• DOLAR 32.56
  • EURO 35.016
  • ALTIN 2434.696
  • ...
SODES Projeleri STK`lar üzerinden yürütülmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van`da bu gün başlayan ve yarın da devam edecek olan SODES 2013 Değerlendirme toplantısına Van Valisi Münir Karaloğlu, Vali yardımcısı Mehmet Yüzer, Kalkınma Bakanlığı Daire Başkan Vekili Rıdvan Kurtipek ve 34 ilden SODES yetkilileri katıldı.
 
“42 milyon TL ile SODES’e başladık”
Toplantıda ilk olarak konuşan Kalkınma Bakanlığı Daire Başkan Vekili Rıdvan Kurtipek, Toplantılarının iki gün süreceğini, 34 ilden katılımcıların olduğunu belirterek, “5 yıl önce başladık ilk sene 37 milyon TL idi bütçemiz. 5 milyon TL daha verdiler çok talep var diye 42 milyon TL ile başladık. 5 yılda 674 milyon TL lik 5792 proje bunlar ilk başta verdiğimiz rakamdır ek projeler dâhil değil” dedi.
 
“SODES 34 ilde uygulanıyor”
Daha sonra konuşan Vali Karaloğlu, 2008 yılında Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi illerinde başlayan SODES serüveninin 2010’da Doğu Anadolu Bölgesi daha sonra Doğu Akdeniz ve Orta Anadolu`dan 4 il ile 34 ilde uygulanmaya başlandığını söyledi.
 
“3 yılda Van’a aktarılan ödenek 38 milyon TL”
Anadolu`da “hizmet eden izzet bulur” şeklinde bir özdeyişin olduğunu ifade eden Karaloğlu, “Biz izzeti insanımızda hizmette arayan bir anlayışın temsilcileriyiz. Belki SODES de tam orada devreye giriyor. SODES açısından Van iline baktığınızda 2010 yılında Van’da biz SODES`e başladık. Hatta 2009’un son çeyreğinde bir milyonluk kaynak aktarılmıştı. Daha Doğu Anadolu başlamadan Van ve Hakkâri`ye pozitif bir ayırım yapılmıştı. Bölgemiz Van ve Hakkâri ile girmişti bu proje kapsamına. Sonra 2010`da bütün Doğu Anadolu bölgesi illeri bu kapsama dâhil edildi. 3 yılda sadece Van’a aktarılan ödenek 38 milyon civarındadır. Belki bu 38 milyon bugün Türkiye’nin yaptığı işler açısından çok büyük bir rakam değil ama sadece sosyal işler için kullandığına bakarsanız ciddi bir rakamdır” ifadelerini kullandı.
 
Vali Karaloğlu, 38 milyon TL`nin 6 milyonunun depremlerden sonra sosyo psikolojik destekler için kullanıldığını söyledi.
 
“SODES’i ağırlıklı olarak STK`lar üzerinden yürütülmeli”
SODES’te bu güne kadar Van’da yüzde 25`lik bir kısmının Sivil Toplum Örgütlerine kullandırıldığını ifade eden Karaloğlu, “Ama biz 2013 yılında bunu yüzde 36 seviyesine çıkardık. Benim şahsi kanaatim SODES’i ağırlıklı olarak STK`lar üzerinden yürütmemiz gerekir. Kamu kuruluşları zaten kendi kamu bütçesiyle hizmetlerini yürütüyor” diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir