• DOLAR 32.575
  • EURO 35.014
  • ALTIN 2425.184
  • ...
Türkiye enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yeni projeleri hayata geçiriyor.

İşte dev bir proje daha...

Aydın`da kurulacak doğalgaz çevrim santrali için Doğanlar Yatırım Holding ile Güney Kore`li Kosep şirketi anlaştı.

Projenin imza törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

Bakan Yıldırım, Türkiye`nin son 10 yılda ulaştırma ve enerjiye 200 milyar dolarlık yatırım yaptığını açıkladı.

Dünya ülkelerinin ekonomik krizle uğraştığı bir dönemde Türkiye`nin dev yatırımları hayata geçirdiğini de hatırlatan Binali Yıldırım enerjide en az iki kat daha yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bakan Yıldırım;

`` Ortadoğu`daki petrolün Kafkaslar`daki Rusya`daki doğalgazın Avrupa`ya diğer noktalara ulaştırılası Türkiye`nin içinde olacağı bir yapıyla gerçekleşecektir. Tanap`ta Şahdeniz`de BTC`de çok önemli adımlar atılmıştır.

Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, uluslararası yatırmaların önemine de dikkat çekti.

``Türkiye`nin bilinmeyen enerji kaynağı çok. Sadece 2 bin km karelik alanda yeraltı tektonik yapısı Türkiye`nin bugünkü enerji ihtiyacını karşılayacak potansiyelde olduğunu bilmenizi isterim Teknolojinin gelişmesiyle bu kaynaklar da ortaya çıkacak. O bakımdan uluslararası işbirliğine önem veriyoruz.``

Aydın`ın Büyükefe ilçesine kurulacak 175 milyon dolarlık doğal gaz çevrim santralinin devreye girmesiyle birlikte 141 megawatt`lık bir enerji üretimi ekonomiye kazandırılacak.

Güney Koreli Kosep firması daha önce Mersin Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralleri için teklif vermiş ancak hazine garantisi istediği için Türkiye teklifi karşılıksız bırakmıştı.