• DOLAR 32.588
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2507.41
  • ...
Ziraat odası başkanları sulama fiyatlarının düşürülmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şanlıurfa'da Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü önünde toplanan ziraat odası başkanları, Devlet Su İşleri Bölge Müdürünü ziyaret ederek sorunlarını dile getirdi.

Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan belirten ziraat odası başkanları, sulama birlikleri tarafından açıklanan sulama fiyatlarının düşürülmesini istedi.

KDV oranının çiftçiler için de yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini belirten ziraat odası başkanları, nohut ve mercimek gibi ürünler için de destekleme talep etti.

"Sulama birliklerimiz yer yer değişik fiyatlar uygulamaktadır"

Basın açıklamasında çiftçilerimizin girdilerinin son zamanlarda çok yüksek seviyelere çıktığını ifade eden Şanlıurfa Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, "Son dönemde sulama birliklerinin açıklamış olduğu fiyatlar, hem bizi hem de çiftçilerimizi çok üzmüştür. Bu vesileyle 'Bu konuda ne yapabiliriz, fiyatların aşağıya çekilebilmesi için nasıl bir adım atabiliriz, hangi yerlere başvurabiliriz?' noktasında bütün oda başkanlarıyla beraber bugün Devlet Su İşleri Bölge Müdürümüzü ziyaret ettik. DSİ Bölge Müdürümüze taleplerimizi ilettik; o da bizi nezaketle karşıladı. Sulama birliklerimiz yer yer değişik fiyatlar uygulamaktadır. Özellikle bazı sulama birliklerinde her ne kadar düşük görülmüş olsa bile; çiftçinin girdi fiyatlarını hesapladığımız zaman yine yüksek gelmektedir. Yeri geldiğinde bin 360 liraya tekabül ediyor, yeri geldiğinde  3 bin liraya çıkabilmektedir. Bu şartlar altında çiftçilerimizin üretim yapması çok zordur." şeklinde konuştu.

 

"Tarımsal elektrikte KDV'nin düşürülmesi yeterli değildir"

Çiftçilere verilen sözlere dikkat çeken İpar, "Hepimiz biliyoruz ki Cumhurbaşkanımız özellikle pandemi döneminde açıklamada bulundu. Açıklamasında çiftçilerden ekilmedik yer bırakmamasını istemişti. Dönemin Tarım Bakanı da çiftçiye destek vermeye hazır olduklarını ifade etmişti. Bu şartlar altında bunu gerçekleştirmemiz gerçekten söz konusu değil. Bu durumda elektrik fiyatları çok yükseldi. Buna paralel olarak sulama birliklerinin fiyatları da yükseldi. Elektrik konusunda özellikle bir adım atılması gerektiğine inanıyoruz. Oda başkanı arkadaşlarımız, bu konuda ellerinden geldiğince büyük bir çaba sarf etmektedir. Bu konu ile ilgili bir talebimiz oldu. Tarımsal elektrikte KDV yüzde 8'e düşürülmüşse de bizi tam olarak tatmin etmemiştir. Aslında yüzde 8 çok da düşük bir rakam değildir; ancak günümüz şartlarına göre değerlendirdiğimiz zaman çok büyük bir fark gözetilmektedir. Çiftçimiz mazot, gübre ve ilaç alırken KDV ödüyor. Dolayısıyla çiftçimiz KDV'yi zaten ödemek durumunda kalıyor. Çiftçimiz bununla birlikte mal sattığı zaman da KDV'nin yanında bir de stopaj ödüyor. " diye konuştu.

"Çiftçilerimiz ekmek, üretmek istiyor"

Çiftçilerin devlete ödedikleri vergilere değinen İpar, "Alırken de satarken de devlete vergi ödüyoruz. Bir tüccarla, işletmeciyle karşılaştırdığınız zaman; ticaret erbabı fatura kestiği zaman KDV ödüyor, satış yaptığı zaman KDV'nin büyük bir kısmını alarak aradaki farkı devlete vergi olarak ödüyor. Biz ise alırken KDV; satarken de stopaj ödüyoruz. Bunu göz önüne aldığımız zaman KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi gerekiyor. Akabinde tarımsal sulamada elektrik enerji fiyatlarının kesinlikle devlet tarafından sübvanse edilip yüzde 50'ye kadar düşürülmesi gerekiyor. Ancak bu şartlar altında çiftçilerimizi tarlada tutabiliriz. Gıda güvenliğinin son derecede önemli olduğu bir dönemde çiftçinin ayakta durabilmesi için devletin kesinlikle bu destekleri vermesi gerekiyor. Aksi takdirde çiftçilerimizi tarlaya küstürmüş olacağız. Çiftçilerimiz ekmek, üretmek istiyor. Bu nedenle devletten destek talep etmektedirler. Bu destekler en azından mevcut olan sulama projelerini bitene kadar devam ederse yine çiftçilerimizi bir nebze rahatlayacaktır." ifadelerini kullandı.

 

Şanlıurfa Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar

"Mercimek ve nohut içinde destekleme istiyoruz"

DSİ'den taleplerini sıralayan İpar, "Fiyatların düşürülmesi için birlikte bir çalışma yapmak. Önümüzdeki günlerde Maliye Bakanı Nurettin Nebati Urfa'yı ziyaret edecek. Bu konuda istişare edip nasıl bir teklif ile gideceğimizi ve sulama fiyatlarını nasıl düşüreceğimizi istişare ettik. DSİ Müdürü de bize gerekli açıklamalarda bulundu. Az önce saydığımız talepleri Bakan'ımıza da ileteceğiz. Olumlu bir yanıt almayı umuyoruz. Şu anda en büyük silah tarımdır. Tarımın neferi de çiftçidir. Bu yüzden çiftçinin ayakta durması gerekir. Resmi Gazete'de yayınlanan destekleme ödemesi ile ilgili bir haber okudum. Burada arpa ve buğdaya mevcut olan desteklere ek olarak 50 liralık bir destek ödeniyor. Mercimek ve nohut alanlarına böyle bir destek uygulanmamış. Bölgemiz, mercimek alanında Türkiye'de birinci sıradadır. Yapılan desteğin mercimek ve nohut alanlarına da verilmesini talep ediyoruz." dedi.

 

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu

"Dünyanın en büyük silahı gıdadır"

DSİ Bölge Müdürü ile yaptıkları görüşme hakkında açıklama yapan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu ise "DSİ Bölge Müdürü bilgileri bize aktardı. Biz de sorunlarımızı ona aktardık. Herkes bunu iyi bilsin; daha önce Batı 'Tank, top, uçak' diyordu; ama şu anda dünya 'Gıda' diyor. Dünyanın en büyük silahı gıdadır. Fiyatların 500'den bin 500'lere çıkması kesinlikle kabul edilemez. Bin 500 lira olunca 3 milyon dönüm kadar alanımıza ekemeyiz; çünkü mazot ve gübre yüzde 300 arttı. Sulama da yüzde 300 artarsa sulama yapamayız. Gece gündüz hastalık demeden tarlaları bırakmayarak üretim yaptık. Bundan sonra üretim yapacak durumda değiliz. Çiçeği burnunda Bakanımız Urfa'ya gelecek. Allah'a şükür işten anlayan bir bakan atandı. İnşallah başarırız. " ifadelerini kullandı. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir