiz kalması ise manidar bulundu. (Murat Dalgın-Sedat Karatay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir