• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...
SON DAKİKA
Erdoğan-Obama Görüşmesi Sonrası Açıklamalar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında Beyaz Saray`da yapılan ortak basın toplantısına Suriye konusundaki "ortak görüş" öne plana çıktı.

Basın toplansında ilk olarak Obama söz aldı. ABD Başkanı, Afganistan`daki durum, İran`ın nükleer programı, Türkiye-İsrail ilişkileri ve Ortadoğu barışı konularını görüştüklerini söyledi.

OBAMA: "ESED`SİZ ÇÖZÜM İSTİYORUZ"

Daha sonra sözü Suriye`ye getiren Obama, "Esed rejimi üzerindeki baskıya ve muhalefetle çalışmaya devam edeceğiz. Esed`in içinde olmadığı demokratik bir geçiş süreci için çaba göstermeye devam edeceğiz. Esed`in gitmesi konusunda kararlıyız. Esed`in ortaya koymuş olduğu, çözüme olanak vermeyen şiddet bitmeli. Suriye konusunda Türkiye ile yakın çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Obama, Türkiye`nin önümüzdeki günlerdeki Cenevre görüşmelerinde Suriye`de tarafların bir araya getirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.

Görüşmede ticari ilişkilerin de ele alındığını ifade eden Obama, "Yatırım ve ticari ilişkileri geliştirme konusunda kararlıyız" diye konuştu.

REYHANLI İÇİN BAŞ SAĞLIĞI

Obama, teröre karşı her zaman Türkiye`nin yanında olduklarını belirtti ve Hatay`ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılar için baş sağlığı dileğinde bulundu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: "TERÖR KONUSUNDA ORTAK MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Boston`daki saldırılar için Amerikan halkına baş sağlığı dileyen Başbakan Erdoğan, terörle ortak mücedeli sürdürme konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

Başbakan, ikili ticari ilişkilerin daha ileri düzeye taşınması konusunda da iki lider olarak ortak kararlılığa sahip olduklarını kaydetti.

"SURİYE KONUSUNDA TAM FİKİR BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"

Başbakan Erdoğan, "Suriye bir numaralı gündemimizdi. Bundan sonra yapılacak konuları görüştük. Görüşlerimizin uyuştuğunu gördük. Suriye`de kanlı sürecin sonlandırılması, halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir matabatak içindeyiz. Konuyu akşam saatlerinde daha detaylı ele alacağız" dedi.

Suriye krizinin çözümü konusunda ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Muhalefetin desteklemesi ve Esed`in gitmesi, Suriye`nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, kimyasal silahların kullanılmasının engellenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi öncelikli olarak önem arz etmektedir. Şu anda bizler uluslararası camianın Suriye konusundaki hassasiyetini görmek istiyoruz" dedi.

"GAZZE`YE HAZİRAN`DA GİDECEĞİM"

Başbakan Erdoğan, Gazze`ye yapacağı kritik ziyaretle ilgili de bilgi verdi.

Başbakan, "Haziran ayında Gazze ve Batı Şeria`ya ziyaret planlıyorum. Ziyaretimin Filistin-İsrail barışına katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

OBAMA: "SURİYE İÇİN HEM DİPLOMATİK HEM ASKERİ SEÇENEKLER MASADA"

Basın toplantısının soru-cevap kısmında ise Obama, "Suriye konusunda gerek diplomatik gerek askeri seçenekleri masada tutuyoruz. Esed`in 2 yıl önce gitmesi doğru olurdu" dedi.

ABD Başkanı Obama, bu konudaki soruya ise “Suriye`de kimyasal silah kullanıldığı yönünde deliller gördüm ama tam olarak ne olduğunu anlayacağımız çok özel bilgilere ihtiyaç var” karşılığını verdi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir