• DOLAR 32.346
  • EURO 35.164
  • ALTIN 2309.069
  • ...
SON DAKİKA
Evde bakım hizmeti alan engelli sayısı açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İZMİR - CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, engellilerin evde bakım hizmetleri almasını parlamento gündemine taşıdı. Çam, konuyla ilgili TBMM Başkanlığı’na, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
 
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın soru önergesiyle, Türkiye’nin engellilerine ne kadar evde bakım hizmeti verdiği ortaya çıktı. Türkiye’de evde bakım hizmeti alanların sayısı, ülke genelinde 398 bin 335.
 
Evde bakım hizmetinde ilk sırayı 42 bin 769 kişi ile İstanbul alıyor. En az evde bakılan engelli ise 553 kişiyle Bayburt’ta. İzmir’de ise evde bakım hizmeti alan 16 bin 921 engelli var.
 
Bakan Şahin, evde bakım hizmeti almak için gereken koşulları da açıkladı. Buna göre, bu hizmetten yaralanmak için öncelikle Sağlık Kurulu Raporu’nda “Ağır özürlü” ve vücut fonksiyon kaybı oranının yüzde 50 ve üzerinde olduğunun belgelendirilmesi gerekiyor.
 
Bakanlık ayrıca, “Günlük hayatın alışılmış ve tekrar eden gereklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeniyle hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olması” gerekliliği de arıyor. Ayrıca evde bakım hizmeti almak isteyenlerin, kendine ait gelirlerinin, asgari ücretin 3’te 2’sinden az olması gerekiyor. Eğer engellinin bakmakla yükümlü olduğu kişi ya da kişiler varsa bu oran, bakmakla yükümlü olduğu toplam kişi sayısına göre uygulanıyor. (İlyas yıldız – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir