• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...
Kıptiler Boşanmak İçin Yürüyecek!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

`Beş sene boyunca boşanmak için umutsuzca çırpındıktan sonra Müslüman oldum ve karımdan kurtulabildim` bu sözler Al Ahram`a konuşan 40 yaşındaki Y. R`ye ait. Y.R, Mısır`ın en büyük Hristiyan mezhebi olan Kıpti mezhebinin binlerce üyesinden sadece biri..

BOŞANAMADIKLARI İÇİN AYRI YAŞIYORLAR

Mısır`daki Kıpti Kilisesi sadece çok nadir durumlarda boşanmaya ve yeniden evlenmeye izin veriyor. Bu nedenle çiftler ya resmi olarak boşanmadan ayrı yaşıyor, ya da mutsuz bir evliliği sürdürüyor. Boşanma izni alabilen ender kişiler ise yeniden evlenmek için izin alamıyor.

PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ PERŞEMBE GÜNÜ

Bu sorunu çözmek için bir grup Kıpti medeni kanunu değiştirmek için Perşembe günü bir protesto düzenleyecek. Medeni kanunda değişiklik yapılmasını talep edenlerden biri de Ahram gazetesi editörlerinden Ayman George. `Bizler ülkenin, bize kilise kapıları dışında da yaşama hakkı vermesini istiyoruz` diyen George eşinden 8 yıldır ayrı yaşamasına rağmen kiliseden boşanma izni alabilmiş değil.

YASA DEĞİŞİKLİĞİ ZENGİNLERE YARADI

Mısır`da Müslüman ve Hristiyanların evlilik işlerini, 1938 yılında yürürlüğe giren bir kanun düzenliyor. Ancak 1938 kanunu boşanmak için 7 farklı sebep tanırken, 2008`de yapılan değişiklik bu sayıyı 3`e indirdi. Bu sebepler eşlerden birinin zina yapması, Hristiyanlıktan İslam`a geçme ve başka bir hristiyan mezhebine geçme olarak sıralanıyor.

Mezhep değiştirmek ve başka bir hristiyan mezhebine geçmekse Mısır`da yasak. Bazı avukatlara göre 2008`de yapılan bu değişiklikle boşanma, daha çok zenginlere tanınan bir ayrıcalık haline geldi. Zengin olanlar para karşılığı yurt dışından mezhep değiştirdiğine dair bir sertifika alabiliyor. Bu sertifikaların fiyatıysa 1000 dolar ile 2000 dolar arasında değişiyor.

BOŞANABİLMEK İÇİN MÜSLÜMAN OLUYORLAR

Kıptilerin, kilisenin koyduğu boşanma engellerini aşabilmek adına İslam`a geçtikleri gözlemleniyor. Bu din değiştirmeler ise mezhep çatışmalarına yol açabiliyor. Medeni kanunda değişiklik için mücadele eden Kıptiler değişikliğin kendilerine ikinci bir şans vereceğini ve artan mezhepsel şiddeti azaltacağını öne sürüyor.

Perşembe günü gerçekleşecek olan protestodan sonra Kıpti aktivistler Adalet Bakanlığı`na ve Başbakan Essam Şeraf`a bir kanun önerisi sunacak.
 

Timetürk

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir