• DOLAR 32.603
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2503.163
  • ...
ÖHO Başkanı Soydaş: ÖHO şoförleri olarak taleplerimize karşılık verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dün Ankara’da akaryakıt zammı başta olmak üzere gelen zamlar sebebiyle özel halk otobüs ve dolmuş şoförleri kontak kapatarak yetkililere seslerini duyurmaya çalışmıştı.

Bir gün boyunca kontak kapatan şoförlerin taleplerine karşılık verilince akşam saatlerinde şoförler tekrar Ankaralılara hizmet vermeye devam ettiler.

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) ile Ankara Şehir içi Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş, yetkililerin taleplerine karşılık verdiğini söyledi.

Zamlar nedeniyle esnafın kontak açamadıklarını belirten Soydaş, “Kontak kapatmadan ziyade esnaflar araçlarını yürütemez hale geldiği için kendi istekleriyle seferlerini durdurdular. Dünyadaki problemler nedeniyle akaryakıt fiyatları normal bir şekilde artıyor. Dolayısıyla bizim de en büyük gider kalemimiz akaryakıt. Belediyeye bağlı kamu adına hizmet yapan bir sektörüz. Belediyeden beklentimiz vardı. Dedik ki artan maliyetlere göre ulaşım ücretlerini güncelleyin bir de ücretsiz taşımaya destek talebimiz vardı. Belediye başkanımız sağ olsun açıkladılar böyle bir düzenleme yapıyoruz diye. Biz de araçlarımızı tekrar seferlere başlattık.” dedi.  

“Hükümetten vergisiz akaryakıt talebimiz var”

Açıklamasının devamında Soydaş, şunları söyledi:

“Ücret tarifelerinde normalde tam ücret üzerinden hesap kitap yapıyor ama indirimli, abonman ve ücretsiz taşımayı üst üste koyduğunuz zaman bir yolcunun ortalama biniş katkısı mevcut rakamlara göre 2 lira 44 kuruş, maliyet ise 11-11 buçuk lira civarında. Dolayısıyla toplu taşıma sektörü gerek belediyeler gerek ise hükümet tarafından süspanse (ekonomik anlamda dengeleme) edilmesi gereken bir sektör. Çünkü artık kamu bütçesi ile belediyelerde sürdürmekte zorlanıyorlar. Türkiye geneli de esnaflar artan maliyetler nedeniyle gerçekten zor durumda. Biz bir kanun düzenlemesi talep etmiştik. Yaklaşık 2 ay önce TBMM'de kabul edildi. Belediyelerin destek vermesinin önü açıldı. Buradan da sizin aracılığınızla çağrı yapayım, belediyelerin kendi illerinde görev yapan halk otobüsü esnaflarını desteklemesi gerekiyor. Çünkü maliyet tabloları ortada. Elektronik ücret toplama sistemi verilerini hepsi görüyor ne olduğunu. Gelir ve gider nedir görüyorlar. Mevzuat eksikliği gösterildi belediyeden, onu da düzeltmiş olduk. Dolayısıyla hükumet kanadında da vergisiz akaryakıt talebimiz var. Ücretsiz taşıma gelirinin arttırılması veya biniş başına ödenmesi gibi taleplerimiz var. Bunlar da değerlendiriliyor. Son durum bu, belediye başkanımızın yaptığı açıklamadan sonra araçlarımızı çalıştırmaya başlattık.”

Ankara halkına dün biraz sıkıntı yaşattıklarını belirten Soydaş, özel halk otobüsleri camiası adına özür dilediğini söyledi.

“Ulaşım ücretlerinin belli kriterlere göre değerlendirilmesi lazım”

Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş

Soydaş, “Yakıt alamadık, benzinlikler yakıt vermemeye başladı. Bunun sonucunda gerçekleşen olaylardı. Güncel rakamlarla bu ulaşım ücretlerinin belli kriterlere göre değerlendirilmesi lazım. Bu belediyeler açısından ve bizim açımızdan da önemli. Biz de sürekli zam isteyen esnaf grubu olmaktan yorulduk artık. Çünkü takdir ederseniz ki biz özel sektörüz, bu işi ticari yapıyoruz. İnsanlar belediye otobüsü ile bizi kıyaslıyor. Belediye otobüslerinde toplu taşıma zararında sınır yok yani zarar alabildiğine büyüyor ve bunu belediye kendi bütçesinden karşılayabiliyor. Özel sektörün böyle bir şansı yok. Onun için de taleplerimizi büyükşehir belediyesine ilettik, sağ olsunlar onlarda taleplerimize karşılık verdiler ve çözüldü sorun ama genelde bir problemimiz var.” ifadelerini kullandı.

“Toplu taşıma ücreti 6 buçuk lira olacak”

Taleplerinin karşılığı olarak ücretlerin 6 buçuk lira olacağını aktaran Soydaş, “Şu an tam ücret 4 buçuk lira, indirimli ücret ise 2 buçuk lira. Ankara Büyükşehir Belediyesinin geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada bir yolcunun biniş maliyeti 9 lira 17 kuruş. Sonrasında Mansur Beyin açıkladığı da bir yolcunun maliyeti 11 buçuk liraydı. Biz de çok vatandaşa yük olmadan 8 lira olmasını talep ettik. Ama teklifin 6 buçuk lira olarak bu konu gündemine getirileceği dün söylendi.” şeklinde belirtti. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir