• DOLAR 32.331
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2295.316
  • ...
Swoboda: Kılıçdaroğlu`nu Kabul Edemezdim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a yönelik sözlerinin bir "yanlış anlama" olduğunu açıklamadığı için görüşmediğini belirterek, yaşananları "ev sahibine saygısızlık ve misafirperverliğin kötüye kullanılması" olarak nitelendirdi.

Swoboda, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile Brüksel`deki ikili görüşmesinin iptal edilmesiyle sonuçlanan sürece ilişkin  açıklamalarda bulundu.

Durumun kendi açısından çok net olduğunu ifade eden Swoboda, "Kılıçdaroğlu`nun, seçilmiş bir başbakan olan Erdoğan`ı kendi insanlarını öldüren bir devlet başkanı olan Esed ile kıyaslayan açıklamasının ardından, CHP lideriyle, sözlerinin bir yanlış anlamadan ibaret olduğunu açıklamadıkça görüşemezdim" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu`nun Erdoğan`a yönelik sözlerinin ardından, CHP heyetiyle konuya ilişkin ortak bir açıklama yapılması konusunda anlaştıklarını, ancak CHP liderinin daha sonra bu açıklamanın yayınlanmasını istemediğini belirten Swoboda, "Ben de bunun üzerine görüşmenin anlamı olmayacağını düşündüm. Kendisi ofisime doğru geliyordu ve çalışanlarım ona bu şartlar altında yararlı bir görüşme yapılamayacağını iletti" dedi.

İfade özgürlüğü meselesi değil

Olayın ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu`nun, AB çatısı altında ifade özgürlüğüne saygı gösterilmediği şeklinde açıklamada bulunduğunun hatırlatılması üzerine Swoboda, şöyle konuştu:
"Bence AB`de Türkiye`dekinden çok daha büyük bir ifade özgürlüğü var. O yüzden bu açıklamaların geçerli olduğunu düşünmüyorum. Bu ifade özgürlüğüyle değil, saygıyla ilgili bir durum. Sayın Kılıçdaroğlu bizim grubumuzun bir misafiriydi ve bu açıklamaları Sosyalistler & Demokratlar paneli çerçevesinde yaptı. Bir ailenin misafiri olup, sonra bu ailenin duygu ve düşüncelerine karşı çıkan açıklamalarda bulunmazsınız, bunu kabul edemem. Bu durum, ev sahibinize saygısızlık ve misafirperverliğin kötüye kullanılmasıdır."

Demokratik ülkenin seçilmiş başbakanı

CHP yetkililerinin Swoboda`nın Başbakan Erdoğan`ın "avukatlığını yaptığı" yönündeki açıklamaları konusunda değerlendirilmesi sorulan Swoboda, şunları kaydetti:
"Tam anlamıyla saçmalık. Erdoğan ile ilgili eleştirilerimi defalarca dile getirdim, ancak kişiliğine saygı duymak zorundayım. Sayın Erdoğan, demokratik bir ülkenin demokratik yollarla seçilmiş başbakanıdır. Kendisine yönelik tüm eleştiriler bir yana, Erdoğan`ı cani bir diktatörle kıyaslayamam."

Hükümette yer almamaları tesadüf değil

CHP`ye yönelik eleştirilerde de bulunan Hannes Swoboda, partinin "geçen yüzyılda kaldığını ve modern bir yapıya kavuşması gerektiğini" belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Bu onların bileceği iş, ama gerçekten modern düşünceyi geliştirmeleri gerekiyor ve bu da potansiyel işbirliklerine zarar vermeyerek olur. Türkiye`de, hükümette tekrar yer almak isteyen bir parti için, Kürt sorunundan Suriye`ye kadar çözülecek pek çok konu var. Bunca yıldır hükümette yer almamaları tesadüf değil, ancak bunu yapmak isteyen bir parti sorumlu hareket eder."

Danışmanlarını uzaklaştırsın

Kılıçdaroğlu`na yönelik açıklamasını "Türk hükümetinin baskısıyla yaptığı" yönündeki iddiaları da değerlendiren Swoboda, şunları söyledi:

"Bu gerçekten bazı insanların nasıl çılgınca bir düşünce yapısına sahip olduğunu gösteriyor. Madem böyle düşünüyordu, niye bizi ziyarete geldi? Bence (Kılıçdaroğlu) biraz dikkatli davranmalı ve bazı danışmanlarını çevresinden uzaklaştırmalı."

Türklerden yeterince destek alıyoruz

"CHP`nin neden hükümet kuracak kadar oy alamadığına biz karar veremeyiz. Biz Türklerden yeterince destek alıyoruz" ifadelerini kullanan Swoboda, "Örneğin benim ülkemde büyük bir çoğunluk bize oy veriyor ve Türklerle mükemmel ilişkilerimiz var. Çünkü, Türklerin toplumlarımıza entegre olması için mücadele veriyorum. Sayın Kılıçdaroğlu`nun da kendi sorununa kendi cevabını bulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir