• DOLAR 32.329
  • EURO 35.157
  • ALTIN 2306.843
  • ...
SON DAKİKA
Siirt'te Menengiç Kahvesi üretildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SİİRT - Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgelerinin dağlık kırsal kesimlerinde ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişmekte olan natürel bitki örtüsü parçalarından biri olan Menengiç (Bıttım ) Ağacı, yörelere göre farklı isimler alabiliyor.

 

Sonbahar aylarında Siirt’in dağlık kesimlerinden Menengiç toplayarak sabun yapan Siirt’liler, şimdi de Menengiç kahvesini ürettiler.

 

Tıpkı Çitlembik, Çetene, Çitemik ve Çıtlık gibi 'Menengiç Kahvesi'de, bu ağacın meyvelerinin kurutulup kavrulması, ardından tıpkı Türk Kahvesi gibi pişirilmesi ile elde edilmektedir. Oldukça faydalı olan Menengiç birçok derde deva olabilmektedir.

 

Vatandaşlardan Menengiç Kahvesi’ne rağbet

Doğu ve Güneydoğu illerinde vatandaşlar Menengiç Kahvesi’ne rağbet gösteriyor. Hemen hemen Türkiye’nin her iline gönderilen Menengiç Kahvesi’nin, son aylarda yurt dışına ihraç edildiği ifade edildi. Yaklaşık 10 yıldır Siirt’in bazı köylerinde ve kırsal alanlarda yetişen bıttın ağaçlarından toplanan bıttınlar, Gaziantep’te bulunan fabrikalara gönderilip paketlenerek Türkiye’nin her iline ve yurt dışından birçok Arap ülkesine ihraç ediliyor.

 

Siirt’te esnaflık yapan Fevzi Yıldız adında bir işletmeci, “Siirt’te fıstık çalışmalarım var. Birde Menengiç üzerinde çalışmalarımız var. Biz Menengiç’i dokuzuncu ve onuncu ay sonlarına doğru ağaçlarda topluyoruz. Damlarda kurutup sonra bununla ilgili çalışan arkadaşlarımıza gönderiyoruz. var. O arkadaşlarımız da bunların işletmesini ve kavurmasını yapıp Menengiç Kahvesi’ne dönüştürüyorlar. Bu son 12 sene içerisinde yaygın oldu. Daha önce gerek köylerimizde ve gerekse de halk arasında yapılıyordu. Ama son 10-12 yıl içerisinde marka haline gelip piyasaya sürülmeye başlandı. İçen arkadaşlara afiyet olsun diyorum.” dedi.

 

Menengiç Kahvesi’ne daha önce bu kadar talebin olmadığını söyleyen esnaf Fevzi Yıldız, şu an ise halk tarafından büyük bir rağbet gördüğünü ifade etti. Esnaf Yıldız, “Bir kişi misafirliğe gittiğinde ikram ediliyor. Ondan sonra güzel ve tatlı bir şey olduğunu görüyor. Daha sonra misafirde artık gittiği her yerde bunun güzelliklerinden bahsediyor ve tavsiye ediyor. Durum böyle olunca son dönemlerde tabiî ki daha fazla satmaya başladık. Bu rakamda her sene yüzde 50 civarlarında artarak gidiyor. Daha önce bunu kullanmayanlar kullandığı zaman dostlarına öneriyor. Şuan satışından memnun olduğumuz bir üründür. Sattığımız kişilerin de memnun olduğunu görüyoruz. Bunu gözlemliyoruz. Bu Menengiç Kahvesi’ni Türkiye dışından Dubai’ye kadar gönderiyoruz. Dünya da şuan tanınmaya başlandı. Özellikle Arap ülkelerinde çok aşırı bir talep var. Bu ürüne hem yurt içinden hem de yurt dışından büyük bir beğeni ve kitle talebi var. Kullanımı artıyor. Tutulan bir ürün oldu ve beklentilerimizin üstünde bir satışı oldu.” diye konuştu.

 

Menengiç Kahvesi almak için dükkana gelen Muhammet Yavuz adında bir müşteri de şunları söyledi, “Menengiç Kahvesi’ni ilk başta arkadaşların önerisiyle kullanmaya başladım. Sonradan çok iyi çıktı. Her zaman kullandığımız bir ürün oldu. Bu üründen çok memnunuz. Kalitesine göre fiyatı da çok uygundur. Misafirlerimize her zaman bunu ikram ediyoruz.”

 

Menengiç Kahvesi’nin Faydaları;

1. Nefes darlığına iyi gelmesi

2. Ses tellerine faydası

3. Solunum yollarını açması

4. Mide ağrılarını azaltması

5. Göğsü yumuşatması

6. Böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olması

7. Afrodizyak etkisi yapması

8. Öksürüğü kesmesi.

 

Özündeki yağı sebebiyle yağlı bir içecektir. Yüksek miktarda E vitamini ve doymamış yağ asidi sebebiyle, kolesterolü düşürmeye, kalp-damar sertliklerini önlemeye yardımcı olur.

 

Türk Kahvesi veya tercihe göre hazır kahvenin yapımı ile aynıdır. İsteğe göre su yerine süt kullanılabilir. (Abit Dündar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir