• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2323.403
  • ...
6 Kardeşin Ortak Çilesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı Demirkonak Köyü’nde, 19 çocuğundan 15’i hayatta kalan ve bunlardan 6’sı da engelli olan çocuklarıyla birlikte yaşayan Reşit (73) ve Hatice Ulaş (63) çifti, çocuklarının üç ayda bir aldığı engelli ve bakıcı aylığıyla yaşam mücadelesi veriyor.

Baba Ulaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 6 çocuğundan 4’üne bakıcı aylığı bağlandığını anımsattı.

Çocukları üzerinden aldıkları maaşla geçimlerini sağladıklarını ifade eden Ulaş, kendi başına ihtiyaçlarını karşılayamayan, tek başlarına evde bırakamadıkları en büyüğü 42, en küçüğü 25 yaşındaki çocukları nedeniyle başka bir işle ilgilenemediğini söyledi.

Reşit Ulaş, çocukların bazen birbirlerine saldırdığını, bu nedenle yalnız bırakamadıklarını dile getirerek, şunları anlattı: "Artık benim de, eşimin de yaşı ilerledi. Onlarla ilgilenecek manevi gücümüz kalmadı. Eskiden engelli çocuklarımın yemeklerini, banyo yapmalarını rahatlıkla gerçekleştirebiliyorduk. Ancak, bizim için bunlar çok zor gelmeye başladı. Sağlıklı olan 27 yaşındaki kızım Asiye’nin desteğiyle çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ancak Asiye bir gün evlenecek. Ondan sonra ne yapacağız bilmiyorum. Ölene kadar elimden geldiğince çocuklarıma en iyi şekilde bakacağım. Ancak en büyük korkum, eşim ve bana bir şey olursa bunların hali ne olacak. Tek başlarına kendi ihtiyaçlarını göremeyen çocuklarım rezil olacak.

Artık onlara bakabilecek manevi gücüm kalmadı, tek isteğim ölmeden onları sağlığına kavuşmuş olarak görmek."

İNGİLİZ BİLİM ADAMLARINDAN YÜRÜYÜŞ PARKURU

Engelli çocuklarının evi daha rahat kullanabilmeleri amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hayırseverlerin katkısıyla, banyo, lavabo gibi yerlerin yapıldığını, ayrıca pencerelerinin değiştirildiğini hatırlatan Ulaş, ellerini de kullanarak yürüyebilen çocuklarını her gün evinin bahçesine 2009 yılında İngiliz bir hayırsever tarafından kurulan yürüyüş parkurunda bir saat egzersiz yatırdıklarını belirtti. Ulaş, bunun büyük faydasını gördüklerini, çok kısa süreliğine de olsa çocukların ellerini kullanmadan ayağa kalkma cesaretini gösterebildiğini anlattı.

Anne Hatice Ulaş da, yıllardır büyük emek verdiği, ihtiyaçlarını karşıladığı çocuklarının bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ettiğini belirtti.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mevlüt Aydın da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 6 çocuktan 4’üne bakıcı aylığı bağlandığını, kalan iki çocukla ilgili ekiplerin araştırmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Çocukların her birine üç ayda bir verilen engelli maaşıyla, 4’üne aylık olarak ödenen bakıcı parası verildiğini ifade eden Aydın, "Engelli 4 çocuğa anne ve ablaları bakıcılığını üstleniyor. Maaşları bunlara ödeniyor. Ancak kalan iki çocukla ilgili araştırma devam ediyor. İki çocuğa da sağlıklı bir bakıcı bulunması durumunda bu bakıcı aylığı verilebilir. Bu konuda araştırmanın sonuçlanması gerek" diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir