• DOLAR 32.36
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.158
  • ...
Çözüm Süreciyle Karakollar Okula Dönüşüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çözüm süreciyle birlikte Siirt`te 5 karakol, çeşitli kurumlar tarafından ihtiyaç kapsamında kullanılmaya başlandı. Görevleri, en yakın başka bir karakol tarafından yerine getirildiğinden 1998 yıllında kurulan Pervari Palamutlu Karakolu Pervari Mal Müdürlüğüne, 1940 yıllından kurulan Erenkaya Karakolu ve 1991 yılında kurulan Ormandalı Karakolu Eruh Mal Müdürlüğüne, 1991 yıllında kurulan Gökçebağ Karakolu Devlet Hava Meydanlarına ve 1923 yıllında kurulan Bilgili Karakolu okul yapılmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğüne devredildi.

Vali Ahmet Aydın,  yaptığı açıklamada, 2012 yılından bu yana 5 karakolun boşaltıldığını söyledi.

Yaklaşık 7-8 aydır bölgede bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Aydın, şöyle dedi:

"Siirt`te bulunan 5 karakolumuz, ihtiyaç kalmadığından ya birleştirildi ya da tamamen devredildi. Boşaltılan karakollardan bir tanesi Milli Eğitim Müdürlüğüne devredildi, okul yapılacak. Devlet Hava Meydanına devredilen de var. Diğerleri de Mal Müdürlüğüne devrediliyor. Milli Emlak ile değişik kurumların ihtiyaçlarına göre kullanılmaktadır. Çözüm süreciyle beraber insanlarda bir ümit var. Bu işin olacağına dair kanaat geliyor, bu kapsamda karakollarımızın boşaltılması da halkımıza olan güvenin göstergesidir. Hem karakol olarak ihtiyaç olmadığından hem de başka ihtiyaçlardan dolayı da 5 karakolumuzu boşaltmış durumdayız."

Bu arada terör örgütü PKK`nın 1987 yılında Eruh ilçesine bağlı Kılıçkaya köyü Milan mezrasına gerçekleştirdiği kanlı baskının ardından kurulan ve 5 yıl önce boşaltılan karakol da vatandaşlar tarafından eve dönüştürülüyor.

Baskında 2 çocuğunu, annesini ve yeğenini kaybederek köyü terk eden eski köy korucusu Ali Demir de karakolun kurulduğu yerde eskiden evlerinin bulunduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Karakolun kurulduğu yer, eskiden bizim evimizdi. 1987 yıllında ben korucuydum, köyde toplam 10 korucu vardı. PKK`lılar köye baskın yaptı. Benim evime, muhtarın evine ve başka bir arkadaşın evine düzenlenen baskında 25 kişi şehit düştü. Evimiz yakıldı, sonradan evimin yerine karakol yapıldı. Akrabalarım bizi İstanbul`a götürdü. O günden bugüne İstanbul`da yaşıyordum. Şimdi ben de köyüme dönmek için geldim. Burada çok arazim var, köyümüz çok güzel şimdi evimin üzerine yapılan karakolu ev yapmaya geldim."

Karakolu şimdi eve dönüştürmeye çalıştığını ifade eden Demir, "Arazi benimdir, karakol benim arazimin içinde yapıldı. 10 yıl karakol olarak kullanıldı. Duvarlarda her yerde askerlerden kalan yazılar var. Şimdi ev yapmak istiyorum. Yaşadığımız onca acılara her şeye rağmen barışı destekliyoruz ve bu barışın sonuçlanmasını istiyoruz. Bununla birlikte bizler de köylerimize döneceğiz" dedi.

-Mevzilerin yerine fıstık ağacı dikecek-

Karakolda askerlerin anılarını yazdığı duvarı yıkmayacağını belirten Demir, karakolun bahçesindeki mevzilerin yerine ise fıstık fidanları dikeceğini bildirdi.

Bu arada boşaltılan karakollar arasında yer alan Bilgili köyü karakolu ise boşaltıldıktan sonra okul yapılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına devredildi. Bir hafta önce Siirt 3`üncü Komando Tugay Komutan Yardımcısı Kurmay Albay İbrahim Şanlı ve Eruh ilçe Milli Eğitim müdürü Mehmet Çiftçi`nin katıldığı törenle askerler, Bilgili Karakolu yazılı tabela yerine Bilgili İlkokulu tabelası astı.

Okulda eğitim öğretim görecek öğrencilere şeker dağıtan askerler daha sonra köyden ayrıldılar.

Taşımalı eğitimin yapıldığı Bilgili köyünde yapılacak olan okula bölge köylerden taşımalı sistemle öğrenciler getirilecek. Karakolun 4 derslikli bir okul haline getirilmesi ve 2013-14 eğitim ve öğretim yılında hizmete girmesi bekleniyor.

Eski okulun yerine yeni bir okul yapılmasını isteyen 4. sınıf öğrencisi Gülistan Damar, "Eski okulumuz yıkıldığı için yeni bir okul istiyoruz. Okulda çocuk parkı, futbol sahası ve kitapları olan bir kütüphane olursa güzel olur" diye konuştu.

Bilgili köyünde 23 yıl karakol olarak kullanılan binanın boşaltılarak eğitim amaçlı kullanılacağını belirten Kadir Akçan da "1990 yıllında karakol olarak kurulan bina Milli Eğitim bakanlığına devredildi. Karakoldaki askerler köyün karşısında bulunan Doğan köyü karakoluna taşındı. Bundan sonra bu bina eğitim için kullanılacak" dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir