• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Eker, dolu vuran bağlarda incelemelerde bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA  - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Manisa'nın Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde 8 mayıs gecesi meydana gelen dolu yağışından zarar gören çiftçilerin borçlarını erteleyeceklerini bildirdi.

 

Bakan Eker, AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ, Hüseyin Tarnıverdi, Muzaffer Yurttaş ile birlikte geçtiğimiz günlerde meydana gelen dolu yağışında bağ alanları zarar gören Sarıgöl'ün Çanakçı ile Aleşehir'in Subası köylerinİ ziyaret etti. Köylülerle bir araya gelen Eker, sıkıntılarını dinledi. Eker, Çanakçı köyünde yaptığı konuşmada, Alaşehir, Sarıgöl ve Ahmetli'de yaklaşık 60 bin dönüm bağ alanının dolu yağışından zarar gördüğünü kaydetti.

 

Mehdi Eker, şunları söyledi: "Zarar gören vatandaşların borçların ertelenmesinin dışında hasar durumuna göre devlet olarak yapmamız gereken ne varsa kardeşlerimizin yarasına merhem sürme adına ne gerekiyorsa yapacağız. Yaralarımızı birlikte saracağız."

 

Doğal olayları engellemenin mümkün olmadığını ifade eden Eker, deprem, sel, dolu gibi olaylara karşı alınacak tedbirlerin bulunduğunu kaydederek, "Hükümet olarak 2005 yılında tarım sigortası kanununu çıkardık. 2006 yılında da uygulamaya geçti. Sigorta bedelinin yüzde 50'sini biz ödüyoruz" dedi.

 

Çanakçı köyüne gelmeden önce doludan zarar gören tırazlarköyünde bağ alanında incelemelerde bulunduğunu belirten Mehdi Eker, şöyle konuştu: "Bu yılın başında Manisa genelinde bir don olayı oldu. Bir de geçtiğimiz günlerde Alaşehir, Ahmetli ve Sarıgöl'de dolu etkili olan dolu yağışı bağ alanlarına zarar verdi. Burası sadece Türkiye'yi değil bütün dünyayı kuru üzümle tanıştıran bir bölge. Burası ihracat yaptığımız 100'e yakın ülke için de önemli bir yer. Sarogöl'de bin 500 çiftçinin 47 bin dönüm arazisinin hasar gördüğünü tespit ettik. Üç ilçenin tamamında yaklaşık 60 bin dönüm bağ alanı zarar gördü. Sadece Çanakçı'da 5 bin dönüm bağ zarar görmüş. Şu anda en acil işimiz hasar işini tamamlayıp bağları budamak. Mutlaka bağları budamalıyız ki sıkıntı gelecek yıl başka şekilde karşımıza çıkmasın. Yaralarımızı birlikte saracağız."

 

"Sigorta poliçesinin yarısını biz ödüyoruz"

Eker, Subaşı köyünde yaptığı konuşmada ise doludan zarar gören bağ alanlarında sigorta yaptıranlara ödenecek miktarın 56 milyon lira olduğunu söyledi. Çiftçileri ürünlerini sigortalatmaya çağıran Eker, TARSİM'e poliçe yaptıran çiftçinin sigorta bedelinin yüzde 50'sini bakanlık olarak ödediklerini anlattı. Eker, "Yaptığınız sigortanın bedeli 100 lira tutuyorsa 50 lirasını biz veriyoruz. Manisa genelinde sigorta yaptıran çiftçilerin 95 milyon lirasını bakanlık olarak ödedik. Manisa, Türkiye'de tarım sigortasının en fazla yapıldığı illerden bir tanesi olmasına rağmen 100 çiftçiden 40 tanesi yapmış. 2007 yılından bu yana çiftçinin kullandığı makine ve ekipmanın 30 çeşidine yüzde 50 destek veriyoruz. Bu desteklerden bir tanesi de bağcılıkla ilgili. Bağ üzerine ağ gerilirse yüzde 50 desteğini biz veriyoruz, ağ germe sistemi bağlarınızı don, dolu vesair afetlere karışı daha fazla koruyacaktır. 6 senedir bu uygulama var. Bundan istifade edenlerde var." diye konuştu.(Ramazan Sındıraç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir